Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Baknijd bij honden

blog-header

Sommige honden vertonen agressief gedrag bij hun etensbak of speeltje. Dit komt doordat de hond zijn bezit wil verdedigen. Deze verdedigende agressie kan ook voor komen bij kluiven. Deze agressie kan, vooral als er kinderen in het spel zijn, gevaarlijke situaties opleveren. Het is daarom belangrijk om baknijd te voorkomen of af te leren.

Waarom verdedigt een hond zijn eten?

In de natuur is het heel gebruikelijk dat een wilde hond of wolf zijn bezit probeert te verdedigen. Ook richting soortgenoten die hoger in de hiërarchie staan gebeurt dit. Het is daarom vanzelfsprekend dat een hond zijn eten verdedigt, dit heeft niets met dominantie of agressiviteit te maken.

In de natuur geldt de regel: wat je hebt, mag je houden. Wanneer een hond tijdens het eten gromt terwijl je langsloopt betekent dit niet dat hij zich superieur aan jou voelt. Toch is het iets wat moet worden veranderd om ongelukken te voorkomen. Vooral met kinderen in de buurt is het onprettig wanneer deze eigenschap blijft bestaan.

Leerervaring

Dat honden hun eten verdedigen, kan zijn ontstaan door ervaringen waardoor zij denken dat dit nodig is. Bij de fokker kan het zijn dat het beestje gewend is geraakt aan het concurreren met zijn broertjes en zusjes doordat zij uit één voederbak moesten eten. Misschien is er in het verleden geprobeerd baknijd te voorkomen door de voederbak weg te halen en later terug te geven, maar dit werkt juist averechts.

De hond denkt dan elke keer als er iemand aankomt, dat zijn voer wordt gestolen. Uit verdediging gaat de hond grommen of happen om diegene uit de buurt te houden. Ook kan het zo zijn dat een hond gewoon meer aanleg heeft om baknijd te vertonen, dit verschilt per hondenras.

Voorkomen

Een goede fokker zorgt ervoor dat zijn pups genoeg gevoerd worden om concurrentie tussen de hondjes te voorkomen. De fokker let tijdens en na het voeren goed op bij de pups dat ze niet grommen of agressief gedrag vertonen. Hoe eerder er begonnen wordt om baknijd te vermijden hoe beter.

Je kunt zelf baknijd afleren door de hond iets lekkers te geven wanneer je hem benadert. Je moet er voor zorgen dat hij bezoek niet gaat associëren met iemand die zijn eten weg haalt. Dit doe je door tijdens het eten bij de pup te gaan hurken met iets lekkers in je hand, iets wat hij lekkerder vindt dan zijn voer. Houd je hand naast de voederbak en laat hem dit uit je hand eten. Verstoor verder zijn moment niet en laat hem daarna rustig verder eten.

Wanneer je dit een aantal keren doet, zal de hond denken dat elke keer dat jij langskomt hij iets lekkers krijgt. Je kan dan misschien al jouw hand bij zijn eten houden, of misschien zelfs al in zijn voederbak leggen om te kijken of de baknijd afneemt.

Als de hond zich niet meer ergert aan je aanwezigheid, maar juist enthousiast wordt kun je verder. Wanneer je aankomt kun je zijn bakje oppakken terwijl je hem een snoepje of koekje geeft. Daarna zet je direct zijn voederbak weer terug. Dit werkt ook met een bot of speeltjes. Pak zijn bot, geef hem een snoepje en geef de bot terug. Hierdoor leert de hond dat bezoek juist leuk is, en geen reden om in de verdediging te gaan.

Kinderen

Let er op dat je deze oefeningen niet door kinderen laat uitvoeren. Dit is niet alleen uit voorzorg. De hond leert beter wanneer er sprake is van één persoon die de oefeningen uitvoert. Pas wanneer de hond duidelijk geen moeite meer heeft met jouw aanwezigheid kun je een kind betrekken.

Doe dit wel altijd samen en laat het kind dit niet alleen doen. Kinderen doen soms onverwachte dingen waar de hond van kan schrikken waardoor er een onveilige situatie kan ontstaan.

Zoek hulp

Als een hond al te ver heen is en al aangeleerd heeft om zijn eten of kluif te verdedigen, dan wordt professionele training aangeraden om dit weer af te leren. Het is niet verstandig om dan zelf aan de slag te gaan met de hond, de kans om gebeten te worden is te groot. Het beste kun je hiervoor naar een hondengedragstherapeut.

hondennieuws
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.