Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Hoe help je een hond in nood?

blog-header

Het is niet te hopen, maar het kan gebeuren dat je hond in een situatie terecht komt waarbij het dier direct medische hulp nodig heeft. Wat doe je in zo'n situatie?

Wat doe je als een hond een epileptische aanval krijgt?

Dit is de meest voorkomende oorzaak van aanvallen bij de hond. Symptomen: flauwte, schuim rond de snuit, krampachtig bewegen van de poten, voortdurend kauwen, afscheiding van ontlasting en urine. Leg de hond op een donkere en rustige plek en houd het dier met een deken warm. Let op of de hond vrij kan ademhalen en verwijder ontlasting, urine en speeksel. Bied de hond drinkwater aan zodra het beter met hem gaat.

Wat doe je als je hond een zonnesteek heeft?

Honden verdragen kou meestal zonder problemen, hitte veel minder. Vooral in de auto wordt het in de zomer erg warm. Symptomen bij zonnesteek zijn hijgen en kwijlen en vaak ook bewusteloosheid. Besprenkel het lichaam met water en zorg dat de hond zo snel mogelijk naar een dierenarts wordt gebracht.

Wat doe je als je hond iets giftigs heeft gegeten?

Symptomen van vergiftiging bij honden zijn: krampen, braken, bloedingen, ademnood, apathie, bleke slijmvliezen, sterk kwijlen en spiertrekkingen. Ga direct naar een dierenarts. Heeft de hond tabletten, chemicaliën (schoonmaak­middel, oplosmiddel) binnengekregen of aan giftige planten geknabbeld, neem dan de verpakking van de betreffende stof of de plant mee naar de dierenarts.

Wat doe je als je hond bijna stikt?

Een takje, houtsplinter of balletje kunnen de keel of luchtpijp van een hond blokkeren. Zie je dat een hond bijna stikt, til het dier dan aan de achterpoten op, maak de bek open en duw ritmisch tegen de borstkas. Bij grotere honden kan dit alleen met assis­tentie van een tweede persoon. Dieper zittende vreemde voorwerpen moet de dierenarts onder narcose verwijderen.

Wat doe je als je hond verbrand is?

Symptomen: verbrande of geschroeide haren, roodachtig of wit gekleur­de huid, blaarvorming. Getroffen huidplekken onder koud water afkoelen of ijszak erop leg­gen. Zwaardere en grotere verbrandingen pro­visorisch met een doek of verband afdekken en de hond direct naar de dierenarts brengen.

Wat doe je als je hond is gebeten?

Onderzoek de hond na elke vechtpartij op verwondingen. Bij bloedende bijtwonden leg je een drukverband aan. Ook op het eerste gezicht nauwelijks zichtbare, maar diepe wonden kunnen tot abcesvorming lei­den. Daarom moet elke bijtwond door de die­renarts worden behandeld.

Wat doe je als je hond een bij of wesp inslikt?

Jonge honden happen graag naar insecten. Als dit gebeurt de steek in mond of keel afkoelen en meteen naar de dierenarts gaan. Honden slaan ook vaak naar bijen en wespen met hun poot. Na een steek hinkt de hond en likt aan de getroffen poot. Koel de pijnlijke plek met ijs of koud water af en verwijder de angel.

Lees ook: EHBO voor honden

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.