Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Het effect van de eigenaar op hondengedrag

blog-header

Uit onderzoek is gebleken dat de emotionele toestand van de mens een invloed kan hebben op gedragsproblemen van de hond. Een hond kan agressief reageren omdat de eigenaar zich in een bepaalde emotionele toestand bevindt en dus geen rustige energie uitstraalt naar de hond.

De eigenaar waarschuwt de hond vaak voor gevaar waardoor de hond extra alert wordt en dit kan leiden tot agressie. Er is echter nog veel onderzoek nodig om te achterhalen welke gedragingen van de mens gelinkt zijn aan probleemgedrag van de hond.

Voorbereiding bij keuze van een hond

Terwijl de hond het hart van de mens gewonnen heeft met zijn affectie en attentie brengen ze ook een aantal problemen voor de omgeving. Veel eigenaars lijken onvoorbereid te zijn als ze een hond willen nemen voor de investering in tijd en geld voor het houden van een hond. Mensen moeten goed voorbereid zijn bij het nemen van een hond, dit kan veel gedragsproblemen voorkomen. Men moet vooraf afwegen welke hond bij hun levensstijl zal passen.

Op zoek gaan naar het geschikte ras en de achtergrond van dit ras onderzoeken kan de kans op een goede relatie verbeteren. Zo lijken eigenaars die een hond als cadeau krijgen meer problemen te ervaren en ze zullen minder snel op zoek gaan naar een nieuwe hond als de oude overlijdt. Ze zouden ook minder een hechte band ontwikkelen dan mensen die bewust voor een hond kozen.

Gedragsproblemen zoals ongehoorzaamheid, agressie en verlatingsangst kunnen zorgen voor conflictsituaties die onaanvaardbaar kunnen worden voor de mens. Agressie is het meest voorkomende gedragsprobleem. Er is weinig geweten over omgevingsfactoren die een invloed hebben op gedragsproblemen, maar wel is aangetoond dat gedrag en gewoonten van de eigenaar een invloed kunnen hebben.

Welke hond past bij welke baas?

Hond en baas kunnen een goede connectie vormen als een deel van de karaktereigenschappen overeenkomen. Is dit niet zo dan zal de hond de eigenaar al gauw gaan ergeren. De mens is niet zo soepel in het samenleven met partners. De relatie moet dus goed en stevig zijn. Er moeten veel overeenkomsten zijn en weinig verschillen, voldoende begrip tussen te partners om irritaties te voorkomen is belangrijk.

Het merkwaardige is dat we deze eigenschappen en voorwaarden herkennen bij het kiezen van een partner, maar niet bij de keuze van een hond. De meeste mensen weten niet waarom ze een hond nemen. Toch is het belangrijk om te weten waarom men een hond neemt. Dit antwoord bepaalt immers voor een deel welke geschikt zal zijn. De grootte, behoeften en karakter van de hond moet overeenkomen met de activiteiten die je met de hond wil doen.

Het ontbreken van beweging en uitdaging is een vaak voorkomende oorzaak voor ontwikkelen van agressief gedrag. Honden vereisen regelmatige lichaamsbeweging en mentale stimulatie. In onze steden komen onze honden dit vaak tekort. Het is de taak van de eigenaar om de huisdieren een andere job te geven om hun stress te verlichten.

hondennieuws
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.