Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Coronavirus bij honden

Coronavirus bij honden

Coronavirussen zijn een groep virussen die verschillende symptomen kunnen veroorzaken, waaronder een loopneus, hoesten, keelpijn en koorts. Sommige zijn mild, zoals verkoudheid, terwijl andere eerder leiden tot longontsteking. Ze worden meestal verspreid door direct contact met een besmette persoon.

Het coronavirus dankt zijn naam aan de kroonachtige punten op het oppervlak, "corona" in het Latijns betekent "kroon". Het coronavirus bestaat uit ten minste 3 groepen die milde tot ernstige enterische, respiratoire of systemische ziekte veroorzaken. Andere bekende coronavirussen zijn SARS en MERS.

Zijn er coronavirussen bij dieren?

Coronavirussen kunnen voorkomen bij verschillende soorten dieren, waaronder runderen, paarden, honden, katten, fretten, kamelen, vleermuizen en anderen.

Heeft dit coronavirus zich van dieren op mensen verspreid?

Coronavirussen kunnen in theorie worden overgedragen van dier op mens. Vleermuizen kunnen reservoirgastheren zijn voor virussen die soortenbarrières kunnen oversteken om mensen en andere gedomesticeerde en wilde zoogdieren te infecteren. In de laatste twee belangrijke coronavirussen die werden overgedragen op mensen, vond overdracht plaats via tussenliggende gastheren: de gemaskerde palm civet (SARS) en dromedariskamelen (MERS).

Het nieuwe Novel Coronavirus (2019-nCOV), nu officieel bekend als COVID-19 of Corona Virus Disease, is vermoedelijk afkomstig uit vleermuizen en overgedragen op mensen. Dieper onderzoek naar dit virus is op dit moment nog gaande.

Loopt mijn hond gevaar door het COVID-19 coronavirus?

Inmiddels is bekend dat honden besmet kunnen raken met het coronavirus. Een hond kan echter het virus niet overbrengen naar een andere hond. Het wordt ten zeerste aanbevolen dat mensen die op dit moment besmet zijn met COVID-19 contact met dieren moeten vermijden.

Het is een goed idee om je handen te wassen met water en zeep na contact met honden om de overdracht van vaker voorkomende ziekteverwekkende middelen, zoals E. coli en Salmonella, te voorkomen.

Is er een vaccinatie tegen de COVID-19 voor honden?

Momenteel zijn er geen COVID-19-vaccins beschikbaar voor mensen of honden. De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat een vaccin medio 2021 beschikbaar zou moeten zijn.

Hoe wordt dit virus verspreid?

Het coronavirus verspreidt zich voornamelijk van persoon tot persoon:

 • Tussen mensen die in nauw contact met elkaar staan.
 • Via ademhalingsdruppeltjes die worden geproduceerd wanneer een besmet persoon hoest of niest.
 • Deze druppels kunnen in de buurt van de mond of neus van mensen belanden en mogelijk worden ingeademd.
 • Het is ook mogelijk dat een persoon COVID-19 kan krijgen door een oppervlak of object waarop het virus zit aan te raken en vervolgens zijn eigen mond, neus of mogelijk zijn ogen aan te raken.

Mondkapjes voor honden?

Mondkapjes gemaakt voor honden zijn mogelijk niet effectief in het voorkomen van ziekten die worden overgedragen door druppeltjes lichaamsvocht. Om een hond tegen ademhalingsziekten te beschermen, moet je een hond vaccineren tegen Bordetella, Parainfluenza en de hondengriep, de meest voorkomende door vaccinatie te voorkomen ademhalingsziekten bij honden. Een dierenarts kan helpen bepalen welke vaccins een hond zou moeten hebben, op basis van de risicofactoren.

Beschermen tegen het COVID-19 coronavirus

Praktische maatregelen om jezelf en het gezin te beschermen tegen besmettelijke luchtwegaandoeningen zijn onder meer:

 • Handen vaak wassen met zeep en water gedurende minstens 20 seconden. Als zeep en water niet beschikbaar zijn, gebruik dan een hand desinfecterend middel op alcoholbasis.
 • Raak de ogen, neus en mond niet aan met ongewassen handen.
 • Vermijd nauw contact met mensen die ziek zijn.
 • Blijf thuis als je ziek bent.
 • Bedek je hoest of nies met een tissue en gooi de tissue dan in de prullenbak.
 • Reinig en desinfecteer vaak aangeraakte objecten en oppervlakken.
 • Vaccineer de hond(en) zoals aanbevolen door een dierenarts.
 • Als je besmet bent door het COVID-19 coronavirus, draag dan een goed passend mondkapje om de verspreiding van het virus te helpen voorkomen. Beperk contacten met andere mensen en dieren zoals aanbevolen door een arts.
boaz en odie
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen