Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Hoe aai je een hond?

Hoe aai je een hond

Op de manier waarop je een hond aait kan je zijn favoriete persoon worden, of juist de persoon die hij voortaan probeert te vermijden. Bepaalde verkeerde tactieken sturen de meeste honden de andere kant op, terwijl de juiste technieken kunnen zorgen voor een warme band met je hond voor het leven. Of je nu je eigen hond aait of op straat een hond wilt begroeten, er zijn een aantal elementen waar je rekening mee moet houden om dit in goede banen te leiden.

Begin met een juiste begroeting

De eerste regel van aaien is dat je nooit een hond moet aaien die geen contact met je aangaat. Dit is vooral belangrijk om af te dwingen met kinderen, die vaak een hond benaderen die in een hoek van de kamer ligt of actief probeert weg te komen. In plaats van de hond uit te reiken en aan te raken, nodig je hem uit om het eerste contact te maken door te hurken zodat je dichter bij zijn niveau bent; met een gereserveerde of angstige hond draai je je lichaam opzij om jezelf minder bedreigend te maken. Als je te maken hebt met een zelfverzekerde hond, kun je hem uitnodigen om je te benaderen door licht voorover te buigen, op je benen te kloppen en achteruit te gaan terwijl je je stem verzacht.

Zweef niet rond de hond wanneer je hem begroet; dit kan als een bedreiging worden gezien. Draai in plaats daarvan je lichaam een ​​beetje opzij en maak minimaal oogcontact bij de eerste begroeting (oogcontact kan ook als een bedreiging worden geïnterpreteerd). Laat de hond in plaats daarvan je eerst benaderen. Doe met een verlegen hond alsof je hem negeert en kijk de eerste paar ogenblikken weg totdat je ontdekt dat je de hond veilig kunt naderen.

Informatie verzamelen

Een vriendelijke hond zal iets naderen met zijn oren iets naar achter en zijn staart op middelhoge hoogte. Wanneer de hond aan je lichaam snuffelt, verzamelt hij informatie en nodigt hij je niet noodzakelijk uit om hem uitgebreid te aaien. Als hij achteruit loopt of zich wantrouwend of springerig gedraagt, aai hem dan niet.

Als hij een losse, toegankelijke lichaamshouding vertoont met ontspannen ogen en bek terwijl hij naar je toe beweegt of als hij oogcontact met je probeert te maken, geeft hij hoogstwaarschijnlijk vriendelijkheid en een verlangen naar interactie aan.

Zodra de aanpak is gemaakt, aai je de hond langzaam in gebieden waar hij zich prettig voelt om aangeraakt te worden. Een hond die graag aait, leunt meestal naar je toe of zoekt actief contact met je wanneer je stopt met hem aaien. Als de hond probeert weg te gaan of tekenen van ongemak vertoont, zoals het likken van zijn lippen of het tonen van het wit van zijn ogen, geef hem dan wat ruimte.

Beste plek om te aaien

De meeste honden voelen zich comfortabel op de borst, de schouders en in de basis van de nek. Wanneer je deze gebieden aait, reik dan vanaf de zijkant naar binnen in plaats van je hand over de kop van de hond te bewegen.

Individuele honden hebben ook specifieke plekken waar ze graag geaaid worden; gemeenschappelijke gebieden zijn de basis van de staart, onder de kin of op de achterkant van de nek waar de kraag raakt. De meeste honden houden er niet van om bovenop de kop en op de snuit, oren, poten en staart te worden aangeraakt.

Langzaam aaien, vergelijkbaar met zachte massage of licht krabben, kan een hond kalmeren. Plaats de hand op een plek waar de hond graag wordt behandeld en beweeg je hand of vingers voorzichtig in dezelfde richting als waar de vacht ligt. Aaien moet kalmerend en therapeutisch zijn voor zowel hond als persoon, beide profiteren van de wederzijdse voordelen of gedeeld contact. Wanneer je een hond aait op een ontspannen, langzame en zachte manier, zal hij waarschijnlijk meer naar voren leunen.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen