Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Giftige voedingsmiddelen voor honden

blog-header

Er zijn een aantal voedingsmiddelen die wij dagelijks gebruiken maar die giftig zijn voor honden. We hebben een korte opsomming gemaakt van de voedingsmiddelen die je beter uit de buurt van honden kunt houden zoals chocolade, druiven en zout.

Chocolade

Chocolade bevat de werkzame stof theobromine. Mensen hebben geen last van deze stof maar voor honden is deze stof giftig. Bij honden veroorzaakt de stof problemen met het zenuwstelsel en het hart. De hoeveelheid theobromine verschilt per soort chocolade. Melkchocolade bevat ongeveer 154 mg per 100 gram. Puur chocolade bevat 528 mg per 100 gram. Banketbakkerschocolade spant de kroon met maar liefst 1365 mg per 100 gram.

Symptomen: hijgen, braken, diarree, veel dorst en plassen, hyperactiviteit, snel hartritme, bevingen, toevallen.

Afhankelijk van de grootte van de hond kan 50 mg tot 100 mg theobromine al fataal zijn. Voor een kleine hond is dat dus een klein stukje pure chocolade. Hoe groter de hond, hoe meer hij kan hebben. Een Newfoundlander die een klein stukje pure chocolade binnen krijgt zal hier niets van merken.

Druiven en rozijnen

Symptomen: binnen een paar uur braken en diarree. Na 24 uur ernstige nierproblemen met mogelijk de dood tot gevolg. Het eten van rozijnen is schadelijker dan druiven. Na het eten van rozijnen kan nierfalen al binnen enkele uren optreden.

Xylitol

Gebruik je thuis zoetjes? Houd ze dan uit de buurt van de hond. Een te hoge dosis xylitol verlaagt de bloedsuikerspiegel van de hond, wat in sommige gevallen dodelijk kan zijn. Als de dosis nog hoger wordt (500 - 100 mg per kg lichaamsgewicht) dan kan dit de lever aantasten.

Zout

Symptomen: braken, diarree, oedeem, epilepsie

Net als bij andere giftige stoffen is de hoeveelheid zout die giftig is afhankelijk van het gewicht van de hond. Van slechts 2 gram zout per kg lichaamsgewicht wordt de hond al ernstig ziek. Voor kleine honden betekent dit, dat een theelepeltje zout al teveel is. Krijgt een hond meer zout binnen (4 gram per kg lichaamsgewicht) dan kan dit zelfs dodelijk zijn. Als de hond zout heeft gegeten, laat hem dan kleine beetjes water drinken om het zout te verdunnen en bel direct een dierenarts.

Rauw brooddeeg

Rauw brooddeeg bevat gist wat nog kan rijzen waardoor er gas ontstaat wat zich ophoopt in de darmen. De opgebouwde druk is pijnlijk voor de hond, maar kan er ook toe leiden dat er een breuk in de maag of darmen ontstaat. Bij gebakken brood bestaat dit risico niet meer, een hond kan veilig een stukje brood eten. Beperk de hoeveelheid brood die de hond eet tot ongeveer 5 - 10 procent van de totale voeding per dag.

Overige giftige stoffen

Naast de hierboven genoemde stoffen zijn er nog een aantal voedingsmiddelen die je je hond beter niet kunt geven:

 • Alcohol
 • Koffie
 • Avocado
 • Vette voedingsmiddelen
 • Macadamia noten
 • Uien en knoflook
 • Zout
 • Cafeïne
 • Xylitol (ook producten die xylitol als zoetstof bevatten)
 • Gist
 • Melk

Wat te doen als je hond toch iets giftigs gegeten heeft

Neem direct contact op met de dierenarts. De dierenarts zal vragen om de volgende gegevens:

 • Ras, leeftijd, gewicht, symptomen
 • Wat heeft de hond gegeten en hoeveel
 • Eventueel de verpakking van het product
hondennieuws
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.