Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Hoe leert een hond?

blog-header

Een hond leert, net als wij, van zijn eerder opgedane ervaringen. Een ervaring die hem succes oplevert zal hij in de toekomst herhalen, een negatieve ervaring waarbij hij zich onprettig voelt zal hij nalaten. Een hond wil zich namelijk goed voelen.

Een voorbeeld: de hond loopt langs een kat en deze slaat met zijn nagels over de neus van de hond. De hond vindt dit niet prettig en zal de volgende keer waarschijnlijk met een grote boog om de kat heenlopen. Een negatieve ervaring waarvan de hond heeft geleerd. Nog een voorbeeld: je zit op de bank televisie te kijken en de hond blaft tegen je omdat hij wil spelen.

Je zit zo spannend televisie te kijken dat je de hond volledig negeert. Uiteindelijk zal de hond stoppen met blaffen want het levert hem geen prettige ervaring op. Maar andersom werkt het ook: de hond springt toevallig tegen de vuilnisbak en deze valt om. Er vallen allerlei lekkere dingen op de grond. Je raadt het al: een positieve ervaring; de hond zal dit in de toekomst zeker nog eens herhalen.

Positieve training

Het gedrag wat de hond succes oplevert gaat hij herhalen en gedrag dat hem niks of iets negatiefs oplevert daar zal hij mee stoppen. Zo eenvoudig als dit klinkt, zo moeilijk blijkt de uitvoering hiervan in ons dagelijks leven. Maar nu we dit inzicht hebben is de eerste stap gemaakt. In onze cursus maken wij gebruik van dit leerprincipe. We proberen zoveel mogelijk te denken als een hond. Wanneer de hond het opvolgen van een commando als prettig ervaart, bijvoorbeeld door middel van een beloning zal hij het commando steeds sneller opvolgen.

Een beloning hoeft niet persé iets lekkers te zijn. Het kan ook aandacht zijn in de vorm van spelen, aaien of met je stem iets aardigs tegen de hond zetten (goedzo, braaf). Welke beloning je moet inzetten is afhankelijk van de motivatie van de hond. Bij vaak herhalen van een commando ontstaat er een gewoontevorming. Doordat we op een positieve manier met de hond bezig zijn ontstaat er een fijne samenwerkingsband tussen de baas en de hond; dit komt de gehoorzaamheid van de hond zeer ten goede.

Zelfbelonend gedrag

Soms is gedrag heel zelfbelonend. Het najagen van fietsers en joggers bijvoorbeeld. De hond heeft altijd succes, want de fietsers en joggers gaan altijd weg. Of het leeghalen van de vuilnisbak in bovenstaand voorbeeld: succes verzekerd! Dit noemen we zelfbelonend gedrag. Maar meestal is gedrag geconditioneerd. Dat wil zeggen dat de hond een verband legt tussen jouw gedrag en het gevolg ervan voor hem. Een voorbeeld: de hond duwt met zijn neus dwingend tegen je hand. Onbewust aai je de hond eventjes.

De hond legt een verband tussen het duwen van zijn neus en het gekriebel. Het gekriebel geeft hem een fijn gevoel en de hond zal dit gedrag gaan herhalen. Indien je de volgende keer niet snel genoeg op zijn duwen reageert zal hij doorgaan met dit gedrag, langer en dwingender, net zolang tot dit gedrag succes heeft en je hem weer gaat kriebelen. Vind je dit gedrag vervelend dan zul je moeten stoppen met het aandacht geven van de hond.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.