Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Het belang van water drinken bij honden

Het belang van water drinken bij honden

Een uitgebalanceerd dieet is niet het enige noodzakelijke onderdeel van het gezond houden van een hond. Vers water om te drinken is ook een zeer belangrijk onderdeel van de dagelijkse behoeften en algehele voeding van de hond. Water is het hoofdbestanddeel van gezonde, levende cellen van het lichaam. Zonder water zal het lichaam van een hond niet goed kunnen functioneren en zal een hond kunnen uitdrogen. Om ervoor te zorgen dat een hond dagelijks voldoende water krijgt, moet je water geven samen met een gezond, uitgebalanceerd dieet (dat ook wat vocht biedt).

Het doel van water

Het doel van water is om belangrijke voedingsstoffen in en uit de cellen van het lichaam te dragen en te verplaatsen. Het helpt bij de vertering van voedsel en helpt het lichaam de voedingsstoffen op te nemen. Water dient ook om het lichaam af te koelen en werkt om een ​​normale lichaamstemperatuur te handhaven.

Water smeert en dempt gewrichten en maakt beweging gemakkelijker. Het ruggenmerg en andere interne weefsels worden ook opgevangen door vocht en afvalstoffen worden uit het lichaam verwijderd door urineren en stoelgang. In principe heeft elke belangrijke lichaamsfunctie water nodig en zonder voldoende voeding kan een hond snel ziek worden en uitdrogen. Organen zullen uiteindelijk beschadigd raken met aanhoudende watertekort. Als het tekort lang genoeg aanhoudt, worden organen (zoals nieren, lever, enz.) uitgeschakeld, de dood zal kort daarna volgen.

Dagelijks schoon water

Om ervoor te zorgen dat een hond altijd genoeg water heeft om hem gezond te houden, moet er dagelijks schoon, helder water worden gegeven dat gemakkelijk toegankelijk is voor het huisdier. Houd de kom van de hond te allen tijde gevuld en vul altijd dagelijks bij met vers, schoon water.

Als vuistregel moeten honden elke dag ongeveer een ons water per kg lichaamsgewicht drinken. Er zijn echter veel factoren die van invloed kunnen zijn op hoeveel een hond zal drinken. Afhankelijk van de omgevingstemperatuur en de hoeveelheid beweging die de hond gedurende de dag uitvoert, kan meer water nodig zijn. Dit komt omdat water verloren gaat door overmatig hijgen en kwijlen.

Zoals we eerder vermeldden, bevat het voer van een hond ook een kleine hoeveelheid vocht. Honden die een ingeblikt voedingsdieet krijgen, krijgen behoorlijk wat meer vocht, omdat ingeblikt voedsel ongeveer 70 - 80% water bevat. Deze honden drinken mogelijk minder dan honden die dagelijks een droogvoerdieet eten.

Tekenen van uitdroging

Over het algemeen drinkt een gezonde hond dagelijks genoeg water om goed gehydrateerd te blijven, maar er zijn enkele gevallen waarin uitdroging kan optreden. Honden die lijden aan ziekten zoals nieraandoeningen, metabole stoornissen (zoals diabetes), kanker en drachtige / zogende dieren lopen het risico sneller te worden uitgedroogd.

Om een hond op uitdroging te controleren, pak je een losse huid over de schouderbladen op, trek je deze voorzichtig omhoog en laat je hem vervolgens weer los. Let hierbij op dat de huid terug op zijn plaats valt. Onder normale omstandigheden moet de huid snel terugkeren zonder enige aarzeling. Als er uitdroging aanwezig is, zal de huid langzaam terugkeren of zelfs een tijdje opblijven voordat ze weer op zijn plaats valt.

Een andere plek om uitdroging te zoeken is in de bek van een hond. Als het tandvlees droog, plakkerig of bleek lijkt, is dit een teken van ziekte en uitdroging. Uitgedroogde huisdieren hebben ook droge, verzonken oogballen en een droge neus en bek. Als je je zorgen maakt dat je hond niet genoeg water krijgt om zijn gezondheid te behouden, neem dan contact op met een dierenarts voor advies. Het handhaven van de juiste hydratatie is te belangrijk voor de gezondheid van een hond om te negeren.

boaz en odie
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen