Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Hoe honden onze beste vrienden werden

Hoe honden onze beste vrienden werden

Honden en mensen, ze zijn onafscheidelijk en het is bijna niet voor te stellen dat dit ooit anders was. Toch duurde het duizenden jaren om van de wilde wolf, Canis lupus, tot de gedomesticeerde hond Canis lupus familiaris te komen. Sindsdien hebben honden hun leven in de vrije natuur definitief vaarwel gezegd en een stevige positie in de mensenwereld veroverd.

Van wolf naar hond

Het is gezien de overeenkomsten tussen de twee duidelijk dat honden en wolven verwant zijn. Over hoe en wanneer dit begon is minder met zekerheid te zeggen. Het lijkt er in elk geval op dat de hond als op zichzelf staande soort niet het directe resultaat is van domesticatie door de mens.

Op basis van genetisch onderzoek gaat men ervan uit dat de hond tussen 20.000 en 40.000 geleden als ondersoort van de wolf ontstond. De wolvensoort waaruit de hond voortkwam zou bovendien niet de voorouder van moderne wolven zijn geweest, maar een kleinere soort.

Honden en mensen

De relatie tussen deze waarschijnlijk kleinere op een hond lijkende wolvensoort en mensen gaat duizenden jaren terug. Ongetwijfeld kruisten hun paden zich tijdens de jacht, bijvoorbeeld bij die op rendieren. Opgegraven skeletresten wijzen erop dat zo’n 16.000 jaar geleden wolven met hondachtige kenmerken rondliepen.

De domesticatie van de hond lijkt zich rond diezelfde tijd te hebben voltrokken, maar de vraag is wie er als eerste toenadering zocht. Wilde honden kwamen door met mensen mee te reizen gemakkelijk aan eten. En de mens kon de dieren op zijn beurt goed gebruiken tijdens het jagen.

Hond krijgt meer taken

Honden hadden ook een taak als lastdier. De uitvinding van het wiel en de domesticatie van paarden vonden beide pas rond 5500 jaar geleden plaats. Van karren was voor die tijd dus ook nog geen sprake, laat staan dat mensen zich druk maakten om een goedkope autoverzekering.

Dankzij honden waren de mensen er destijds echter niet alleen van verzekerd dat ze zelf minder zwaar bepakt konden reizen. Honden boden ook bescherming en bewaking. Dit laatste werd nog belangrijker toen de mens zich vanaf ongeveer 12.000 jaar geleden begon te richten op de landbouw en het leven in vaste nederzettingen.

Bijzondere band tussen mensen en honden

De vriendschappelijke relatie tussen honden en mensen gaat dus duizenden jaren terug. Al voor wat het ‘begin van de beschaving’ wordt genoemd trokken ze samen op. En die bijzondere, historische band zorgt voor tal van opmerkelijke verhalen. Regelmatig duiken er berichten op die andermaal bewijzen dat honden onze trouwste vrienden zijn.

Maar het zijn niet alleen honden die door hun trouw in het nieuws komen. Ook baasjes vinden hun hond soms op onverwachte wijze terug.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen