Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Fases van een puppy

fases van een puppy

Puppy's zijn honden in de leeftijd tot 16 weken. Dit is zo specifiek bepaald omdat een hond zich tot 16 weken razendsnel ontwikkelt en in die periode optimaal leert. Na 16 weken is de hond een jonge hond en wordt door honden anders behandeld. In de regel betekent dit dat er minder getolereerd wordt ofschoon dat uiteraard per hond en situatie anders kan zijn.

1 tot 2 weken

Als een hond geboren wordt, zijn de ogen en oren nog dicht. Hij kan nog niet lopen en alleen maar kleine piepgeluidjes maken. Deze geluidjes zijn nodig ter lokalisatie. Moeder zal hier instinctief op reageren en de pup voorzien van warmte, melk en veiligheid. Dit principe noemen we een sleutelprikkel.

Omdat puppies op deze leeftijd nog niet hun eigen lichaamstemperatuur op peil kunnen houden, liggen ze dicht tegen moeder en elkaar aan. Hun wereld bestaat uit geur en tast. Moeder activeert de darmen door erover te likken waarna de pups zich ontlasten. Dit wordt netjes door moeder opgeruimd. Rond dag 10 gaan de ogen en oren open en kan hij dus prikkels van buitenaf ontvangen.

2 tot 4 weken

In deze periode gaat de pup leren vallen en opstaan. Letterlijk. Hij leert hondentaal door te spelen met nestgenoten. De melktandjes komen door en die werken als signaal. Piept er een broertje of zusje, dan ben je te ver gegaan en stop je jouw gedrag. Al buitelend over elkaar heen vangen ze prooien en jagen elkaar na.

Dit is ook de periode dat hij kennis zal maken met andere mensen en de dagelijkse gang van zaken in huis. Hij went aan geluiden van de tv, stofzuiger en de bel. Aan het einde van deze periode beginnen ze met het eten van vast voedsel. Fokkers geven dan een papje van soms geweekte brokjes of gemalen vlees. Sommige moederhonden geven ook het eten op zoals wolven dat doen.

4 tot 7 weken

Nu laat moeder steeds vaker weten dat de melkbar gesloten is en begint de pups ook de corrigeren als ze nog willen drinken. Dat kan er soms heel hard aan toe gaan.Toch is dit een wezenlijk onderdeel van de opvoeding. Sommige fokkers halen de moederhond nu bij de pups weg omdat de tandjes te scherp zijn. Dit is onverstandig. Laat de natuur zijn gang gaan!

Pups worden steeds nieuwsgieriger en ondeugender. Je kunt ze geen seconde uit het oog verliezen. Ze kruipen overal in, achter en onder en ook de onderlinge spelletjes worden wat ruwer. Puppy's leren nu ook al te blaffen en beginnen uit te vogelen welk gedrag hen iets oplevert en welk gedrag hen niets oplevert. De hond in hem wordt wakker.

Aan het einde van deze periode is het afnemen van een puppytest ideaal. De pups kunnen nu al hun zintuigen gebruiken, ze zijn motorisch zo ver ontwikkeld dat ze kunnen lopen en rennen zonder dirct om te vallen. Toch reageren ze nog heel primair op prikkels omdat het leerproces nog niet volledig op gang is gekomen.

8 tot 12 weken

Tussen de 7 en 9 weken is de gunstige tijd om de pup te laten wennen aan zijn nieuwe thuis. Hij staat dan helemaal open voor nieuwe indrukken en de balans tussen angst en nieuwsgierigheid is in evenwicht.

Dit is een perfect moment om de pup kennis te laten maken met andere honden en mensen (socialisatie) en dingen en omstandigheden (habituatie). Ga vooral naar een puppyklas, bezoek de dierenarts (eerst zonder ellende handelingen) en loop een rondje door het dorp. Vanaf de 10e week neemt de nestbinding af en gaat de angstfase in. In deze periode neemt de pup een wat afwachtender houding aan.

Hij zal niet zo maar op nieuwe prikkels aflopen en is terughoudend of vlucht voor nieuwe prikkels. Als hij schrikt zal hij de veiligheid van zijn vertrouwde omgeving opzoeken en neemt de binding met eigenaar en andere gezinsleden toe.

12 tot 16 weken

De pup wordt nu meer en meer door andere honden gezien als hond. Gelijkwaardig dus. Volwassen honden worden minder tolerant waarbij het staarthangen en oren bijten gecorrigeerd gaat worden. De pup op zijn beurt gaat meten: ben jij leuk om mee te spelen, kan ik jou aan? Hij wordt brutaler en laat zich niet de kaas van het brood eten. Hij gaat ook zijn baas uittesten. Wat gebeurt er als ik lang genoeg blaf of heel lief met een scheef koppie ga zitten kijken?

Honden hebben in deze periode goede en duidelijke leiding nodig. Weet dus goed wat wel en niet mag en hou je daar aan. Honden kunnen zich gaan ontwikkelen als dwingeland als je geen grenzen stelt. Nu is de basis voor de rest van zijn leven.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen