Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Eerste keer wandelen met de hond

blog-header

Er is een groot verschil of je met een puppy of met een volwassen hond gaat wandelen. Met en puppy mag je nog geen lange wandelingen gaan maken, met een volwassen hond is veel beweging prima. Heb je pas geleden een volwassen hond uit het asiel gehaald, of heb je via een andere weg een volwassen hond in huis gekregen, dan wil je er zeker mee gaan wandelen. Wanneer je een goed opgevoede hond hebt getroffen die keurig aan de lijn kan lopen dan heb je geluk. Meestal echter zul jij de hond moeten aanleren hoe hij netjes met je mee loopt.

Oefen enkele keren per dag, oefen op tijden dat je er echt tijd voor hebt zodat je niet gestrest bezig bent, de hond voelt dat. Leer de hond meteen of hij links of rechts van je moet lopen, dat voorkomt zigzaggen. Laat de hond eerst zijn behoefte doen dan is hij beter in staat om op te letten, anders is hij alleen maar bezig een poep- en plasplek te zoeken.

Geef een aai of af en toe een koekje als het een stukje goed gaat. Verlang niet meteen dat alles perfect verloopt. Geef de instructies door aan huisgenoten die ook met de hond gaan wandelen en kies allemaal voor dezelfde commando’s en laat allemaal de hond aan dezelfde kant lopen.

De eerste wandeling met een pup

Heel onwennig zal het zijn voor de puppy als hij de riem om krijgt. Hij zal schudden en proberen of de riem afgeschud kan worden. Oefen het dragen van de riem eerst een poosje binnenshuis, telkens wat langer en bouw alles rustig aan op. Is de puppy aan zijn riem gewend dan kun je buitenshuis een stukje gaan lopen.

Ook dit bouw je langzaam op. Begin niet meteen met zware commando’s maar laat de puppy in alle rust de vele indrukken opdoen. Het meelopen aan de riem moet een feest zijn en geen gevecht tussen baas en hond. Beloon de hond regelmatig met je stem, een aai of een koekje.

De wandeling met de hond naar de markt

De hond loopt keurig mee aan de riem. Het is tijd voor een nieuwe uitdaging: veel mensen, drukte, nieuwe geluiden. De markt is een plaats bij uitstek om je hond dit allemaal te laten ervaren. Geef de hond de tijd om rond te kijken. Blijf regelmatig even staan voordat je verder loopt.

Sta even stil aan het begin van de markt of kermis, zeker een wat terughoudende hond wil eerst zien waar hij op af gaat. Leer hem om niet naar vreemden te gaan en iedereen te bespringen of eraan te snuffelen. Niet iedereen houdt van honden, sommigen zijn er ook bang van.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.