Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Hoe bereid je je voor op een dierenoppas?

Dierenoppas

Het plannen van een vakantie of een weekendje weg kan lastig zijn als je een huisdier hebt. Alleen de gedachte al om je huisdier achter te laten, vreselijk! Ook is het reizen met je huisdier niet altijd een optie, en kunnen hondenpensions niet ideaal voor je trouwe viervoeter.

Maar wat is dan de oplossing hiervoor? Huur een oppas in die voor je huisdier zorgt terwijl je weg bent! Misschien vraag je je dan af: ‘wat moet ik hier allemaal voor weten?’, of ‘Hoe bereid ik me goed voor?’, handig dat we dit en meer bespreken. Dus lees snel verder!

Waarom voorbereiden?

Je huisdier achterlaten is niet gemakkelijk. Als je je goed voorbereid op dit moment, dan zal het voor jullie beiden een fijnere situatie zijn. Wanneer je een oppas inhuurt is het goed om jezelf de volgende basis vragen te stellen:

 • Vertrouw ik deze oppas?
 • Kan de oppas goed met mijn hond omgaan?
 • Weet deze oppas hoe hij voor mijn hond moet zorgen?

Vertrouwen is een van de belangrijkste factoren. Naast het feit dat de dierenoppas jezelf en je hond een goed gevoel moet geven, is het ook je taak om de oppas goed voor te bereiden om op je huisdier te passen. Ervan uit gaan dat ze onmiddellijk weten wat de wensen zijn van je hond is niet de beste instelling.

Om de dierenoppas zo goed mogelijk voor te bereiden is het handig om bijvoorbeeld kennismakingen in te plannen, instructies goed uit te leggen en een lijst met noodcontacten te geven. Zo zijn ze voorbereid op elke mogelijke situatie.

De kennismaking

Om kennis te maken met een dierenoppas is het handig om een intakegesprek in te plannen. In dit gesprek kun je onder andere de volgende onderwerpen bespreken:

 • Begin- en einddatum
 • Persoonlijke informatie van de dierenoppas zoals naam, adres, e-mail en telefoonnummer
 • Vakantieadres
 • Dierenarts informatie
 • De routine van je huisdier
 • Duidelijke afspraken maken
 • Andere overige zaken

Ook kun je tijdens deze kennismaking erachter komen of je huisdier en de oppas een goede match zijn. Is het geen goede match? Dan kun je verder zoeken naar een andere.

Als je het lastig vindt om een oppas in de buurt te vinden, kun je altijd onderzoek doen op het internet of rondvragen bij vrienden en kennissen. Als je iemand kent die al eerder een oppas heeft ingehuurd is het een idee om te vragen hoe het bevallen was en om andere informatie in te winnen.

Een rondleiding

Je huisdier is het meest comfortabelst thuis. Wanneer een oppas weet waar alles ligt, en je hond al kennis heeft gemaakt met hem, is het makkelijker om je hond achter te laten voor een korte tijd. Geef je oppas dus een korte rondleiding! 

Zorg ervoor dat de oppas alles weet te vinden, van alarmcodes, ketels, gevaarlijke plekken tot andere belangrijke plekken in het huis.

Je zou zelfs je hond zijn wandelroutes en favoriete plekjes binnen en buiten kunnen aanwijzen. Als je hond graag in de tuin speelt, laat de oppas dan weten of hij alleen gelaten mag worden of altijd een oogje in het zeil moet houden.

Maak een planning

Elk huisdier is uniek en heeft een specifieke routine waar ze aan gewend zijn. Het is dan handig om de oppas een planning te geven met je huisdier zijn dagelijkse activiteiten. Hoe gedetailleerder, hoe beter. Denk bijvoorbeeld aan instructies over het eten. Hoeveel eet je huisdier? Hoe vaak per dag? Is hij ergens allergisch voor? Wat voor snacks mag hij eten? En meer!

Deze planning kan naast de eet instructies, ook andere onderwerpen bespreken. Bijvoorbeeld hoe laat, vaak en lang je normaal met ze wandelt, hoeveel beweging ze per dag nodig hebben, of ze van knuffeltijd houden en wat hun favoriete speeltjes zijn.

Bovendien zou je erbij kunnen vermelden wat je hond zijn normale gewoontes en voorkeuren zijn. Zo kan de oppas zich goed voorbereiden op de interactie met je huisdier, en heeft hij altijd iets om op terug te vallen indien niet alle informatie is blijven hangen.

Noodcontacten

Het is altijd goed om voorbereid te zijn op het onverwachte. Zorg dat je oppas voorbereid is op noodgevallen zodat hij weet hoe die moeten handelen. Natuurlijk heb je liever niet dat er iets gebeurd, maar ongeluk zit in een klein hoekje. Probeer daarom de volgende voorbereidingen te treffen:

 • Schrijf belangrijke contacten op
 • Informeer deze belangrijke contacten van tevoren dat ze op deze lijst staan
 • Geef je oppas ook je eigen nummer en het nummer van het hotel als je daar verblijft.
 • Schrijf je dierenarts zijn gegevens op samen met je huisdier zijn vaccinatie en medische informatie. Bovendien zou je je dierenarts op de hoogte kunnen stellen dat iemand anders tijdelijk voor je huisdier zorgt.
 • Informeer je buren of huurbaas dat je een dierenoppas hebt en geef ze het contact van de oppas. Als je vertrouwde buren hebt, kun je ze ook altijd een extra sleutel geven voor het geval de oppas zijn sleutels verliest.

Maak je huis dierproef

Je huis veilig maken voor je huisdier is belangrijk voor de veiligheid en welzijn van je dier. Zorg er bijvoorbeeld voor dat er geen gaten in de schutting van je tuin zitten. Zo kan je hond niet per ongeluk ontsnappen. 

Daarnaast is het handig om breekbare spullen op een veilige plek te leggen, zodat je huisdier het niet per ongeluk omstoot als hij alleen is. Zo kunnen je dure vazen niet kapot gaan en stapt je hond niet in de scherven.

Ook kun je het huis langsgaan om rondslingerende en scherpe voorwerpen buiten hun bereik te leggen, of beter, in kastjes te stoppen! Denk hierbij ook aan schoonmaakmiddelen, medicijnen en andere mogelijke schadelijke stoffen.

Natuurlijk kun je niet alle ongelukjes voorkomen, maar zo veel mogelijk voorbereiden zal de kans zeker verminderen!

Instructies

Naast een planning is het ook een goed idee om een lijst aan instructies op te schrijven voor de oppas, zodat ze de beste zorg aan je huisdier kunnen bieden terwijl je op vakantie bent. Deze instructies kunnen zo kort of uitgebreid mogelijk zijn als je maar wilt. Je kunt bijvoorbeeld opschrijven hoe je het eten voorbereid, hoe je medicatie toedient, of je hond voedselallergieën heeft en meer!

 

Natuurlijk is het belangrijk om deze instructies ook mondeling te bespreken met de oppas, maar als je hond veel instructies nodig heeft, is het altijd makkelijk om de informatie bij de hand te hebben. Zo hoeft de dierenoppas je niet te storen tijdens de vakantie voor kleine dingetjes.

Zorg dat je oppas alles weet te vinden

Om het je oppas gemakkelijk te maken, is het handig om te zorgen dat ze alle benodigdheden voor je huisdier snel kunnen vinden. Deze benodigdheden kunnen bijvoorbeeld speeltjes, verzorgingsproducten, voer, kommen, poepzakjes en een EHBO-kist zijn om mee te beginnen. Elk huisdier is natuurlijk anders, dus deze benodigdheden kunnen verschillen. 

Als laatste zou je ook alles kunnen labelen en op een specifieke plek kunnen zetten. Zo voorkom je dat de oppas fouten maakt tussen voorwerpen of producten en niet door het hele huis hoeft te zoeken om iets te vinden.

De band tussen huisdier en oppas

Voordat je vertrekt, is het een goed idee om een of meerdere ontmoetingen te plannen tussen je huisdier en de oppas. Huisdieren kunnen gestrest of angstig zijn als ze ineens bij een vreemde worden achtergelaten. Wanneer je ze van tevoren al kennis laat maken is je hond in de meeste gevallen minder nerveus en kun je ze met een gerust hart achterlaten.

Begin langzaam met het introduceren van je hond en oppas. Zeker als je hond niet gek is op nieuwe mensen en wat meer tijd nodig heeft. Als ze beide comfortabel zijn met elkaar kun je een paar keer wandelen of de oppas je hond eten laten geven. Zo bouwen ze een band op en helpt het je hond om mogelijk minder gestrest te zijn wanneer je weg bent.

Voorbereiding is het belangrijkst

Om samen te vatten, je bereid je voornamelijk voor zodat je je hond met een gerust hart achter kan laten. Zo kun je zonder zorgen van je vakantie genieten.

Wel is het belangrijk dat je een vertrouwde oppas kiest, anders voelt er toch iets verkeerd als je weg bent. Het is een goed idee om van tevoren een band met een oppas op te bouwen, zowel voor jezelf als je dier. Vraag om aanbevelingen, voer gesprekken en zorg ervoor dat de persoon aan wie je je huisdier toevertrouwt aan je verwachtingen kan voldoen.

Conclusie

Uiteindelijk is het belangrijkste dat je huisdier zich veilig en comfortabel voelt. Misschien had je eerst het idee om je hond te laten verblijven in een dierenpension, maar is je huisdier te gestrest en wil je hem daar niet achter laten. Een oppas in dan een ideaal alternatief. Zo wordt de routine van je huisdier niet onderbroken. Als je deze richtlijnen volgt, kun je ervan uit gaan dat je huisdier in goede handen is.

Dit artikel is geschreven door Cooper Pet Care

boaz en odie
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen