Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

De hondenvacht verzorgen

blog-header

Het verzorgen van de vacht van je hond is iets wat alle honden nodig hebben. Afhankelijk van het type vacht (en dus het type hond), ben je er wat meer of minder tijd mee kwijt De hondenvacht bij een kortharige hond heeft minder tijd nodig dan een langharige hond. Houd er verder rekening mee dat je hond een aantal keer per jaar verjaard. Op deze momenten borstel je de vacht wat vaker.

Leer je pup al wennen

Wanneer je hond als pup bij je komt, raden wij aan om dan al te beginnen met het verzorgen van de vacht. Het is misschien niet echt nodig, maar door dit op een speelse manier te doen, voorkom je later problemen. De pup leert de borstel en kam kennen. Daardoor laat hij op latere leeftijd ook toe dat je de vacht af en toe borstelt. Begin als eerste met het aaien van de rug en buik, Dit bereid dit langzaam uit naar de kop en de poten. Als dit allemaal vlekkeloos verloopt, vervang je het aaien door een een borstel zodat de pup hier weer aan gaat wennen. Leer je pup meteen dat hij niet in de borstel mag happen en dat het geen speelgoed is!

Een kam of borstel voor de hondenvacht?

Er is een ruime keuze in kammen en borstels. Het hangt van jouw hond af welke je precies nodig hebt. We adviseren dan ook dat je jezelf goed laat informeren in de winkel. Daar weten ze namelijk alles over kammen met wijde tanden, dubbele tanden, korte tanden, etc. Bij borstels heb je een rubberen borstel, deze wordt bij kortharige honden gebruikt en haal je losse haren mee weg. Dit hoef je maar enkele keren per jaar eigenlijk te doen.

Wel kan je zand en stof verwijderen uit de vacht wanneer je een lekkere wandeling hebt gemaakt. Voor honden met lang haar worden slicker borstels gebruikt en haalt ook klitten uit de vacht weg. Deze honden moeten eigenlijk elke dag wel even geborsteld worden om klitten te voorkomen. Wanneer je een langharige hond hebt met een halflange vacht, kan je het borstelen beperken tot 2 a 3 keer per week.

Extra aandachtspunten langharige honden

Vaak worden de oren vergeten bij het borstelen of kammen. Maar denk hier juist wel aan, want bij honden met hangoren wordt de gehooringang geblokkeerd door de haren. Haal alleen de losse haren weg, en eventuele klitten. Verder hebben deze honden ook vaak bij de oksels en bij de achterpoten lange haren zitten. Borstel ze regelmatig om te zorgen dat hier ook geen klitten in komen.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.