Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Hoe kies ik een hondennaam?

Hoe kies ik een hondennaam

Een naam kiezen voor een hond kan leuk, maar ook moeilijk zijn. Een goede roepnaam is belangrijk voor jou en je hond. De naam die jij hem geeft zal hem zijn hele leven bijblijven. Het gaat er niet alleen om dat deze pakkend is. Er zijn veel factoren in het kiezen van een hondennaam waar je waarschijnlijk niet aan denkt. Hier zijn enkele dingen waaraan je moet denken voordat je een hondennaam kiest.

Houd het kort

Hoewel het misschien machtig of majestueus overkomt om jouw huisdier Hendrik-Jan Wilhelmus te noemen, is dit natuurlijk niet handig. Zowel voor jou is het vervelend uit te spreken, maar voor de hond is het ook lastig om zoveel klanken te begrijpen. Het is belangrijk om een korte naam te bedenken zodat jouw hond deze zonder verwarring verstaat. Als je toch jouw hond Hendrik-Jan Wilhelmus wil noemen, gebruik dan een korte roepnaam zoals Willem.

Verstaanbare klanken

Sommige klanken zijn makkelijker te verstaan dan anderen voor een hond. Zo zijn harde, scherpe klanken zoals de ‘’k’’ en de ‘’t’’ makkelijker te verstaan dan zachte klanken zoals de ‘’f’’ of ‘’s’’. Zo is Rakker meer verstaanbaar voor de hond dan bijvoorbeeld de naam Fleur.

Vermijd commando’s

Naast dat een hond zijn naam moet gaan onthouden, leer een hond ook commando’s. Het is belangrijk dat de hond zijn roepnaam niet als commando gaat begrijpen, vermijd dus namen die lijken op commando’s. Namen die lijken of klinken als bijvoorbeeld ‘zit’, ‘apport’ of ‘lig’. Een naam als Sita kan verwarrend overkomen voor een viervoeter.

Neem geen bestaande naam in huis

Vernoem de hond niet naar iemand binnen het gezin. Twee dezelfde namen voor een persoon en hond is erg verwarrend voor zowel de hond als de betreffende persoon. Een hond gaat denken dat jij hem bedoelt terwijl je misschien iets aan je zoon of dochter vraagt. Om deze verwarring te voorkomen is het verstandig een hondennaam te kiezen die niet lijkt op die van iemand binnen je direct omgeving.

Kies een duidelijke naam

Als je niet zit te wachten op de vraag of de hond een reutje of een teefje is, is het verstandig de hond een naam te geven die bij zijn geslacht past. Neem voor een reutje een duidelijke jongensnaam. Populaire jongensnamen zijn Max of Rocky. Aan de andere kant voor een teefje kun je bijvoorbeeld kiezen voor Ayla of Kiki.

Geschikt voor in het openbaar

Zorg ervoor dat je de naam van een hond schaamteloos in het openbaar kan roepen. Namen die te gek of heel raar zijn, zijn geen goede hondennamen. Het kiezen van een slechte naam kan heel ongemakkelijk zijn wanneer je hem roept. Kies dus niet voor een roepnaam als Cola of Deugniet. Hoewel dit leuke bijnamen zijn, is het niet verstandig je hond zo te noemen.

Het is natuurlijk geheel aan jou hoe je de hond noemt, maar let wel op deze tips. Zorg voor een duidelijk verstaanbare naam, die geen verwarring brengt en die je schaamteloos in het openbaar kan roepen. Vooral korte namen zijn gemakkelijk te onthouden voor onze viervoeters.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen