Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Diarree stoppen bij hond

Diarree stoppen bij hond

Diarree is een veel voorkomend probleem bij honden, vaak omdat ze bijna alles in hun bek stoppen. Maar het kan ook worden veroorzaakt door ernstigere gezondheidsproblemen. Sommige van deze problemen vereisen veel aandacht, vooral als de diarree ernstig is of vaak voorkomt.

Diarree bij honden: waar je op moet letten

Losse ontlasting is natuurlijk de belangrijkste indicator van diarree. Diarree kan ook gepaard gaan met braken, verlies van eetlust, gewichtsverlies, buikpijn, lethargie en andere ziektesymptomen.

Primaire oorzaken van diarree bij honden

Acute diarree (verschijnt plotseling) bij een verder gezonde hond is vaak te wijten aan dieetonafhankelijkheid (opruimen of eten van voedsel buiten hun dieet zoals etensresten); spanning; een plotselinge verandering in dieet (van voedsel wisselen zonder overgangsperiode); of virale, bacteriële of parasitaire infecties.

Chronische diarree kan worden veroorzaakt door voedsel allergieën of -intoleranties, stress, sommige soorten parasieten (bijv. Giardia, haakwormen, rondwormen en zweepwormen), bacteriële infecties, pancreasziekte, inflammatoire darmaandoeningen, prikkelbare darmsyndroom, sommige soorten kanker en ziekten buiten het maagdarmkanaal (bijvoorbeeld leverfalen of hartaandoeningen). Dit soort gezondheidsproblemen moet met een dierenarts worden besproken en kan receptplichtige medicijnen vereisen.

Onmiddellijke zorg voor diarree bij honden

Je moet een dierenarts bellen voor advies over het omgaan met diarree als een hond:

 • Heel jong is, of juist erg op leeftijd.
 • Reeds bestaande gezondheidsklachten heeft (gehad). Deze huisdieren kunnen ernstig verzwakt raken, zelfs wanneer ze lijden aan relatief milde diarree.

Bel ook een dierenarts als de diarree van je hond:

 • Zeer frequent of waterig is.
 • Bloed bevat.
 • Is donker en teerachtig.

Of als de hond:

 • Vaak overgeeft.
 • Slaperig overkomt.
 • Depressief gedrag vertoond.
 • Zichtbaar pijn heeft.

Dit kunnen tekenen zijn van mogelijk ernstige gezondheidsproblemen. Als een hond over het algemeen verder gezond is, is het verstandig om een ​​aantal thuisbehandelingen te proberen.

Thuisbehandeling voor acute diarree bij honden

Voor gezonde volwassen honden die milde diarree hebben kunnen meerdere symptomen voorkomen. Zorg ervoor dat de hond toegang heeft tot voldoende schoon water om uitdroging te voorkomen. Moedig de hond aan om te drinken. Bied indien nodig verdunde, natriumarme kip- of rundvleesbouillon of Pedialyte aan naast het water. Geef je hond een kleine maaltijd van gekookte kip (zonder botten of schil) en witte rijst. Je kunt ook zoete aardappel of pompoen gebruiken in plaats van rijst.

Pompoen en zoete aardappel kunnen ook worden toegevoegd aan het normale dieet van een hond om hun vezelinname te verhogen. Je kunt dit dieet aan een hond geven totdat de stoelgang weer normaal is. Als een hond allergieën voor kippen heeft, moet je het eiwit vervangen door een hypoallergene optie. Als de diarree langer dan 24 uur aanhoudt of de toestand van de hond op elk moment verslechtert, neem dan onmiddellijk contact op met een dierenarts.

Thuisbehandeling voor acute diarree met braken bij honden

Voor honden met diarree die slechts een of twee keer hebben overgegeven:

 • Verwijder al het voedsel gedurende 8 - 12 uur.
 • Om uitdroging te voorkomen, bied je je hond de hele dag door kleine hoeveelheden water aan. Indien nodig kun je naast water ook wat verdunde, natriumarme kip- of rundvleesbouillon aanbieden.
 • Als een hond minimaal 8 - 12 uur niet heeft overgegeven, bied je een kleine hoeveelheid gekookte kip (geen botten, huid of kruiden) en witte rijst aan.
 • Wacht twee uur. Als een hond gedurende deze periode niet heeft overgegeven, kun je een andere kleine maaltijd van gekookte kip en rijst aanbieden.
 • Ga door met dit milde dieet gedurende 1-3 dagen, verhoog geleidelijk de hoeveelheid voedsel die bij elke maaltijd wordt aangeboden en verleng de tijd tussen de maaltijden totdat de consistentie van de ontlasting weer normaal is. Je moet een geleidelijke overgang maken naar het typische dieet van een hond om een ​​nieuwe maag-darmstoornis te voorkomen.

Als de diarree langer dan 24 uur aanhoudt of de toestand van een hond op elk moment verslechtert, neem dan onmiddellijk contact op met een dierenarts.

Diagnose voor honden met diarree

Heeft een hond regelmatig last heeft van vloeibare stoelgang, of de huidige aanval ernstig is en/of gepaard gaat met braken, lethargie, buikpijn of gewichtsverlies, maak dan een afspraak met een dierenarts. Het diagnosticeren van de oorzaak van hondendiarree kan soms net zo eenvoudig zijn als het uitvoeren van een eenvoudig fecaal onderzoek. Maar soms kan het een uitdaging zijn en verschillende procedures vereisen, zoals bloedonderzoek, röntgenfoto's van de buik of echografie, endoscopie of verkennende chirurgie.

Hoe diarree bij honden te voorkomen

Hier zijn verschillende manieren om het optreden van diarree bij honden te verminderen:

 • Verander niet plotseling het dieet van een hond.
 • Geef een hond geen botten als speelgoed (stevig, rubberen kauwspeelgoed is een betere keuze).
 • Laat een hond niet spelen met kleine voorwerpen die kunnen worden ingeslikt.
 • Voer geen tafelresten aan de hond.
 • Laat de hond niet opruimen.
 • Zorg ervoor dat de hond altijd zijn ontworming en vaccinaties krijgt.
boaz en odie
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen