Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Hoe sterk is de reuk van een hond?

Hoe sterk is de reuk van een hond

Iedereen weet dat het reukvermogen van een hond sterker is dan dat van een mens, maar heb je je ooit afgevraagd hoe sterk de neus van je hond eigenlijk is? Het reukvermogen wordt vaak ingezet om de mensheid te helpen, zoals bij het opsporen van drugs en vermiste personen. Blijf lezen om meer te weten te komen over het reukvermogen van de hond.

Hoe herkennen honden geuren?

Als je als mens een vismarkt binnenloopt en diep inhaleert zou je de geur die in de lucht blijft hangen waarschijnlijk herkennen als visachtig. Het kan zijn dat je de individuele vissen niet kunt uitkiezen, maar je hersenen categoriseren de vergelijkbare geuren in één groep. Nieuw onderzoek toont aan dat de neus van een hond hetzelfde doet.

In deze studie verdeelden onderzoekers de honden in twee groepen en trainden ze vervolgens om te reageren op 40 verschillende geuren, waarvan de helft op versnellers was gebaseerd. De geuren werden gegroepeerd in categorieën en de honden werden getraind om een ​​gedragsreactie te vertonen wanneer ze een geur in een bepaalde categorie herkenden. Sommige honden werden bijvoorbeeld getraind om te zitten als ze de geur herkenden. Ze werden ook getraind om de gedragsreactie te onthouden voor geuren buiten die categorie.

De resultaten van het onderzoek toonden aan dat de honden geuren in verschillende categorieën konden herkennen. Bovendien konden ze volledig onbekende geuren in de juiste categorie plaatsen en konden ze die geuren 6 weken later onthouden.

220 miljoen reukreceptoren

Honden kunnen niet alleen onbekende geuren correct groeperen in categorieën, maar ze kunnen ook veel beter geuren oppikken dan jij. De neus van een hond bevat 220 miljoen reukreceptoren, de mens heeft er circa 5 miljoen. Een hond kan niet alleen vage geuren detecteren, maar hij kan ook geuren op verrassend grote afstanden oppikken. Zijn neusgaten werken zelfs onafhankelijk, waardoor hij meer kan doen dan alleen de geur oppikken, ze kunnen zelfs een idee krijgen van waar het vandaan komt.

Het mechanisme waardoor de hond ruikt, is erg complex. Een hond heeft namelijk twee luchtkanalen: een om te ademen en een om te ruiken. Terwijl de hond inademt, wordt de binnenkomende lucht gescheiden door een flap en wordt 12% daarvan naar een speciale geurkamer geleid. Dit gebied is gevuld met honderden kleine compartimenten die door de geurmoleculen ziften en de lucht zelf afbreken om zelfs de kleinste sporen van geur te detecteren. Daarentegen detecteert de menselijke neus geur door een klein gebied in de neusholte, terwijl de lucht over dit gebied stroomt, hebben we maar een seconde om de geur te herkennen.

Alle honden hebben een sterker reukvermogen dan een mens, maar er zijn enkele rassen die vooral bekend staan ​​om hun reukvermogen. Coonhounds, Engelse Springer Spaniëls, Basset Hounds, Bloedhonden, Duitse Herders en Beagles zijn enkele van de rassen met de beste neuzen. Het is geen toeval dat de rassen met de beste neuzen vaak de rassen zijn die voor de jacht worden gebruikt.

boaz en odie
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen