Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Hoe sterk is het reukvermogen van een hond?

blog-header

Het is algemeen bekend dat het reukvermogen van een hond sterker is dan dat van een mens, maar heb je je ooit afgevraagd hoe sterk de neus van een hond eigenlijk is? Honden worden gebruikt om alles op te snuiven, van drugs tot wilde dieren en vermiste personen.

Hoe herkennen honden geuren?

Als je een vishandel binnenloopt en een diepe teug adem neemt via je neus, zou je de geur die in de lucht hangt herkennen als visachtig. Je kunt de individuele vissoorten misschien niet onderscheiden, maar je brein categoriseert de vergelijkbare geuren in één groep. Uit nieuw onderzoek blijkt dat de neus van een hond hetzelfde doet.

In deze studie verdeelden onderzoekers de honden in twee groepen en trainden ze vervolgens om te reageren op 40 verschillende geuren, waarvan de helft op versnellingsbasis was. De geuren werden gegroepeerd in categorieën en de honden trainden om een ​​gedragsreactie te vertonen wanneer ze een geur in een bepaalde categorie herkenden.

Sommige honden werden bijvoorbeeld getraind om te gaan zitten toen ze de geur herkenden. Ze werden ook getraind om de gedragsreactie voor geuren buiten die categorie tegen te houden.

De resultaten van het onderzoek lieten zien dat de honden geuren in verschillende categorieën konden herkennen. Bovendien konden ze volledig onbekende geuren in de juiste categorie plaatsen en konden ze die geuren zes weken later onthouden.

Hoe sterk is de neus van de hond?

Honden kunnen niet alleen onbekende geuren correct in categorieën onderbrengen, maar ze kunnen geuren ook veel beter opvangen dan de mens. De neus van een hond bevat 220 miljoen reukreceptoren. bij een mens zijn dit een magere 5 miljoen. Niet alleen kan een hond vage geuren detecteren, maar ze kunnen ook op verrassend lange afstanden geuren opnemen.

Zijn neusgaten werken zelfs onafhankelijk, waardoor hij meer kan doen dan alleen de geur oppikken, hij kan ook een idee krijgen van waar het vandaan komt.

Het mechanisme waardoor een hond ruikt, is zeer complex. De hond heeft eigenlijk twee luchtdoorgangen: één om te ademen en één om te ruiken. Terwijl een hond inademt, wordt de binnenkomende lucht gescheiden door een flap en wordt twaalf procent ervan in een speciale ruikende kamer geleid.

Dit gebied is gevuld met honderden kleine compartimenten die door de geurmoleculen ziften en de lucht zelf afbreken om zelfs de kleinste geursporen te detecteren. Daarentegen detecteert de menselijke neus geur door een klein gebied in de neusholte, terwijl de lucht over dit gebied stroomt, hebben we maar een seconde om de geur te herkennen.

Sterk ontwikkelt reukvermogen

Alle honden hebben een sterker reukvermogen dan een mens, maar er zijn enkele rassen die vooral bekend staan ​​om hun reukvermogen. Coonhounds, Spaniëls, Basset Hounds, Bloedhonden, Duitse Herders en Beagles zijn enkele van de rassen met de beste neuzen. Het is geen toeval dat de rassen met de beste neuzen vaak de jachtrassen zijn.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.