Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Blaffende honden bijten niet?

blog-header

Blaffen is een middel om te communiceren en het maakt deel uit van het normale gedrag van honden. Honden blaffen in verschillende situaties om verschillende redenen. Zo blaffen honden bijvoorbeeld om alarm te slaan en om de roedelgenoten te waarschuwen, uit onzekerheid of angst, uit agressie, in reactie op een prikkel, bij begroeting, om te spelen, om aandacht uit te drukken of uit verveling.

Al het blaffen kan toenemen als de hond met het blaffen op een of andere manier succes heeft. Dit gebeurt in het dagelijkse leven heel vaak bijvoorbeeld als een hond blaft om voer, een balspelletje of om aandacht. Steeds als je de hond aandacht geeft als deze blaft, of ingaat op het balspel, dan leert de hond dat hij moet blaffen voor aandacht of spel. Blaffen heeft ook succes als degene waartegen de hond blaft achteruit stapt, doorloopt of vertrekt.

Honden kunnen blaffen in verschillende tonen. Hoe hoger en dus feller de blaf, hoe onzekerder de hond is. Hoe zwaarder en dieper de blaf is dan kun je vaak stellen dat de hond zelfverzekerder is. Om probleemblaffen op te lossen is het noodzakelijk te begrijpen waarom de hond blaft. Vaak spelen een combinatie van motivaties een rol, zeker als het blaffen van de hond al lange tijd een probleem is

Oplossingen

Als de hond aan het blaffen is en deze is stil kun je op een neutrale toon zeggen 'STIL'. Dit herhaal je verschillende keren. Als de hond het commando 'STIL' goed kent dan kun je als de hond blaft het commando geven. Als de hond stopt met blaffen, beloon de hond dan uitbundig met iets lekkers. Zo kun je het blafgedrag onder controle houden. Uiteraard kun je dit alleen toepassen als je bij de hond bent.

De anti-blafband

Een anti-blafband mag je nooit zomaar gebruiken om het blaffen onder controle te krijgen. Een voorwaarde om een anti-blafband te gebruiken is om eerst de oorzaak te achterhalen van het ongewenste blaffen. Je kunt namelijk het welzijn van de hond ernstig aantasten als je een anti-blafband gebruikt terwijl de hond blaft uit onzekerheid of angst of als de hond blaft omdat hij nooit goed geleerd heeft om alleen thuis te blijven. Laat je daarom altijd eerst goed adviseren door een gedragstherapeut.

Op het moment dat jij of de buren het geblaf van de hond als probleem ervaren is het belangrijk dat je, samen met een gedragstherapeut, de oorzaak van het blaffen onderzoekt.

hondennieuws
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.