Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Herplaatsing honden

blog-header

Je hebt besloten een hond in huis te nemen. Je kunt dan kiezen voor een pup of een volwassen hond. Natuurlijk moet je goed nadenken over waar je aan begint, want de verzorging van een hond kost veel tijd en geld. Hieronder vind je belangrijke informatie die je mee kunt nemen in de beslissing over de hond.

Het ras van de hond

Ieder hondenras heeft een unieke combinatie van uiterlijke en gedragskenmerken. Je zult dus voor een hond moeten kiezen die bij je past. Wanneer je graag buiten bent, of bijvoorbeeld hondensport met de hond wilt gaan doen, kun je het beste kiezen voor een hondenras dat erg actief is. Wil je de hond vooral als gezelschap, kies dan voor een ras dat minder lichaamsbeweging nodig heeft. Daarnaast kun je rekening houden met de behoefte aan lichamelijke verzorging van de hond. Heeft de hond bijvoorbeeld een lange vacht, dan zul je hem dagelijks moeten borstelen. Bij iedere hond moet je regelmatig de oren, de ogen, het gebit en de poten controleren.

De leeftijd van de hond

Pups zijn ontzetten schattig om te zien. Wie wordt er nu niet meteen verliefd op zo’n klein pluizenbolletje? Weet echter waar je aan begint. Wanneer de pup vanuit het nest bij je in huis komt, zal hij de eerste dagen erg onwennig zijn. Ook is de pup nog niet zindelijk en luistert hij nog niet. De eerste weken zul je zeer regelmatig met de pup naar buiten moeten, zodat hij zijn behoefte kan doen en zindelijk wordt. Houd er rekening mee dat dit totdat de pup een week of 14 is ook ’s nachts moet gebeuren.

Ook zul je de jonge hond basisgehoorzaamheid moeten leren, zoals ‘zit’, ‘af’, ‘hier’ en ‘blijf’. Wanneer je een volwassen hond in huis wilt nemen heeft dit een aantal voor- en een aantal nadelen ten opzichte van een pup. Een volwassen hond is over het algemeen zindelijk en heeft al een beetje basistraining gehad. Wanneer hij echter gewoonten heeft aangeleerd waar je niet zo blij mee bent, is het een stuk lastiger de hond deze gewoonten af te leren en andere gewoonten aan te leren.

Voorbereiding

Voordat de hond bij je thuis komt, moet je ervoor zorgen dat je alle benodigde spullen in huis hebt. Denk hierbij aan een mand of bench voor de hond, eet- en drinkbakken, hondenvoer en speeltjes. Zorg ervoor dat de mand of bench op een voor zowel de hond prettige, als voor jou makkelijke plaats staat. De meeste honden vinden het niet prettig als hun mand verplaatst wordt. Wanneer je voor het eerst een hond in huis neemt, is het aan te raden advies in te winnen bij bijvoorbeeld de dierenarts of om boekjes over de opvoeding en verzorging van de hond aan te schaffen.

De hond in huis

Wanneer de hond bij je thuis komt, zal hij de eerste dagen wat onwennig zijn. Een pup die net uit het nest bij zijn moeder vandaan komt, kan de eerste nachten erg piepen. Je kunt de hond gerust stellen door hem in een doos of bench naast het bed te zetten en iets bij hem te leggen wat uit zijn oude huis komt. Voor een pup kan een warme kruik ook erg rustgevend zijn. Wanneer de hond zich op zijn gemak begint te voelen, kun je beginnen met zindelijkheid- en gehoorzaamheidstraining.

Een pup

Een pup kun je opvoeden zoals je dat zelf graag wilt. Hij is echter niet zindelijk en luistert nog niet wanneer hij bij je in huis komt. Ook kan hij nog niet te lang alleen thuis zijn. De eerste weken zal hij veel tijd en aandacht vragen.

Een volwassen hond

Een volwassen hond kent meestal al een aantal basiscommando’s en is zindelijk. Houd er echter rekening mee dat de hond gewoontes aangeleerd kan hebben die je niet prettig vindt. Het afleren van slechte gewoontes en aanleren van nieuwe gewoontes kan een langdurig proces zijn.

Een advies

Ga pas bij een hond kijken wanneer je een beslissing hebt genomen over leeftijd en ras. Op die manier kun je niet in de verleiding komen de hond mee te nemen zonder er goed over na te denken. Zo kun je voorkomen dat de hond mogelijk (opnieuw) herplaatst moet worden.

hondennieuws
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.