Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

De hond laten wennen aan vuurwerk

blog-header

De maand december en dan met name Oudejaarsdag is beslist geen feest voor je hond. De vreselijke knallen en flitsen zijn voor een hond niet duidelijk. Ze schrikken, gaan veel blaffen of worden er erg bang van en kruipen weg. Neem de hond op Oudejaarsdag alleen aangelijnd mee de straat op. Ook als je geen bange of nerveuze hond hebt, moet je het risico niet nemen dat hij schrikt van de harde knal of flits die altijd onverwachts komt.

Je wilt het niet weten, maar er zijn elk jaar weer honden die in paniek weglopen en dan maar hopen dat ze door iemand naar een opvang, asiel worden gebracht en dat de hond er geen trauma aan overhoudt. Je hoeft de hond echt niet op schoot te nemen en te kalmeren. Dat is zeker geen goede houding, maar laat een dier dat erg bang is niet alleen en zorg voor een veilige omgeving.

Wennen aan vuurwerk is niet eenvoudig

Een hond laten wennen aan vuurwerk is een optie, maar niet eenvoudig. Als het goed is, krijgen we slechts één keer per jaar met vuurwerk te maken. Hoe kan je hond er dan aan wennen? Er bestaan geluidsopnames van vuurwerk, deze kun je de hond met een bepaalde regelmaat laten horen.

Ook het bezoeken van de kermis met je hond kan ertoe bijdragen dat de hond harde geluiden en vreemde lichten “accepteert”. Heb je een puppy laat hem dan overal kennis mee maken. Een hond uit het asiel kan problemen blijven geven met vuurwerk, je kent immers zijn verleden niet. Wellicht is hij daardoor weggelopen en in het asiel beland en heeft zijn baasje nooit meer naar hem gezocht.

Leer kinderen rekening houden met de hond als zij graag vuurwerk afsteken

Ben jij een echte dierenvriend, dan zul je zelf waarschijnlijk geen vuurwerk afsteken. Let eens op hoeveel vogels er in het donker opeens wegvliegen door de knallen en lichtflitsen. Het zou prettig zijn, als er slechts per gemeente op één plek vuurwerk zou worden afgestoken.

Terug naar onze viervoeter. Een hond neemt een belangrijke plek in in het gezin. Als jij je kinderen leert over het wel en wee van de dieren dan gaan zij geen vuurwerk afsteken, kinderen zijn daar erg gevoelig voor. Geef zelf het juiste voorbeeld. Kunnen jij en je gezin je dit echter niet ontzeggen, zorg dan dat de hond veilig binnen ligt, niet alleen is en zet een radio of televisie aan, die het geluid van het knallen wat afzwakken.

hondennieuws
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.