Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Gabapentine voor honden

Gabapentine voor honden

Gabapentine heeft een verscheidenheid aan toepassingen in de diergeneeskunde en het voorschrijven van gabapentine voor met name honden wordt steeds populairder onder dierenartsen. Hier is alles wat je moet weten over gabapentine voor honden.

Wat is gabapentine voor honden?

Gabapentine is een anticonvulsivum en analgeticum dat vaak door dierenartsen wordt voorgeschreven om aanvallen, pijn en angst bij honden te behandelen. Het is een medicijn voor mensen en het gebruik ervan in de diergeneeskunde is nog niet door de FDA goedgekeurd voor huisdieren. Hoe gabapentine werkt is niet helemaal duidelijk; er wordt echter gedacht dat het de afgifte van prikkelende neurotransmitters remt.

Waar wordt gabapentine voor gebruikt bij honden?

Gabapentine kan worden voorgeschreven om te helpen bij epileptische aanvallen, pijn en angst bij honden.

Epileptische aanvallen voorkomen

Gabapentine heeft anticonvulsieve eigenschappen die het gunstig maken voor adjuvante therapie voor honden met refractaire aanvallen, of voor honden bij wie het huidige medicatieregime niet langer effectief genoeg is.

Pijn beheersen

Gabapentine is ook een analgeticum, wat betekent dat het pijnverlichting biedt bij chronische pijn en neuropathische pijn. Het wordt meestal gebruikt voor de chronische pijn die gepaard gaat met degeneratieve gewrichtsaandoeningen. Het is ook gunstig gebleken wanneer het wordt gebruikt in combinatie met andere pijnstillers, zoals niet-steroïde ontstekingsremmers of opioïden, om te helpen bij pijn die gepaard gaat met chirurgie.

Angst verlichten

Hoewel het traditioneel wordt gebruikt voor aanvallen en pijn, wordt gabapentine ook steeds populairder om te gebruiken als aanvullende therapie voor angst bij honden.

Wat zijn de bijwerkingen van gabapentine bij honden?

Sedatie is de belangrijkste mogelijke bijwerking van gabapentine en de mate van slaperigheid varieert van patiënt tot patiënt. Dierenartsen zullen een startdosering voorschrijven, en als dit ertoe leidt dat de hond een beetje te kalm wordt, zal de dierenarts de dosis afbouwen tot de meest effectieve dosis. Zoals bij alle medicijnen is er een kleine kans dat een hond er allergisch voor is, in welk geval dit medicijn moet worden vermeden.

Wat is de dosering van gabapentine voor honden?

Het doseringsbereik voor gabapentine varieert sterk, afhankelijk van waarvoor het wordt gebruikt. Voorzichtigheid is geboden bij het gebruik van gabapentine bij dieren met een lever- of nierziekte, aangezien het meer tijd nodig heeft om te metaboliseren.

Gabapentine is verkrijgbaar in verschillende vormen die door de mens gelabelde producten zijn:

  • 100 mg (capsules en tabletten)
  • 300 mg (capsules en tabletten)
  • 400 mg (capsules en tabletten)

Er is ook een drank gemaakt van 250 mg/5 ml; soms is de oplossing echter geformuleerd met xylitol, dat giftig is voor honden. Een dierenarts zal helpen dit medicijn te bestellen in een vorm die veilig is voor de hond. Soms is een hond te klein om de menselijke formuleringen te gebruiken, in welk geval een bereidingsapotheek elke vorm en dosering kan formuleren die de dierenarts vraagt.

Gabapentine wordt gewoonlijk 3 tot 4 keer via de bek van de hond toegediend, met of zonder voedsel. Controleer de aanwijzingen op de fles of vraag een dierenarts als je niet zeker bent van de juiste dosering. Gabapentine zou vrij snel effect moeten hebben en binnen 1 of 2 uur na toediening zou verlichting moeten worden opgemerkt.

Omdat het een kortwerkend medicijn is, zijn de effecten binnen 24 uur verdwenen; de medicatie kan echter langer duren bij honden met nier- of leverinsufficiëntie. Dit geneesmiddel mag niet abrupt worden gestopt wanneer het wordt gebruikt om epileptische aanvallen te behandelen, omdat het kan leiden tot ontwenningsaanvallen. Raadpleeg altijd een dierenarts voordat je stopt met medicatie.

Kun je gabapentine en trazodon samen gebruiken voor honden?

Trazodon is een vaak voorgeschreven medicijn tegen angst, en hoewel het niet wordt aanbevolen om samen met tramadol te worden gebruikt, is het veilig om te gebruiken met gabapentine. Er zijn combinatieoplossingen van samengestelde apotheken die zowel trazodon als gabapentine bevatten, en deze worden vaker voorgeschreven voor gedragsstoornissen zoals angst.

Kunnen honden CBD en gabapentine gebruiken?

Een andere veel voorkomende vraag is of honden gabapentine met CBD-olie kunnen gebruiken. Dit wordt niet aanbevolen vanwege het risico van verhoogde sedatie tussen de twee. Raadpleeg altijd een dierenarts voordat je start met eventuele aanvullende medicijnen of supplementen die oorspronkelijk niet waren voorgeschreven om ervoor te zorgen dat ze veilig zijn met de huidige medicijnen van de hond.

Tramadol of gabapentine?

Tramadol is een ander medicijn dat vaak is voorgeschreven om pijn bij honden te behandelen; dit begint echter uit de gratie te raken bij dierenartsen. Studies hebben aangetoond dat tramadol mogelijk niet zo effectief is als oorspronkelijk werd gedacht.

In feite bleek het niet effectief te zijn bij het beheersen van pijn geassocieerd met osteoartritis bij honden. Er zijn op het moment nog meerdere onderzoeken gaande over de effectiviteit van tramadol. Ondertussen richten dierenartsen zich meer op gabapentine voor pijnverlichting bij hun patiënten.

boaz en odie
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen