Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Gedragsproblemen bij honden

blog-header

Wanneer een hond niet op de juiste manier benaderd en opgevoed wordt, kan hij gedragsproblemen gaan vertonen. Denk hierbij aan niet alleen kunnen zijn of aan de riem trekken bij het wandelen. In dit artikel vind je informatie over de oorzaken van en oplossingen voor deze gedragingen.

De oorzaken

Iedere hond heeft vanuit een eeuwenlange natuurlijke selectie bepaalde raseigen genetische eigenschappen meegekregen. Zo zit het in de natuur van een waakhond om zijn terrein te bewaken, en een jachthond zal het niet kunnen laten een spoor te volgen. Wanneer je een hond geen duidelijke invulling geeft aan deze aanleg, zal hij dit zelf doen. Zo jaagt de waakhond niet alleen indringers, maar ook je (welkome) gasten weg. Wanneer de rangorde van de roedel voor de hond onduidelijk is, zal hij zichzelf proberen omhoog te werken (de baas van de roedel te worden).

Je werkt hieraan mee door hem bepaalde dingen toe te staan (op de bank of op bed liggen, in de deuropening liggen, enzovoorts). De hond bepaalt meer en meer wat hij wel en niet mag en doet. Ook de verschillen in communicatie dragen bij aan deze onduidelijkheid, de hond communiceert door middel van lichaamstaal, de mens met gesproken taal. De hond leert zijn ongewenste gedragingen aan (of niet af), doordat zijn baas niet op zijn manier met hem communiceert.

Niet alleen kunnen zijn

Honden zijn van nature sociale dieren die in roedels leven. Toch kun je de hond leren dat alleen zijn een normaal onderdeel van zijn leven is. Wanneer de hond verlatingsangst heeft (zodra je de deur uit bent, raakt de hond nerveus, is hij niet meer zindelijk, blaft hij en kauwt hij van alles kapot) kun je het beste een gedragstherapeut inschakelen om de achterliggende oorzaak hiervan te onderzoeken. Wilt je een pup of stabiele volwassen hond aanleren alleen te zijn, dan kun je dit doen met de volgende oefeningen. Leg de hond ‘af’ en laat hem blijven.

Begin met een korte periode en beloon de hond uitbundig wanneer de oefening (met het commando ‘vrij’) is afgelopen. Verleng het blijven steeds; doe een paar stappen bij hem vandaan, loop naar een andere kamer, loop even de deur uit. Gebruik een trommeltje waaruit je hem iedere keer een koekje geeft. Dit trommeltje laat je in het zicht van de hond staan, zodat hij herinnerd wordt aan de beloning na afloop van een goede uitvoering.

De deur uit gaan

Wanneer je daadwerkelijk voor een bepaalde periode de deur uit gaat, zorg er dan voor dat de hond een leuk speeltje heeft zodat hij zich niet hoeft te vervelen. Wordt de hond al onrustig als je de sleutels of jas pakt, doe dit dan een aantal keer per dag zonder echt weg te gaan. Maak van vertrek en thuiskomst geen “drama”. Wanneer je weggaat en thuiskomt alsof dit de normaalste zaak van de wereld is, zal de hond dit ook zo gaan ervaren. Straf de hond nooit wanneer je thuiskomt, hij koppelt deze straf niet aan zijn slechte gedrag bij je afwezigheid, maar aan je thuiskomst.

Trekken aan de riem

Wanneer de hond aan de riem trekt, komt hij (sneller) waar hij heen wil. Dit is voor de hond belonend. Veel baasjes geven als reactie hierop een ruk aan de riem. Dit werkt maar heel tijdelijk of zelfs averechts, omdat de beloning van het doorlopen voor de hond zwaarder weegt dan de correctie van de baas. Om de hond het trekken af te leren, zul je ervoor moeten zorgen dat dit niet meer wordt beloond.

Stilstaan

Op het moment dat de hond aan de riem trekt, blijf je stilstaan (de hond kan dus niet meer verder en wordt niet beloond). Zodra de lijn slap komt te staan, beloon je de hond met je stem en eventueel een snoepje, en loop je verder. De hond zal snel leren dat niet trekken ervoor zorgt dat hij sneller komt waar hij heen wil. Blijft de hond toch aan de riem trekken, dan kun je een Gentle Leader gebruiken. Dit is een halstertje waarbij een bandje hoog om de nek van de hond en om de snuit van de hond loopt.

Je kunt de kop van de hond hiermee sturen zonder veel kracht te zetten. Daarnaast maakt de druk in de nek dat de hond instinctief ontspant; dit is de plek waar pups door hun moeder opgepakt worden. De band om de neus benadrukt jouw dominantie, waardoor de hond je meer zal gaan respecteren als zijn baas.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.