Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Hoe controleert de dierenarts de gezondheid mijn hond

blog-header

Je wilt natuurlijk dat jouw hond in uitstekende conditie is. Naast goede voeding en voldoende lichaamsbeweging ga je dan ook jaarlijks met de hond naar de dierenarts voor de entingen en een algemeen gezondheidsonderzoek.

Jaarlijkse entingen

Jaarlijks wordt een hond geënt tegen verschillende ziekten. De hond wordt geïnjecteerd met levende (niet ziekteverwekkende) organismen of gedode ziekteverwekkers, waar het afweerapparaat van de hond op zal reageren door afweerstoffen en afweercellen aan te maken zonder dat de hond ziek wordt. Wanneer de hond daarna blootgesteld wordt aan één van de ziekten waartegen geënt is, is hij hiertegen beschermd en krijgt hij geen ziekteverschijnselen. Om ervoor te zorgen dat de hond blijvend beschermd is, moeten de entingen regelmatig herhaald worden. De periode tussen de herhalingen verschilt per enting. Een pup wordt met zes, negen en twaalf weken geënt tegen hondenziekte, het parvovirus en de ziekte van Weil. Deze cocktail wordt jaarlijks herhaald.

Entingen

Naast deze entingen kun je de hond laten enten tegen kennelhoest en rabiës. De vaccinatie tegen kennelhoest is verplicht wanneer je met de hond naar plaatsen gaat waar veel honden bij elkaar komen. Denk hierbij aan hondenpensions of tentoonstellingen. Er zijn twee manieren om hiertegen te enten: via een injectie of via druppels in de neus. De neusdruppels zijn het langste werkzaam; deze vorm wordt dan ook het meeste gebruikt. De vaccinatie tegen Rabiës is verplicht wanneer je de hond meeneemt naar het buitenland.

Voor de meeste Europese landen zijn bovenstaande vaccinaties afdoende. Voor een aantal landen gelden echter aanvullende regels. Zo moet je, wanneer je de hond mee wilt nemen naar Engeland, aanvullend bloedonderzoek laten doen. Neemt je de hond mee naar landen rond de Middellandse Zee, laat dan de hond enten tegen Babesiosis en Ehlichiose. Houdt er rekening mee dat de hond een aantal keer geënt moet worden en er een incubatietijd is, die kan oplopen tot bijna een jaar. Informeer dus tijdig bij de dierenarts naar de regels omtrent het betreffende land.

Algemeen gezondheids-onderzoek

Wanneer je met de hond naar de dierenarts gaat voor de jaarlijkse entingen, zal de arts ook een algemeen gezondheidsonderzoek doen bij het dier. De hond wordt gewogen en de arts zal een aantal vragen stellen over de eet-, drink-, poep- en plasgewoonten. Oren, ogen, tanden en tandvlees, huid, vacht, poten en nagels worden bekeken. Ook zal de arts de slijmvliezen controleren, de buik van de hond bevoelen en naar het hart en de ademhaling luisteren. Wanneer hier afwijkingen in gevonden worden, bespreekt de dierenarts mogelijke vervolgonderzoeken.

Ontvlooien en ontwormen

Naast de entingen is het zaak de hond regelmatig te behandelen tegen vlooien, teken en wormen. Er zijn diverse producten hiervoor op de markt, ook gecombineerde behandelingen tegen al deze parasieten. De dierenarts kan je hierover adviseren. Preventieve behandelingen tegen vlooien en teken werken gemiddeld één tot drie maanden.

Herhalingskuren

Je dient deze behandeling dus regelmatig te herhalen, vooral in het “vlooienseizoen” (de lente en de zomer). Vlooien kunnen echter in onze goed verwarmde huizen de winter overleven, dus alleen deze periode behandelen is niet voldoende. Ontwormingskuren werken eenmalig, dat wil zeggen dat het de wormen, die de hond in zijn maag-darmkanaal heeft op het moment van de behandeling, doodt. Wanneer de hond besmet is, moet de behandeling na twee weken herhaald worden. Het advies is de hond drie keer per jaar preventief te behandelen.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.