Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Het belang van positieve versterking bij het trainen van je hond

positieve versterking bij het trainen van je hond

Je hond trainen kan een uitdagende taak zijn voor zowel jou als je hond. Het geheim van een gehoorzame hond ligt, in tegenstelling wat we vaak zien, niet in harde straffen, maar een positieve benadering. Beloningen en genegenheid zijn hierbij de sleutel tot succes. In dit artikel lees je hoe een positieve versterking je hond kan transformeren tot een gehoorzame viervoeter. Van honden speeltjes tot aan het motiveren van jouw hond.

Beloon je hond

Als mens zijn we gewend om ongewenst gedrag af te straffen en goed gedrag voor lief te nemen. Wat we niet moeten vergeten is om je hond te belonen wanneer hij gewenst gedrag vertoont. Hierdoor leer en motiveer je je hond om dit gedrag te herhalen. Je kunt je hond belonen door hem of haar te vertroetelen bij goed gedrag, maar je kunt je trouwe viervoeter ook belonen met hondenkoekjes of hondenspeeltjes. Het uiteindelijke doel is dat je hond begrijpt dat hij beloond zal worden met het vertonen van goed gedrag.

Focus op goed gedrag

Probeer niet te veel te focussen op slecht gedrag, maar richt je op het belonen van goed gedrag. Door de focus van slecht gedrag straffen te verplaatsen naar goed gedrag belonen helpt je je hond om ongewenst gedrag te verminderen. Beloon dus ook bij gedrag wat jij als vanzelfsprekend ziet, zoals het goed aan de lijn lopen of het doen van hun behoefte. Hierdoor zal je hond sneller een positief gedragspatroon oppikken.

Een hondvriendelijke methode

Positieve versterking is een zeer hondvriendelijke methode om toe te passen. Je creëert in plaats van angst of stress een positieve leeromgeving voor je hond. Honden blijven tenslotte sociale dieren die zich graag in een positieve omgeving bevinden. Door positief te reageren op goed gedrag zullen ze ook sneller geneigd zijn dit gedrag te vertonen. Daarnaast versterk je ook de band tussen jou en je hond. Je creëert immers een band van vertrouwen en wederzijdse waardering.

Positieve versterking is voor lange duur

In tegenstelling tot het straffen van je hond is positieve versterking voor lange termijn vele malen effectiever. Bij het straffen van je hond zal je hond niet direct het verband leggen wat hij of zij fout heeft gedaan en waarom je als eigenaar op een bepaalde manier reageert. Door goed gedrag te belonen creëer je een positieve associatie met gewenst gedrag. Hierdoor zal je hond dit gedrag vaker vertonen, zelfs wanneer er geen directe beloning tegenover staat.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen