Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

De beste hondentraining voor mijn hond

blog-header

Om een prettige huisgenoot en kameraad te hebben aan een hond, moet hij goed naar je luisteren. Of je nu een pup aan het opvoeden bent of een gehoorzame hond een nieuw commando aan wilt leren, honden leren altijd op dezelfde manier.

Standaard commando’s

Om op een prettige manier met een hond te kunnen leven, zijn er een aantal basiscommando’s die de hond moet leren. De meest gebruikte zijn ‘zit’, ‘af’, ‘hier’. Een zeer bruikbaar commando om hiermee te combineren is ‘vrij’. Daarmee geef je aan dat de oefening is afgelopen en de hond weer zijn eigen dingen mag gaan doen.

Wanneer je de hond wilt leren zitten, kun je hem het beste een snoepje voor zijn neus houden en deze omhoog bewegen. De hond zal hierdoor vanzelf gaan zitten. Geef de hond, op het moment dat hij gaat zitten, duidelijk het commando ‘zit’. Beloon het zitten met een vrolijke stem (vrolijk ‘goed zo’ roepen) en geef hem het snoepje. Geef de hond het commando ‘vrij’ voordat hij weer opstaat. Druk het achterwerk van de hond niet naar beneden om hem dit commando aan te leren, hij zal dit duwen dan gaan associëren met het commando, en niet zelf gaan zitten.

Meer commando's voor honden

‘Af’ kun je de hond op dezelfde manier aanleren. Houdt hem een snoepje voor zijn neus en breng dit nu naar beneden. De hond zal vanzelf gaan liggen en je geeft hem tegelijkertijd het commando ‘af’. Beloon de hond en geef hem het commando ‘vrij’ voordat hij weer opstaat.

Het commando ‘hier’ is eenvoudig in huis te trainen, door het commando ‘hier’ te geven wanneer je de hond uitdaagt met gekke bewegingen en enthousiaste stem en de hond toch al onderweg is naar jou. Beloon hem uitgebreid wanneer hij is bij je is gekomen. Met het langzaam aan inbouwen van afleiding en veel oefenen kun je er voor zorgen dat de hond altijd komt wanneer je hem roept. Wanneer je vrijwel zeker weet dat de hond niet zal komen wanneer je hem roept, roep hem dan ook niet. Doe je dit wel, dan zal de hond leren dat hij niet altijd (meteen) hoeft te komen. Om er voor te zorgen dat de hond ook buitenshuis zijn aandacht op je gericht houdt, kun je van de hond wegrennen wanneer hij even niet oplet en je ergens achter verschuilen. De hond zal daardoor leren dat hij je altijd in de gaten moet houden.

De basis

Wanneer je een hond iets wilt leren, moet de hond uitgerust zijn en zelfvertrouwen hebben. Een hond die moe is (denk hierbij vooral aan pups, die nog erg veel rust nodig hebben), zal zich niet kunnen concentreren. Ook wanneer de hond angstig is, zal hij minder gefocust zijn. Zorg er natuurlijk voor dat de hond, vooral bij een nieuwe oefening, geen afleiding heeft. Begin daarom altijd eerst met een eenvoudige oefening in huis.

Belonen

Beloon de hond bij goed gedrag enthousiast met je stem, houding en eventueel zijn favoriete speeltje of wat lekkers. Wanneer de hond de oefening onder de knie heeft, kun je de oefening gaan verlengen (langer wachten met belonen) en de omstandigheden gaan bemoeilijken (afleiding inbouwen). Houd er rekening mee dat een hond plaats- en persoonsgebonden leert. Laat de hond dezelfde oefeningen dus op verschillende plaatsen en met verschillende mensen uitvoeren.

Timing

Het belangrijkste in de training van de hond is timing. De hond moet op het juiste moment beloond worden voor zijn goede gedrag. Stel je je voor dat je de hond wilt laten zitten. Hij volgt het commando op waarop jij je hand in je zak steekt om een snoepje te pakken. Tegen de tijd dat je het snoepje geeft is de hond opgestaan en naar je toegelopen om de beloning in ontvangst te nemen. Je beloont de hond dan niet voor het zitten, maar voor het naar je toekomen.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.