Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Cherry-eye bij hond

cherry-eye

Wanneer je hond plotseling met een rood, gezwollen ooglid te kampen heeft, kan dit meer zijn dan alleen een simpele irritatie. Een aandoening die bekend staat als cherry-eye, ofwel kersenoog, kan de boosdoener zijn. Deze aandoening treft veel honden en kan voor zowel het huisdier als de eigenaar zorgwekkend zijn.

Wat is cherry-eye?

Cherry-eye is een veelvoorkomend probleem bij bepaalde hondenrassen en verwijst naar de prolaps (het naar buiten komen) van de derde ooglidklier. Honden hebben, naast hun bovenste en onderste oogleden, een derde ooglid dat bekend staat als het nictiterende membraan.

Dit derde ooglid bevat een klier die helpt bij de productie van traanvocht. Wanneer deze klier prolabeert of uit zijn normale positie verschuift, wordt het zichtbaar als een roodachtige of roze massa in de hoek van het oog.

Symptomen

De symptomen van cherry-eye zijn vaak duidelijk en visueel waarneembaar. De meest voor de hand liggende indicatie is een ronde, rode zwelling in de binnenhoek van het oog. Hoewel het in de meeste gevallen niet pijnlijk lijkt voor het dier, kan het wel irritatie en ongemak veroorzaken. Andere symptomen kunnen zijn:

  • Overmatig tranen of afscheiding uit het oog
  • Knipperen of wrijven van het oog
  • Mogelijke ontsteking of secundaire infecties als gevolg van de blootstelling van de klier

Diagnose van cherry-eye

De diagnose is overwegend gebaseerd op de visuele inspectie van de symptomen door een dierenarts. Een grondig oogonderzoek kan nodig zijn om andere mogelijke oogproblemen uit te sluiten en om de algehele gezondheid van het oog te beoordelen. In sommige gevallen kan aanvullend onderzoek nodig zijn om te bepalen of er onderliggende oorzaken of geassocieerde aandoeningen zijn.

Hondenrassen met een hoger risico

Hoewel cherry-eye bij elk hondenras kan voorkomen, zijn er bepaalde hondenrassen die een hogere vatbaarheid lijken te hebben voor deze aandoening. Rassen met een hoger risico omvatten, maar zijn niet beperkt tot:

Het belang van veterinaire zorg

Hoewel cherry-eye op zichzelf niet levensbedreigend is, is het belangrijk om veterinaire zorg te zoeken als je vermoedt dat je hond deze aandoening heeft. Onbehandeld kan cherry-eye leiden tot meer ernstige problemen, waaronder droge ogen (keratoconjunctivitis sicca) en andere ooginfecties.

De informatie in deze blog is bedoeld om bewustzijn te creëren over cherry-eye bij honden. Het is belangrijk om te benadrukken dat deze tekst niet bedoeld is als vervanging voor professioneel dierenarts advies. Bij tekenen van cherry-eye of andere gezondheidsproblemen bij je huisdier, is het altijd het beste om direct contact op te nemen met een dierenarts.

boaz en odie
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen