Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Hoe voorkom of stop ik een hondengevecht?

blog-header

Verwondingen door hondengevechten zijn een veel voorkomende oorzaak van veterinaire bezoeken. Letsel kan variëren van klein tot levensbedreigend. Als een hond betrokken is geweest bij een gevecht, zoek dan altijd veterinaire hulp. Zelfs als verwondingen gering lijken. Bijtwonden en snijwonden kunnen besmet raken en kunnen moeilijk onder het haar te vinden zijn. Wonden die alleen eenvoudige prikwonden lijken te zijn, kunnen diepe schade veroorzaken en weefsels onder de huid scheuren.

Waarom vechten honden?

Honden kunnen om een ​​aantal redenen vechten. Zelfs honden die samenleven of familie van elkaar zijn, kunnen en zullen vechten. Helaas zullen sommige vechthonden niet stoppen met vechten totdat er een verwonding optreedt die ertoe leidt dat één hond zich terugtrekt. Sommige triggers zijn echter gemakkelijk te identificeren en kunnen gemakkelijk worden vermeden. Meerdere honden van hetzelfde geslacht die in hetzelfde huis wonen (allemaal vrouwelijk of allemaal mannelijk) lopen mogelijk een groter risico op vechten. Dit komt door een constante wens om een ​​hiërarchie te handhaven.

In het wild is er een afzonderlijke hiërarchie structuur voor teefjes en reutjes in een roedel, dus een reu en een teef samen in hetzelfde huis hebben potentieel meer kans om harmonie te behouden, omdat ze beiden hun eigen afzonderlijke statussen behouden. Het risico op gevechten is niet lager tussen gerelateerde honden in vergelijking met honden die niet gerelateerd zijn; familieleden kunnen tegen elkaar vechten zodra de jongere pups de adolescentie hebben bereikt. Het risico op vechten is groter bij honden die niet zijn gecastreerd of gesteriliseerd.

Eten en speelgoed zijn veel voorkomende triggers voor gevechten. We willen allemaal wat we niet hebben, dit geldt dus ook voor honden. Veel honden zijn inherent bezitterig en agressief van hun bezittingen, zoals kauwbotten, voedsel en piepend speelgoed. Voer daarom ook nooit twee honden naast elkaar. Als de ene hond zijn voer op heeft, kan hij besluiten om het voer van de ander te eten of kan hij zelfs de voerbak beschermen zonder te eten. Het is veel veiliger om meerdere honden aan weerszijden van de kamer of zelfs in verschillende kamers te voeren. Als een hond bezitterig is met eten, kan het nuttig zijn om voerbakken niet op de grond te laten. Wanneer de maaltijd klaar is, ruim je de kommen onmiddellijk op, maak ze schoon en bewaar ze buiten het bereik van de honden tot de volgende maaltijd.

Botten en kauwspeelgoed zijn andere zeer gewenste items. De meeste honden zullen hamsteren en extreem bezitterig worden van botten en op speelgoed kauwen. Het kan zelfs gevaarlijk zijn voor mensen om botten van sommige honden te nemen. Als je een hond bezit die bezitterig gedrag vertoont, moeten alle botten en kauwspeeltjes uit het huis worden verwijderd. Gebruik nooit je hand als je ooit een bot of speelgoed uit het bezit van een hond wilt verwijderen. Probeer de hond af te leiden met een ander speelgoed, snoepje of voedsel dat in de andere richting wordt gegooid. Je kunt ook proberen de mindset van een hond te veranderen door een riem omhoog te houden en te zeggen: "Laten we gaan wandelen" of wat de hond ook opwindt. Breng de hond vervolgens naar een andere kamer of houd hem aan de riem bij het oppakken van het speelgoed.

Bepaalde omgevingen

In sommige omgevingen is de kans groter dat ze gevechten veroorzaken, zoals hondenparken of tijdens familievakanties. Op een hondenpark zijn er veel honden die vreemden voor elkaar zijn. In deze omgeving zijn ze aan het rennen, achtervolgen en daarom allemaal opgewonden. Het is gemakkelijk voor een groep honden om samen te gaan rennen, waardoor een roedelmentaliteit wordt gevormd die agressie kan bevorderen. Honden op het hondenpark hebben geen hiërarchie vastgesteld en als meerdere honden voor dezelfde frisbee of bal rennen, kan de opwinding gemakkelijk uit de hand lopen.

Bovendien zijn sommige honden beschermend voor hun eigenaars, en een hondenpark kan een bedreigende plek zijn, waardoor men het gevoel heeft dat hij of zij iedereen weg moet houden van zijn of haar eigenaar. Als het uitlaatgebied bij jou in de buurt altijd druk is, overweeg dan om buiten kantooruren of op andere tijdstippen de hond uit te laten.

Familievakanties betekent vaak veel mensen en mogelijk meerdere honden die elkaar niet kennen in één huis. Dit is waarschijnlijk de belangrijkste oorzaak van hondengevechten tijdens dit soort vakanties. Wanneer veel nieuwe mensen en honden het huis van een hond binnenkomen, kan de hond die normaal in het huis woont, bedreigd en bezitterig worden, zelfs als hij of zij normaal een zeer volgzame hond is. Nieuwe honden kunnen nieuwe bedreigingen voor zijn of haar speelgoed en voedsel betekenen. Ook kan de vreemde hond proberen zijn nieuwe omgeving te domineren.

Net zoals familievakanties stressvol kunnen zijn voor mensen, kunnen ze een stressvolle omgeving voor honden creëren, iets waar hondenbezitters zich bewust van moeten zijn. Onthoud bij een bezoek altijd dat het huisdier enige aanpassingstijd nodig heeft in zijn of haar eigen kamer of kennel. Let op wat de hond als 'van hen' beschouwt en verwijder deze items voordat andere honden arriveren. Blijf ook attent op het feit dat je onbekende honden niet gezamenlijk moet voeren.

Hoe stop ik een hondengevecht?

Gebruik in ieder geval nooit je lichaam om een ​​gevecht te stoppen. Wanneer honden vechten, hebben instinct en drive het overgenomen. Je kunt gemakkelijk worden gebeten als je probeert twee honden uit elkaar te trekken of ze met je lichaam te scheiden. Trap nooit tegen een hond omdat hun gemeenschappelijke reactie kan zijn om te draaien en in je voet te bijten. Het is begrijpelijk dat je reactie zou zijn om het gevecht te stoppen door te doen wat nodig is.

Als je fysiek tussenkomt in een hondengevecht, loop je echter het risico gebeten te worden. Hondenbeten kunnen leiden tot gerechtelijke stappen, evenals de kosten in verband met de behandeling van een bijtwond bij een menselijke ER of spoedkliniek.

Complicaties van bijtwonden kunnen leiden tot ernstige pijn en infectie en permanente weefselschade, soms zelfs met plastische chirurgie. Gebruik in plaats van je lichaam te gebruiken om het gevecht te stoppen, bijvoorbeeld een bezem of spuit water op de honden met een waterslang om de honden te scheiden en het gevecht te stoppen. Probeer een hard geluid te maken, zoals het dichtslaan van een deur.

Schreeuw echter niet tegen de honden; jouw opwinding kan de opwinding van de honden vergroten en het gevecht escaleren. Nadat de honden zijn gescheiden, houd je ze verschillende uren gescheiden in verschillende kamers en is het raadzaam om altijd een dierenarts te bezoeken.

Hoe een hondengevecht te voorkomen

  • Castreer en steriliseer honden altijd.
  • Voer meerdere honden afzonderlijk in een huis.
  • Houd honden aangelijnd als ze buiten zijn.
  • Vermijd hondenparken als je een hond hebt die een bezittelijke houding heeft. Onthoud ook dat niet iedereen op een hondenpark dezelfde overweging heeft en zelfs een volgzame hond kan betrokken raken bij een gevecht.
  • Houd speciaal gewenst speelgoed buiten bereik.
  • Kies indien mogelijk bij het toevoegen van een nieuwe hond aan het gezin het andere geslacht van de bestaande hond.
  • Houd rekening met het bezoeken van familie en honden en laat alle honden wat tijd alleen.

Als er vaker wordt gevochten, kan een consult met een veterinaire gedragstherapeut op zijn plaats zijn. Praat met een dierenarts over opties voor een verwijzing naar een specialist. Vergeet niet dat honden met basistraining gehoorzaamheid beter leren luisteren naar eigenaren, en terwijl agressie opbouwt voorafgaand aan een gevecht, kan de eigenaar dit mogelijk stoppen door alternatieve opdrachten te geven en de focus van de hond te veranderen. Gedragstraining kost toewijding en tijd en moet altijd worden afgestemd op elke individuele familie en elk huisdier.

hondennieuws
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.