Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Gebitsverzorging bij de hond

blog-header

Veel mensen vragen zich af waarom de tanden van hun hond verzorgd moeten worden. Wolven en wilde honden poetsen toch ook geen tanden? Wolven en honden gebruiken hun hele gebit bij het eten van hun prooi, zowel om te knippen als om te kluiven.

Vandaag de dag worden de meeste honden gevoerd met brokken. Door de dierenwinkel wordt gezegd dat brokken goed zijn voor het gebit, maar niets is minder waar. In brokken zitten namelijk koolhydraten door de aanwezigheid van granen. Hierdoor ontstaat tandplak. De makers van brokken weten dit natuurlijk en bieden daarom weer allerlei kauwproducten aan zoals bv. de dentastix van pedigree.

Natuurlijke voeding voorkomt tandproblemen

Geef je de hond natuurlijke voeding met grote lappen vlees om aan te scheuren, vleesbotten enzovoorts, dan zal de hond nagenoeg geen tandproblemen krijgen. Geef je de hond natuurlijke voeding in de vorm van complete diepvriesvoeding, dan zal dit een enorme vooruitgang zijn voor het gebit van de hond. Sommige honden krijgen nog wel een klein beetje tandsteen omdat complete diepvriesvoeding gemalen is en daarom niet werkt als tandenborstel.

Je kunt de hond als aanvulling daarom af en toe laten kluiven op bijvoorbeeld een rauw vleesbot zoals een kippenrug, eendennek, lamsrib enzovoorts. Een gedroogde snack zoals bullepees, runderspiervlees, runder- lams of konijnenoren of een ander natuurlijk kauwproduct is zeer geschikt. Ook de rawhide producten van farm food zijn erg goed en natuurlijk voor de hond.

Tandverzorging bij brokken etende hond

Wil je je hond toch graag hondenbrokken voeren, voer dan een brok zonder graan of met een zo laag mogelijk graangehalte zoals Dog Lovers Gold, Acana, Acana grainfree en Orijen. Ter aanvulling kun je dan nog steeds een natuurlijk gedroogde kluif geven of een farm food rawhide kluif.

Brokken etende honden kun je beter geen rauwe botten voeren. Hun maagzuur is dan niet sterk genoeg om de botten te verteren met grote kans op ernstige obstipatie. Dan eventueel nog enkele keren per week poetsen als aanvulling. Een tandenkrabber is ook aan te bevelen om in huis te hebben. Eén keer per maand loop je het gebit van de hond even na en krab eventuele randjes tandsteen weg.

Waarom is goede gebitsverzorging zo belangrijk?

Tussen tandsteen en tandvlees hopen voedselresten en bacteriën zich op die voor tandvleesontsteking zorgen. Deze ontsteking zal zich gaan uitbreiden naar het bot, waardoor tanden en kiezen gaan uitvallen. Ook kunnen de bacteriën in de bloedbaan terecht komen en zo ontstekingen in lever, nieren en hartkleppen veroorzaken.

Te laat begonnen?

Heeft je hond al een enorm vies gebit wat niet meer op de gebruikelijke wijze te reinigen is? Laat het gebit van de hond dan met behulp van een roesje reinigen door de dierenarts. Volg daarna bovengenoemde tips op en je zult zien dat de hond een blijvend schoon gebit houdt.

De hond een frisse adem en jij een blije baas

Een gezond gebit is vanzelfsprekend fijn voor de hond. Maar voor de baasjes is het natuurlijk ook veel fijner om een hond te hebben met een mooi wit gebit en een frisse adem. Een goede gebitsverzorging begint al vanaf het puppy stadium van de hond.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.