Hoera, we krijgen een hond!

blog-header

Hondenbaasjes weten al dat een viervoeter je leven aanzienlijk kan verrijken. Ook weten zij dat zij als baasjes de taak hebben om zo goed mogelijk voor hun honden te zorgen en dat hier de nodige tijd en zorg in gaan zitten. Mensen die besloten hebben een puppy te nemen, beginnen aan een heerlijke maar drukke tijd. Hier kun je als kersverse hondenbaas lezen hoe je jezelf en je huis kunt voorbereiden op de komst van zo’n vrolijke viervoeter.

Je hebt al besloten welke hond het beste bij jou en je thuisssituatie past, je hebt voldoende tijd voor hem (of haar) en je weet dat de hond de nodige zorg vraagt. Vooral in de eerste maanden zul je ontdekken dat puppy’s echte handenbindertjes zijn die je vanaf dag 1 goed moet opvoeden. Die zorg begint eigenlijk al lang voordat je een puppy hebt uitgezocht.

Puppyproof

In huis moet je voorbereid zijn op de komst van de pup. Het is niet de bedoeling dat je al je spullen hoog en veilig neerzet want zo leert de hond niet dat hij van jouw spullen af moet blijven. Wel is het verstandig je dierbaarste zaken op te bergen en even op handen en voeten door het huis te kruipen en op 'pup hoogte’ de gevaren te bekijken. Liggen er elektriciteitsdraden op de grond? Heb je schoonmaakmiddelen open en bloot staan?

Slingeren er kleine voorwerpen als paperclips of punaises rond die de pup kan inslikken of waar hij zich aan kan verwonden? Heb je giftige planten waar het hondje bij kan? Zorg ervoor dat je je hier geen zorgen over hoeft te maken. Vraag jezelf af hoe goed jij op de hoogte bent van hondengedrag en de plaats van de hond in huis.

Voor de hond moet jij de onbetwiste roedelleider zijn en eventuele gezinsleden staan ook boven hem in de rangorde. Dit is van groot belang bij een goede opvoeding van de hond want wanneer je hem hogerop in de rangorde laat komen zonder in te grijpen, duurt het niet lang of jouw 'lieve pup’ is de baas in huis. Er zijn overigens veel goede boeken geschreven over gedrag en verzorging en het is zeker de moeite waard om hier tijdig in te duiken. Een goed voorbereid mens heeft het halve werk al geleverd om een goede baas te worden. Consequent handelen is de andere helft.

Inkopen doen

Een pup in huis vraagt niet alleen veel tijd en verzorging, het vraagt ook om wat investeringen die je natuurlijk graag over hebt voor je nieuwe vriendje. Zo heb je een aantal spullen nodig: een voldoende ruime mand (liefst van stevig plastic want dat is niet zo makkelijk kapot te kauwen) met een wasbaar kussen, vachtverzorgingsspullen (afgestemd op jouw type hond), een leren of nylon halsband, een leren riem (niet te lang, jullie zijn immers nog niet op elkaar ingesteld.

Je wilt gevaarlijke situaties voorkomen; neem een riem van maximaal 120 centimeter), een penning/naamplaatje met daarop jouw telefoonnummer en adres, een roestvrijstalen eten- en drinkbak (liefst met anti-schuifrandjes) en speelgoed.

Neem geen speelgoed dat jij er leuk uit vindt zien en dat misschien wel na een dag kauwen kapot is. Kies speelgoed dat vrijwel niet stuk te krijgen is, zoals nylon botten, rubberen speeltjes en lekkere bijtringen van nylon. Vooral voor hondjes die aan het wisselen zijn, is een kauwtouw een prettig speeltje. Bovendien houdt het de tanden lekker schoon en fris.

Tenslotte is het verstandig om een bench aan te schaffen. Dit is meestal de grootste investering maar een bench kan je pup een geborgen gevoel geven en je kunt hem af en toe alleen thuis laten zonder te vrezen voor ongelukjes. Je kunt je pup vertrouwd maken met de bench door hem er hondensnoepjes in te geven, hem erin te voeren en hem erin te leggen als hij slaapt en door er voor te zorgen dat er iets leuks op hem wacht als hij wakker wordt (jouw aanwezigheid, een knuffel, een snoepje).

De grote dag

De grote dag is aangebroken. De pup mag opgehaald worden. Voordat je wegrijdt om je spruit te gaan halen, maak je eerst even een lijstje met dingen die je aan de fokker (of het asiel) wilt vragen. Denk aan dingen als chippapieren, stamboompapieren van de ouders van de pup, een entingsboekje en eventuele gezondheidsverklaringen. Vraag tijdig aan de fokker welk voer de pup tot nu toe heeft gegeten en zorg dat je dat al in huis hebt. Ook moet je in je enthousiasme niet vergeten een lapje of doekje met de geur uit het nest van de pup mee te nemen.

De eerste dagen zal hij zijn broertjes, zusjes en moeder erg missen en een bekend geurtje kan hem helpen zich bij jou veiliger te voelen. Tenslotte: neem een fototoestel mee want je krijgt zelden nog eens de kans om de hele hondenfamilie gezamenlijk te vereeuwigen. Nu je de pup eindelijk in huis hebt, begint het echte werk pas: zindelijkheidstraining, aanlijnen, spelen, kennis maken met andere mensen, honden, nieuwe situaties en de grote wereld buitenshuis.

Kortom; de verdere socialisatie van je pup. Vergeet niet dat je viervoeter nog een baby is en vermoei hem niet te veel. Hij zal de eerste weken het leeuwendeel van de dag slapen en hij heeft zijn slaap hard nodig. Maak hem dus niet wakker omdat jij zin hebt om te spelen. Als je voor het allereerst met je pup naar buiten gaat, kun je hem optillen zodat hij met al dat nieuws kennis kan maken op jouw beschermende arm.

Houd dit echter niet lang vol want ook jouw pup wordt een grote hond die niet bij alles achter jou bescherming kan zoeken. Hij zal moeten leren dat hij sterk genoeg is om de wereld aan te kunnen. Nog een laatste opmerking: zorg dat je buiten altijd een plastic zakje met schep bij je hebt om uitwerpselen op te rapen.

Tenslotte vindt niemand het leuk om in een hondendrol te trappen en het is aan alle hondenbaasjes om mensen te laten zien dat een hond een fijn huisdier is dat geen overlast hoeft te veroorzaken. Hoe meer goed opgevoede’ baasjes met een goed opgevoede hond over straat gaan, des te meer mensen zullen positief tegenover onze vrolijke viervoeters komen te staan. Heel veel plezier met je nieuwe hond!

hondennieuws
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.