Een hond leren apporteren

blog-header

Wil je jouw hond leren apporteren? Dan kun je dat het beste doen in de volgende vier stappen:

  1. Leren zoeken (achtervolgen of zoeken van een voorwerp)
  2. Leren oppakken (een voorwerp in zijn bek nemen)
  3. Leren terugbrengen (een voorwerp naar jou toe brengen)
  4. Leren loslaten (een voorwerp voor jou neerleggen)

Het zoeken en oppakken

Van nature heeft een hond al het instinct om voorwerpen te zoeken en op te pakken. Ze zien het zoeken en pakken van voorwerpen het zelfde als het achter een prooi aanjagen. Hoe verder het jachtinstinct van je hond in ontwikkeld, hoe makkelijker het zoeken en oppakken bij je hond is aan te leren. Voor je een voorwerp weggooit zul je er voor moeten zorgen dat je hond nieuwsgierig wordt.

Je kunt je hond nieuwsgierig maken door hem aan het voorwerp laten ruiken, en goed te laten zien. Speel met je hond en het voorwerp door te doen alsof je het aan hem geeft, maar snel weer terug te trekken. Door dit een paar keer te herhalen zal je hond nieuwsgierig worden naar het voorwerp en geprikkeld worden om het voorwerp te pakken te krijgen. Wanneer je het voorwerp dan ook weggooit zal de kans groot zijn dat je hond er achter aan zal gaan.

Het terugbrengen

Wanneer je hond het voorwerp heeft gevonden en in zijn bek heeft genomen, moet je hem roepen. Vaak vinden honden het moeilijk om hun net gevangen ‘prooi’ af te geven. Er kunnen dan ook grofweg drie problemen voorkomen:

1: De hond rent weg met het voorwerp in zijn bek en daagt je uit om achter hem aan te komen.
2: De hond komt naar je toe, maar zodra je het voorwerp wilt pakken rent de hond weg.
3: Wanneer je de hond roept, laat de hond het voorwerp vallen en komt zonder het voorwerp naar jou toe.

Wat je niet moet doen is achter de hond aan gaan rennen. Hierdoor veranderd de machtsverhouding en zal de hond de regels gaan bepalen. Blijf op je plaats en blijf de oefening herhalen net zolang tot de hond door heeft wat hij moet doen. Een goede stimulans is je hond te belonen wanneer hij iets goed doet.

Het loslaten

Wanneer je hond eenmaal heeft geleerd om met het voorwerp naar je toe te komen is het van belang dat je hem leert het voorwerp los te laten. Ga hierbij nooit aan het voorwerp trekken, hierdoor zal er weer een verandering in machtsverhouding ontstaan en zal er een ander spel gespeeld worden.

De makkelijkste manier om je hond te leren een voorwerp los te laten is het commando ‘los’ te geven hem een snack voor houden en hem deze pas te geven wanneer hij het voorwerp los heeft gelaten. Hierna zul je ook meteen het voorwerp weer moeten gooien, zodat je hond leert dat het niet erg is om zijn ‘prooi’ af te staan en dat het een leuk spelletje is dat een tijdje door kan gaan.

hondennieuws
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.