Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Help, mijn hond heeft diarree!

blog-header

Iedere hond heeft wel eens diarree. Normaal gesproken is dit niet zo erg. Sterker nog; diarree is een natuurlijke lichaamsreactie om iets te verwijderen wat niet in het (honden)lichaam thuishoort.

Oorzaken van diarree

Een voedingsbestanddeel dat niet goed wordt verdragen
Onze honden zijn individuen die allemaal verschillend zijn. Zo kan het zijn dat de ene hond een bepaald voedingsbestanddeel prima verdraagt en een andere hond niet en hierop reageert door diarree.

Een plotselinge verandering van voeding

Ook hiervoor geldt; de ene hond reageert hier sterker op dan de andere hond. Wil jij jouw hond op andere voeding zetten? Meng dan geleidelijk de nieuwe voeding door zijn huidige voeding heen. Zo kan het maag-darmkanaal rustig wennen aan de verandering van voeding.

Opgelopen infectie

Een opgelopen infectie kan sluimerend aangewakkerd worden maar ook plotseling heftig toeslaan. Zeker in het laatste geval zal je hond hele dunne ontlasting produceren. Immers, het lichaam doet zijn best om de ziekteverwekker te lozen. Een wormeninfectie is een goed voorbeeld van een ongewenste indringer waarvan het lichaam zich wil ontdoen.

Lichamelijke en geestelijke klachten

Andere lichamelijke klachten, zoals lever- en nierproblemen, kunnen ook diarree veroorzaken. Stress kan ervoor zorgen dat lichaamsfuncties verminderen of veranderen waardoor diarree ontstaat. Meestal gaat dit gepaard met braken.

De functie van diarree

Hoe vreemd het ook mag lijken, diarree heeft wel degelijk een functie voor het lichaam. De primaire functie van diarree is het verwijderen van de oorzaak. Dus bij een infectie, de schadelijke bacteriën, of het voedingsbestanddeel. Deze functie ligt altijd aan de basis van de diarree. Echter, deze functie kan ook weer een probleem voor het lichaam veroorzaken. Een heel heftige vorm van diarree en braken kan voor uitdroging zorgen met alle gevolgen van dien.

Verschillende vormen van diarree

We zien verschillende vormen van diarree. Dierenartsen spreken van ‘dunne darm diarree’ en ‘dikke darm diarree’. Het verschil hiertussen is vrij gemakkelijk te zien. Dunne darm diarree wordt gezien als zeer waterig en in heel grote hoeveelheden en heel vaak. Het ruikt ook echt heel erg vies. Dikke darm diarree kun je herkennen aan een wat papperige ontlasting die vaak een normale hoeveelheid heeft. Dus niet echt afwijkend, alleen dunner. Het ruikt ook vaak als normale ontlasting.

Bijmenging van slijm en bloed wijst heel vaak op een infectie. Dit komt door beschadiging van de darmwand. Er zijn bacteriën die dit veroorzaken, maar dit kan bijvoorbeeld ook door wormen worden veroorzaakt.

Eerste hulp

Wat te doen bij diarree? Dit hangt helemaal af of er naast de diarree ook sprake van koorts is. Je kunt dit vaststellen door je hond te temperaturen met een thermometer. Je moet er echter wel vanuit gaan dat de normale lichaamstemperatuur bij honden tussen de 38 en 39 graden ligt. Is er sprake van koorts naast de diarree en braken? Dan zul je zo snel als mogelijk met je hond naar de dierenarts moeten gaan.

Dit is ook het geval wanneer er duidelijk bloed in de diarree zit. Ook als het nog maar net begonnen is. Er is waarschijnlijk sprake van een infectie die doelmatig bestreden moet worden met medicijnen. Is er geen sprake van koorts of bloed in de diarree, dan ligt het wat anders. Zolang de hond nog wil eten en drinken en nog fris uit de ogen kijkt, hoef je niet direct met je hond naar de dierenarts te gaan.

Begin ermee om je hond een dag te laten vasten. Dit betekent dus dat hij niet te eten krijgt. Hij dient natuurlijk wel over voldoende water te beschikken, want je hond is erg gevoelig voor uitdroging momenteel. Na deze dag vasten kun je rustig beginnen met wat oud witbrood of beschuit te geven. Geef geen melk en eventueel ook geen rijst. Die kunnen het darmstelsel weer overstuur brengen. Na de derde dag kun je weer beginnen hem zijn normale voeding te geven. Eerst kleine porties meerdere keren per dag en dan opbouwen naar het normale schema.

Houdt de diarree echter langer aan dan drie dagen, neem dan contact op met je dierenarts. Normaal gesproken heeft het lichaam de veroorzaker er wel uitgewerkt in die tijd.

Diarree en braken

Als de hond naast diarree ook veel braakt, wordt het weer een ander verhaal. Veel braken levert een enorm vochtverlies op. Dit kan uitdroging veroorzaken, zeker wanneer de hond zich daarbij ook nog eens ‘ziek’ gedraagt. Dit betekent dat hij sloom is, meer slaapt dan normaal, slecht reageert op zijn naam en zich in algemene zin anders gedraagt. In dit geval wordt medicatie vaak ingespoten, omdat pillen met het braken er weer mee uitkomen.

Meestal wordt er bij ernstige diarree en braken ook een elektrolytenpoeder door de dierenarts gegeven voor in het drinkwater. Dit zorgt ervoor dat de verloren voedingstoffen worden aangevuld. Het is verstandig om drinkwater gedoseerd geven. Doordat de hond dorst heeft zal hij in een keer veel gaan drinken. Hierdoor wordt het braken weer opgewekt. Het is dus beter om water over meerdere keren verspreid te geven. In hele ernstige gevallen van uitdroging kan de dierenarts beslissen om de hond aan een infuus te leggen wat voorkomt dat de hond overlijdt tengevolge van uitdroging.

Antibiotica

In geval van ziekte wordt vaak antibiotica toegediend. Echter, in het geval van diarree wordt zelden antibiotica toegediend. De darmbacteriën zijn door de diarree uit balans geraakt. Als hier bovenop ook nog eens antibiotica wordt toegediend, zal die balans alleen maar verslechteren. Het zal vanzelf moeten herstellen door de juiste voedingsstoffen en ondersteuning te geven.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.