Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

EHBO voor honden

EHBO voor honden

Net als wij mensen kan de hond eerste hulp nodig hebben. Je hoopt dit natuurlijk nooit te hoeven doen, maar wanneer een situatie zich voordoet is het handig om te weten wat je moet doen. In dit artikel worden de meest voorkomende situaties beschreven waarbij jij kan helpen.

Verwondingen

Een behandelde wond moet goed verzorgt worden. Zo moet een wond of hechting goed schoongehouden worden, dat kan door middel van ontsmettende vloeistof of water. Ook is het geen slecht idee om de wond te verbinden met verband of gaas. Kijk dagelijks hoe de wond er voor staat en bezoek eventueel een dierenarts voor aanvullende medicatie. Ook kun je de hond zelf de wond laten ‘verzorgen’. Honden likken hun wonden om ze schoon te houden en verzorgen zo de wond. Let er wel op dat er niet overmatig gelikt wordt, dit verergert de situatie juist.

Wanneer een wond ontstaan is door een beet van een ander dier moet je altijd de dierenarts inschakelen. Het kan zijn dat de wond infecteert door bacteriën van het andere dier waardoor vervelende ontstekingen kunnen ontstaan. Voor verwondingen aan het oor is vaak een hechting nodig omdat deze anders veel bloeden. Als tijdelijke oplossing kun jij zelf verband aan leggen voordat je naar de dierenarts gaat. Het oor wordt dan plat op het hoofdje gelegd en vervolgens verstopt onder het verband. Het andere oortje laat je buiten het verband omhoog staan. Trek het verband niet te strak, anders krijgt de hond moeite bij het ademhalen.

Aanrijding

Als jouw hond aangereden is, raak dan niet overmatig in paniek. De hond heeft dan stabiliteit en rust nodig voordat deze bij de dierenarts is aangekomen. Bel zo snel mogelijk de dierenarts en ondersteun de hond bij het ademhalen. Houdt hem/haar eventueel warm met kleding en een comfortabele houding. Als de hond een bloedende wond heeft, oefen dan een beetje druk uit op de plek met verband of iets dergelijks.

Reanimatie

Het kan voorkomen dat de hond bewusteloos raakt of geen ademhaling meer heeft. Om de hartslag te controleren voel je aan zijn/haar borstkas of aan de binnenkant van het dijbeen op de lies. Je kan de hond gaan reanimeren met een hartmassage en/of mond-op-neus beademing terwijl iemand ondertussen de dierenarts belt. Wanneer de hond geen hartslag meer heeft kun je een hartmassage uitoefenen. Leg de hond op zijn rechterzij en oefen druk uit rond het hart.

Maak een à twee keer per seconde een pompbeweging en controleer regelmatig of de hartslag terug is. Als de hond wel een hartslag maar geen ademhaling meer heeft kun je het beestje gaan beademen. Ook voor de beademing leg je de hond op zijn/haar rechterzij. Open de mond en trek de tong naar buiten, verwijder blokkades zoals slijm of braaksel uit de mond en voer mond-op-neus beademing uit.

Vergiftiging

Er zijn veel voedingsmiddelen bekend die vergiftigingen veroorzaken bij verschillende dieren. Zo is het voor honden bekend dat chocolade of rozijnen giftig zijn, en bij katten paracetamol of lelies gevaarlijk zijn. Op het internet staan veel websites die perfect uitleggen welke middelen giftig zijn voor welk dier.

Wat je zelf kan doen is direct contact op nemen met de dierenarts wanneer je vermoedt dat jouw hond iets gevaarlijks gegeten heeft. Belangrijke informatie waar de dierenarts waarschijnlijk naar vraagt is het gewicht van het dier, het product en de hoeveelheid dat er gegeten is. De dierenarts weet welke behandeling nodig is om jouw hond weer beter te maken.

Voorwerp ingeslikt

Huisdieren als de hond of kat zijn er niet vreemd van om voorwerpen in te slikken, denk aan sokken, balletjes of kinderspeeltjes. Zorg ervoor dat scherpe voorwerpen en speelgoed goed buiten bereik van het dier wordt opgeruimd. Als je merkt dat jouw hond iets heeft ingeslikt is het aangeraden direct de dierenarts te bellen.

Wanneer je te lang wacht kan er schade aan de darm ontstaan of blokkades opleveren. De dierenarts weet hoe de hond behandelt moet worden, denk aan geforceerd braken of een operatie. Je ziet niet altijd wanneer een hond iets heeft ingeslikt, als je merkt dat jouw hond last heeft van braken, sloom is of niet plast kan dit een aanwijzing zijn dat hij/zij iets verkeerds heeft gegeten.

Allergische reacties

Een wespen- of bijensteek kan tot allergische reacties leiden bij jouw huisdier. Met zwellingen en pijn als gevolg. Als de angel nog in het lichaam zit, kun je die verwijderen met een pincet. De zwelling en pijn kun je behandelen door iets kouds zoals ijs tegen de plek aan te drukken. Als de zwelling en/of pijn lang blijft, neem dan contact op met de dierenarts.

Teken verwijderen

Na wandelingen in het bos, is het verstandig de hond te controleren op teken. Tekenbeten moet je zo snel mogelijk verwijderen, het liefste binnen vierentwintig uur om de kans op ziektes te minimaliseren. Een teek verwijder je gemakkelijk door middel van een tekentang. Tijdens het verwijderen maak je draaiende bewegingen om ervoor te zorgen dat de teek volledig wordt verwijderd. Als de hond een erge reactie krijgt van de tekenbeet is het verstandig dit te laten controleren door een dierenarts.

Verhitting

In de zomer is er soms een gebrek aan schaduw, of is de omgeving gewoon te warm. De gevolgen van oververhitting zijn ernstig, daarom is het belangrijk om de hond gekoeld te houden. Honden met een platte, korte neus hebben meer kans op oververhitting. Een hond gaat hijgen om te proberen de warmte weg te krijgen.

Door deze inspanning stijgt de lichaamstemperatuur juist. Het is van het dier zijn levensbelang om direct de dierenarts raad te plegen. Ondertussen koel je het dier af met een natte, koude handdoek of zet je hem/haar in het water. Geef de hond ook voldoende te drinken.

EHBO-cursus

Het is verstandig om een EHBO-cursus te nemen. Hiermee kun je het leven redden van jouw of iemand anders zijn hond. Ook leer je dingen voorkomen en behandelen zodat je weet wat je moet doen voordat je de dierenarts bereikt. Schaf ook een EHBO-set aan zodat je altijd de benodigde middelen hebt.

boaz en odie
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen