Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Hoe lang is een hond drachtig

Hoe lang is een hond drachtig

Honden zijn ongeveer 63 dagen of negen weken drachtig. Dit komt niet op de dag nauwkeurig, omdat dit nog wel eens kan verschillen afhankelijk van verscheidene factoren. Een dierenarts kan testen uitvoeren te bepalen wanneer een hond zal bevallen.

Hoewel een hond zich anders gedraagt tijdens de dracht, is het lastig te bepalen of ze daadwerkelijk drachtig is zonder dierenarts onderzoek. Vooral in het begin van de dracht zijn de symptomen erg vergelijkbaar met verscheidene medische aandoeningen.

De draagtijd

Voordat een hond drachtig kan raken moet ze eerst loops zijn. Bij honden die niet gesteriliseerd zijn gebeurt dit ongeveer elke zes maanden. Het loops zijn van de hond duurt zo’n 18 tot 21 dagen. Ongeveer negen dagen in begint het vrouwtje ontvankelijk te worden voor mannetjes. Vanaf dan kan het vrouwtje gedurende tien à twaalf dagen drachtig raken. Hondenfokkers houden deze periode goed bij om vast te stellen wat de optimale tijd is voor een dracht van de hond.

Na ongeveer zeven dagen begint de embryo zich een weg te banen door de baarmoeder, rond dag zestien begint de foetus vorm te krijgen. Na ongeveer een maand zal de dierenarts hartkloppingen van de foetus kunnen opmerken met behulp van ultrasound. Na vijftig dagen kan de dierenarts een röntgenscan uitvoeren om te kijken hoeveel puppy’s het nest kan verwachten.

Als het bijna zo ver is, zal de moeder een plek zoeken om te bevallen. De bevalling begint dan binnen drie à vier dagen.

Symptomen van de dracht

In de beginfase van de dracht zijn er weinig opmerkbare symptomen dat de hond drachtig is. De hond kan wat zwaarder worden, maar dat hoeft niet direct aan zwangerschap te linken. Echt duidelijke symptomen duiken pas na drie of vier weken op. Dan is de hond vaak moe en ontbreekt de eetlust. Maar ook hier kan er sprake zijn van symptomen die niet alleen bij de dracht optreden.

Wanneer je vermoed dat jouw hond drachtig is, is het belangrijk om jouw dierenarts te raadplegen.
Vier weken in de dracht is wanneer de dierenarts aan het buikje kan voelen of er puppy’s aan zitten te komen. In het laatste stadium begint zelfs de buik tijdens het lopen mee te swingen. Voor een onervaren hondeneigenaar is het lastig om een dracht op te merken omdat de symptomen niet direct betekenen dat de hond drachtig is. Een dierenarts is altijd mogelijk om testjes uit te voeren die aantonen of jouw hond drachtig is of niet.

De dracht voorkomen

Als jij een teefje hebt, waarvan je niet wil dat ze drachtig wordt, kun je haar laten steriliseren. De dierenarts kan jou informeren wanneer dit het beste gedaan kan worden. Mocht je je niet prettig voelen bij het laten steriliseren van jouw hond, dan zul je extra aandacht moeten besteden zodat ze niet in aanraking komt met vruchtbare reuen.

Zo moet je een veilige achtertuin hebben, en goed opletten daar waar andere honden aanwezig zijn. Ook moet je bijhouden wanneer jouw hond loops is omdat ze in deze periode aantrekkelijk is voor andere honden.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen