Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Gebroken botten bij honden

Gebroken botten bij honden

Honden breken botten om vele redenen. Vaak breken ze een bot door verkeersongevallen of incidenten zoals vallen. Soms is het bot helemaal niet gebroken, maar uit de kom getrokken (dislocatie). Breuken worden doorgaans geclassificeerd als "open" of "gesloten". Een open breuk treedt op wanneer de huid over de breuk open is en het bot wordt blootgesteld, terwijl bij gesloten breuken de huid over het getroffen gebied intact blijft.

Er zijn ook bepaalde situaties waarin de botbreuk onvolledig is (d.w.z. een kleine splinter of barst in het bot). Dit staan ​​bekend als haarlijnbreuken. Een hond met een haarlijnbreuk vertoont mogelijk niet de typische symptomen die gepaard gaan met open of gesloten fracturen. Niettemin zijn haarlijnbreuken pijnlijk en moeten ze met gelijke zorg worden behandeld (d.w.z. gestabiliseerd).

Waar moet je op letten

Een gebroken bot dat door de huid van de hond steekt, is een voor de hand liggende indicatie van een breuk, maar elk teken van pijn of ongemak na een ongeval of letsel kan wijzen op een breuk of ontwrichting. Mank lopen en zeuren zijn twee andere sterke tekenen dat er iets mis is. Het is belangrijk op te merken dat spier-, pees- en ligamentletsels soortgelijke symptomen kunnen veroorzaken.

Primaire oorzaak

Botbreuken worden veroorzaakt door een plotselinge impact of grote kracht op het lichaam, of van een object of door een val van een grote afstand. Ze komen het meest voor bij oudere honden en bij avontuurlijke, prikkelbare dieren.

Onmiddellijke verzorging

De primaire doelen van de behandeling zijn om pijn te verminderen, het risico op extra ongelukken te verlagen en infectie van open wonden te voorkomen. In alle gevallen zijn er drie primaire regels:

  • Probeer een breuk niet opnieuw in te stellen.
  • Gebruik geen antiseptica of zalven op open fracturen.
  • Breng de hond onmiddellijk naar een dierenarts.

Gebroken rug

Leg de hond, indien mogelijk, voorzichtig op een tafel zonder hierbij zijn rug te buigen. Je moet hem vastbinden om beweging te beperken, maar moet voorkomen dat er druk op de nek of rug wordt uitgeoefend. (Het is van vitaal belang om nooit een gebroken rug te spalken.) Breng de hond onmiddellijk naar een dierenarts.

Gebroken ledemaat

Leg, indien mogelijk, voorzichtig een schone handdoek onder het gebroken ledemaat. Als het gebroken deel van het bot zichtbaar is door een opening (een "open" breuk), bedek het blootgestelde deel met schoon gaas zoals een verband of een schone schaal of maandverband. Breng geen antisepticum of zalf aan. Als de breuk 'gesloten' is, is het gaas niet nodig en kan een opgerolde krant, tijdschrift of vergelijkbaar stevig materiaal worden gebruikt om het been te spalken. Als spalken de hond ernstige pijn bezorgt, forceer het dan niet.

Ondersteun in beide gevallen het gebroken ledemaat met een gevouwen handdoek. Probeer het bot niet zelf terug te zetten; de spalk helpt schade aan zenuwen, bloedvaten en andere weefsels te voorkomen totdat een dierenarts de breuk kan behandelen met behulp van algemene anesthesie. Zodra je het bot hebt gespalkt, til je de hond op en transporteer je hem onmiddellijk naar de dierenarts. Houd hem warm om shock te voorkomen.

Gebroken ribben

Controleer de borst op open wonden en bedek ze met schoon gaas en wikkel de hele borst met schone, gescheurde vellen. De vellen moeten stevig worden omwikkeld, maar niet zo strak dat ze het ademen belemmeren. Steun de hond ook niet aan zijn borst wanneer hij hem optilt of naar de dierenarts draagt.

Als je merkt dat de borst uitpuilt, wikkel deze dan strak genoeg om de bobbel te bedekken. Als de bobbel stevig is, is dit waarschijnlijk het uiteinde van een gebroken rib. Als het zacht is, kan dit betekenen dat de long is doorboord. Als de hond een zuigend geluid maakt, is de borstholte doorbroken, wat onmiddellijke veterinaire assistentie vereist.

Gebroken staarten

Deze zijn uiterst moeilijk te beheren, zelfs voor een getrainde expert. Als de staart lijkt te zijn gebroken maar er geen bloed of bot zichtbaar is en de hond geen pijn lijkt te hebben, is onmiddellijke noodhulp niet essentieel. Dat wil zeggen, zolang het uiteinde van de staart niet verkleurt. Maak een afspraak om de dierenarts binnen 24 uur te zien en houd het probleem nauwlettend in de gaten.

Veterinaire zorg

De dierenarts zal de breuk onderzoeken en de hond behandelen. Dit kan het toedienen van medicijnen omvatten om de pijn te beheersen en een algemene verdoving om het bot opnieuw in te stellen of te stabiliseren. Dislocaties moeten ook worden behandeld met behulp van anesthesie; in feite moet je nooit proberen thuis een bot te herstellen.

Advies

Afhankelijk van de leeftijd, grootte, conditie en andere factoren van de hond, kan een dierenarts adviseren over de beste manier om een ​​gebroken bot te revalideren. Eigenaren van kleinere honden moeten extra voorzichtig zijn bij het verzorgen van hun huisdieren, omdat deze honden gemakkelijk een bot kunnen breken door gewoon uit de armen van iemand te vallen of doordat iemand per ongeluk op hen stapt.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen