Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Hoe goed is het geheugen van een hond?

Hoe goed is het geheugen van een hond

Als je met een hond woont, denk je misschien dat ze een redelijk goed geheugen hebben. Een hond die gehoorzaamheidstraining heeft gevolgd, herinnert zich immers commando's en handsignalen. En ze weten altijd welke hekken het leukst zijn om te blaffen en in welke winkels ze traktaties krijgen als ze gaan wandelen. Het reukvermogen van een hond is eigenlijk een superkracht.

Maar werken hondenherinneringen op dezelfde manier als menselijke herinneringen? Het antwoord is nee, niet echt. Lees verder om te leren hoe het geheugen van een hond werkt.

Associatief geheugen helpt honden hun favoriete dingen te onthouden

Als je erover denkt om een ​​wandeling te maken, herinner je je waarschijnlijk specifieke wandelingen die je in het verleden hebt gemaakt. Je kunt in gedachten nadenken over een bepaald pad, of je herinneren aan de tijd dat het regende terwijl je aan het wandelen was. Bij honden werkt dit niet zo, onderzoek toont feitelijk aan dat ze zich maar weinig herinneren.

In plaats daarvan hebben honden een associatief geheugen. Honden onthouden mensen, plaatsen en ervaringen op basis van associaties die ze bij zich hebben. Ze kunnen bijvoorbeeld wandelingen onthouden vanwege hun associatie met je wandelschoenen en worden opgewonden als ze zien wanneer je die specifieke schoenen aantrekt.

Je kunt de associatieve herinneringen van je hond in de loop van de tijd veranderen. Dat is eigenlijk een groot deel van de training. Denk na over hoe je de hond aan nieuwe mensen introduceert. Als je iemand uitnodigt en deze de hond positieve aandacht en traktaties geeft, zal de hond die persoon associëren met positieve aandacht en traktaties. Ze onthouden de gasten misschien niet op dezelfde manier als jij ze herinnert, maar ze zullen bepaalde associaties vormen.

Herinneren honden zich slechte ervaringen?

Hoewel honden niet hetzelfde soort geheugen hebben als wij, kunnen ze negatieve associaties vormen die we kunnen interpreteren als slechte herinneringen.

Gedraagt een hond zich bijvoorbeeld angstig in de wachtkamer bij de dierenarts? Als de hond een negatieve ervaring heeft gehad bij de dierenarts, herinnert hij zich misschien niet precies wat hem zo bang maakte, maar de hond associeert de wachtkamer met die angst.

Je kunt honden helpen om negatieve associaties te overwinnen door ze te vervangen door positieve ervaringen. Neem bijvoorbeeld een paar leuke reizen naar de dierenarts waar ze niet hoeven te worden onderzocht. Helaas, hoe sterker de associatie, hoe moeilijker het is om het geheugen te veranderen.

Herinnert mijn hond onze eerste ontmoeting?

Je herinnert je waarschijnlijk de eerste dag dat de hond bij je thuiskwam. Maar herinnert de hond zich nog wanneer hij jou voor het eerst ontmoette? Het korte antwoord is, waarschijnlijk niet. Maar dat betekent niet dat ze helemaal niks meer weten.

Honden kunnen een soort episodisch geheugen hebben, of het vermogen om specifieke gebeurtenissen in het verleden te onthouden. Een recente studie suggereert dat dit mogelijk is. Uit hetzelfde onderzoek blijkt echter dat dit type geheugen voor honden echt beperkt is. Dus een hond is waarschijnlijk niet in staat om op dezelfde manier terug te reflecteren op jullie eerste momenten samen.

Maak je geen zorgen, je hond zal jou niet vergeten

Een hond herinnert zich misschien niet alles wat je samen doet. Ze hebben waarschijnlijk geen goede herinneringen aan de puppytijd. Maar de hond herinnert zich misschien dat hij je vanmorgen het huis zag verlaten, en deze sterke positieve associatie met jou betekent dat de hond het zal vieren als je vanavond thuiskomt.

De positieve associaties tussen jou en je hond, zijn huis of de favoriete oppas betekent dat hij constant het leven samen herinnert en de goede dingen erin vieren. Zelfs als honden geen goede herinneringen aan het verleden hebben, is hun erkenning van het heden een goede herinnering om in het moment te leven en te genieten van elke ervaring die je samen hebt.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen