Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Brandwonden bij honden

Brandwonden bij honden

Brandwonden kunnen worden veroorzaakt door verschillende huishoudelijke artikelen, waaronder elektrische apparatuur en chemicaliën. Zeer lichte brandwonden kunnen thuis worden behandeld en veroorzaken alleen oppervlakkige schade, terwijl ernstigere brandwonden medische hulp van een dierenarts nodig hebben. Ze kunnen diepe schade en shock veroorzaken, soms pas dagen na het ongeval.

Waar moet je op letten

Honden met eerstegraads brandwonden vertonen de gebruikelijke tekenen van pijn, maar de huid is nog steeds intact. Tweedegraads- en derdegraads brandwonden zijn daarentegen veel ernstiger, omdat de huid geheel of gedeeltelijk is doorgebrand. Controleer in deze gevallen op tekenen van shock en op brandwonden.

Primaire oorzaak

Brandwonden worden voornamelijk veroorzaakt door een van de volgende drie dingen: chemicaliën, elektriciteit of warmte van vloeistoffen of hete objecten. Het is van essentieel belang om snel de oorzaak van de brandwond vast te stellen, zodat deze op de juiste manier kan worden behandeld.

Onmiddellijke verzorging

De primaire regel met brandwonden van welke aard dan ook is nooit zalf, crèmes, boter of margarine erop, dit het helpt absoluut niet. Voor eerstegraads brandwonden, waarbij de huid wordt verbrand maar nog intact is, neemt de behandeling de volgende vormen aan.

Brandwonden door vloeistoffen of hete voorwerpen

Houd de hond tegen en koel het verbrande gebied zo snel mogelijk. Je kunt dit doen met een zachte stroom koud water in het bad of met een douchebevestiging. Hoe sneller je het gebied koelt, hoe minder schade er zal worden aangericht. Nadat het gebied is doorgespoeld met water, breng je een koud element aan gedurende twintig minuten - bijvoorbeeld zoiets als een zak bevroren groenten - en bedek je het gebied vervolgens met verband. Neem contact op met een dierenarts voor advies over verdere behandeling.

Chemische brandwonden

Draag rubberen handschoenen om verbranding te voorkomen en verwijder verontreinigde kragen, kleding of harnassen. Spoel het getroffen gebied gedurende 20 minuten met koud water, zorg ervoor dat je de chemicaliën niet verspreidt en andere gebieden verbrandt. Je kunt een milde shampoo of wasmiddel gebruiken of, in het geval van een bekende zure verbranding soda (een theelepel per pint water).

Als de brandwond in de bek van de hond is, leg je de hond op zijn zij en giet koel water door zijn bek of gebruik een tuinslang voor een constante, koele stroom. Eenmaal gespoeld met water, dek oppervlakkige brandwonden af ​​met een antikleefverband en neem contact op met een dierenarts voor advies over verdere behandeling.

Elektrische brandwonden

Brandwonden door elektrische apparatuur of netsnoeren kunnen op dezelfde manier worden behandeld als vloeistoffen of hete objecten. Zorg er echter voordat je de hond of de omringende kabels aanraakt voor dat de stroom is uitgeschakeld en trek de stekker uit het stopcontact. Volg deze richtlijnen voor tweedegraads en derdegraads brandwonden, waarbij de huid gedeeltelijk of volledig is doorgebrand:

  • Controleer op tekenen van shock en behandel ze als een prioriteit.
  • Breng een schoon, droog verband aan op het verbrande gebied. Pas op dat je geen textiel met losse vezels zoals katoen gebruikt, de draden blijven aan de wond plakken en veroorzaken meer problemen.
  • Wikkel het aangeklede gebied met schone, gescheurde lakens en breng de hond onmiddellijk naar de dierenarts.

Veterinaire zorg

In het geval van mindere mate brandwonden, zal de dierenarts je waarschijnlijk telefonisch kunnen instrueren. Het is echter altijd de moeite waard om de dierenarts achteraf te raadplegen, omdat de toestand van de hond kan verslechteren. Aarzel niet om de hond voor ernstigere brandwonden naar een dierenarts of een noodhospitaal te brengen. Naast het behandelen van de brandwonden, moeten de artsen voorkomen dat de hond in shock raakt.

Advies van de dierenarts

Een dierenarts kan manieren voorstellen om de hond comfortabel te houden tijdens het herstel. Hij of zij zal ook een schema opstellen voor het verwisselen van verband en nazorg, sommige daarvan kunnen thuis worden gedaan.

Voorkomen

De beste manier om brandwonden te voorkomen, is zich bewust te zijn van het altijd aanwezige gevaar. Houd een hond uit de keuken wanneer je aan het koken bent en uit de buurt van de barbecue wanneer je op een zomeravond buiten bent. Vermijd hete vloeistoffen, chemicaliën en andere gevaarlijke stoffen over het hoofd van het huisdier in geval van spatten.

Als je chemicaliën gebruikt zoals afvoer, toilet en ovenreinigers of bleekmiddel, zorg er dan voor dat het huisdier zich op een veilige afstand bevindt. Jonge honden (tussen de twee en acht maanden oud) moeten worden behandeld als nieuwsgierige kinderen: laat ze daarom nooit alleen in een ruimte met gevaarlijke stoffen of elektrische apparatuur.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen