Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Even geen tijd voor je hond?

blog-header

Voel je je ook wel eens schuldig, omdat je een dag geen tijd hebt om leuke dingen met je hond te doen? Een work-out voor jouw hond is dan de pleister op de wonde. Er zijn altijd momenten waarop onverwachte dingen de routine van alledag doorbreken.

Dan kan het heel makkelijk gebeuren dat de extra lange en leuke wandeling met de hond erbij inschiet. Dat voelt niet goed, want je weet dat je hond alsof hij kan klokkijken pre­cies op het juiste moment onrustig wordt. En je moet hem dan teleurstellen, dat is hele­maal niet leuk. En je voelt je schuldig.

Je kunt deze frustraties voorkomen door voor die tijd tien minuten wat oefeningetjes met je hond te doen. Of wat kunstjes. Of zoekspelletjes. Of dat allemaal door elkaar, dat ligt eraan hoeveel tijd je hebt. Wanneer je moet omkleden en je haar moet doen kun je om rust te hebben beginnen hon­denkoekjes of andere versnaperingen zoals bijvoorbeeld een bot te verstoppen. Of een spannend speeltje.

Door wat je verstopt te variëren weet jouw hond nooit of hij het misschien niet de moeite waard vindt. Hij vindt het spelletje dan steeds weer leuk. Je zegt 'zoek' en de hond gaat het huis af, speurend naar zijn lekkers of speelgoed. Ondertussen kun je jezelf rustig opknappen.

Ben je klaar en heeft de hond niets of nog niet alles kunnen vinden, dan loop je snel even in de juiste richting om hem op het juiste spoor te brengen. Het is belangrijk dat de hond succes met zijn speurtocht heeft, want daardoor zal hij een volgende keer met meer energie en volharding blijven zoeken.

Laat hond kunstjes doen

Je kunt je hond een paar kunstjes laten doen. Honden vinden het leuk om daar een beloning mee te verdienen. Vaak vinden honden een kunstje zomaar leuk, om niets. Dat zijn honden die graag applaus en bijval horen. Soms vinden honden het zo prachtig om ons aan het lachen te maken dat zij met liefde de hele dag wel kunstjes zou­den willen doen.

Veel honden weten dat het kunstjestijd is als er bezoek komt en zitten gespannen op hun beurt om een voorstelling te geven te wachten. Ze gaan dan echt uit hun bol en vertonen hun hele repertoire zonder daarom gevraagd te zijn, vaak zijn ze haast niet meer te stoppen.

Doe hondenspelletjes

Je kunt je hond over je benen laten springen om zijn weggegooide speeltje te pakken dat je tijdens een kopje koffie ongegeneerd op tafel hebt gelegd. Je kunt hem de deur laten sluiten als je met volle handen loopt. Je kunt kleine oefeningetjes doen zoals 'zit' of 'vang'. Je kunt alvorens de hond iets mag gaan zoeken hem eerst tot zit brengen.

Houd hem aan de lijn of bij zijn hals­band vast, zeg een keer 'zit' en houd hem heel rustig en zonder verder te reageren net zolang vast totdat hij uit­eindelijk gaat zitten. Dan mag hij zijn lekkers halen. Honden leren razendsnel dat het gaan zitten de voor­waarde tot meer plezier is en hebben dat er heel graag voor over.

Zo oefen je meteen zijn gehoorzaamheid spe­lenderwijs. Een snelle opvolging van 'zit' is belangrijk in het dagelijkse leven, het kan ongewenst gedrag voorko­men en het risico vermijden dat de hond onder een auto komt als hij even niet op het verkeer let.

Wanneer je zo'n minuut of tien met de hond bezig bent geweest of hij is in zijn eentje tien minuten aan het zoeken geweest terwijl jij met andere dingen bezig was, dan voelt hij zich voldaan. Je hond zal rustig gaan slapen. Er is rekening gehouden met zijn noden en je hoeft je niet schuldig te voelen.

Door zo'n dagelijkse work-out toe te voegen aan de normale bezigheden samen met je hond geef je hem niet alleen iets te doen, maar zorg je dat de hond zich zekerder en ont­spannen voelt. Hij wordt alerter op jouw doen en laten en leergieriger.

hondennieuws
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.