Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Hoe leer je een hond om alleen te zijn?

hoe-lang-kan-een-hond-alleen-blijven

Een hond is een sociaal dier. Het is voor een hond dan ook niet vanzelfsprekend om alleen te zijn. Alleen zijn moet daarom zorgvuldig worden aangeleerd. Omdat een hond een sociaal dier is en van nature in een groep - een roedel - leeft, hoeft hij nooit alleen te zijn.

Als huisdier leeft de hond in een groep mensen. In tegenstelling tot een in roedel honden, verlaten mensen wél de roedel. De hond blijft dan alleen achter. Veel honden vinden dat een angstige ervaring en raken erdoor van streek.

Wen een hond geleidelijk aan het alleen zijn

Het is dan ook noodzakelijk een hond te leren alleen te zijn. Door alleen zijn heel geleidelijk aan te wennen, leer je je hond dat je echt terugkomt en dat hij ook zonder jouw aanwezigheid veilig is. In ieder huishouden is het soms, of regelmatig, noodzakelijk om de hond alleen te laten. Uit het bovenstaande blijkt dat dit zorgvuldig aangeleerd moet worden.

Zo leer je een hond alleen te zijn

  • Een bench of kamerkennel is erg praktisch bij het aanleren van het alleen zijn. Laat de hond eerst goed aan de bench wennen voordat je hem daarin alleen laat. Leg z'n kleed erin en geef hem er ook zijn eten in. Hierdoor wordt de bench een leuke en veilige plek.
  • Start het alleen zijn door je hond in de bench te doen en hem heel even, één minuut, alleen te laten. Na die minuut kom je weer terug. Doe dit een aantal keer per dag en verleng de periode van het alleen héél langzaam. Stapje voor stapje blijf je steeds iets langer weg. Blijf de tijd dat je weg bent net zo lang verlengen tot dat je hem een aantal uur alleen kunt laten. Dit proces kan wel zo'n twee weken of langer in beslag nemen.

Als je je hond aan gaat trainen om alleen te leren zijn, neem dan de volgende regels in acht:

  • Neem geen afscheid van je hond als je hem verlaat. Je geeft daarmee de hond aan dat er iets heel bijzonders gaat gebeuren. Hierdoor voer je de spanning alleen maar op.
  • Hetzelfde geldt bij het terugkomen. Wees ontspannen en begroet de hond niet of nauwelijks. Er is niets aan de hand.
  • Haal je hond alleen uit de bench als hij rustig is.
  • Als je een pup in huis hebt genomen, laat hem dan eerst een weekje wennen voordat je hem aanleert alleen te zijn.
  • Laat een pup nooit langer alleen dan dat zijn zindelijkheid toelaat.
  • Straf nooit voor piepen, blaffen of onrustig gedrag tijdens het alleen zijn.
hondennieuws
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.