Asielhond adopteren

blog-header

Het voordeel van een asielhond is dat er al iets over zijn karakter verteld kan worden. Maar het is nooit te voorspellen hoe het dier op een nieuwe gezinssituatie zal reageren. Het is dan ook belangrijk dat wanneer het dier voor het eerst in het nieuwe huis is het met rust gelaten wordt. Op deze manier kan de hond de tijd krijgen om te wennen aan de nieuwe omgeving.

De hond moet voor zichzelf een veilig plekje krijgen. Door de verandering van omgeving kan een hond zich een beetje nerveus en onzeker gedragen. Hij kan tijdelijk onzindelijk zijn en ´s nachts gaan blaffen en janken. Wanneer de hond eenmaal gewend is, gaat dit meestal vanzelf weer over.

Inleiding - tips

  • Geef de hond en jezelf ruim de tijd om aan elkaar te wennen. Iedereen is natuurlijk nieuwsgierig naar de nieuwkomer en kinderen kunnen vaak niet van de hond afblijven. Wanneer je deze goedbedoelde aandacht een beetje over de tijd verspreidt, blijft ook de hond dit allemaal leuk vinden.
  • Wees vanaf het begin consequent en duidelijk in wat wel en niet mag. Beloon goed gedrag, een beloning werkt veel beter dan de zwaarste straf.
  • Straf onmiddellijk als de hond iets doen wat niet mag. Als je niet onmiddellijk bestraffend reageert, zal de hond niet begrijpen wat hij fout deed. Straffen heeft daardoor geen zin meer.
  • Geef de hond een vaste veilige plek en maak hier geen strafplaats van.
  • Laat de hond aan een vaste dagindeling en aan vaste gewoontes wennen. Dit geeft hem zekerheid. Betrek daarbij het hele gezin, zodat iedereen daarin consequent is.
  • Probeer te ontdekken welke spelletjes de hond graag speelt. Spelen met de hond laat eventuele angst of overtollige energie verdwijnen en je krijgt snel een hechte band met het dier.
  • Het kan zijn dat de hond het ene voedsel beter verdraagt dan het andere. Dit is een kwestie van uitproberen.
  • Houd er rekening mee dat een aanpassing van het maag-darmstelsel aan een ander soort voedsel 6 weken duurt.
  • Informeer eventueel welk voer in welke hoeveelheid de hond in het asiel kreeg.
  • Het komt voor dat de hond de eerste dagen diarreeklachten heeft. Dit kan komen door stress of door de overgang op een ander voer. Zolang hij goed eet en geen zieke indruk maakt, kan dit weinig kwaad. Laat de hond bij diarreeklachten 24 uur vasten. Zorg wel voor voldoende water en begin de volgende dag met kleine porties voer, meerdere malen per dag.

Gedragsproblemen

Wanneer een hond gedragsproblemen heeft, komt dit vaak door vorige eigenaren. Maar met wat geduld en energie zijn de problemen in de meeste gevallen te verhelpen. Dit hangt af van de leeftijd waarop de problemen zijn ontstaan. Voor advies over het gedrag van de hond, kun je altijd contact opnemen met het asiel. Hieronder volgen enkele veel voorkomende gedragsproblemen bij honden en enkele tips.

Niet alleen kunnen zijn

Van nature leeft een hond in een groep. Voor een hond betekent alleen zijn gevaar. Als een hond alleen is, kan hij langdurig gaan blaffen en huilen. Het dier kan ook onzindelijk gedrag gaan vertonen of het meubilair gaan vernielen, wanneer hij alleen wordt gelaten. Het is belangrijk dat het alleenzijn langzaam wordt opgebouwd. Op deze manier leert de hond dat je altijd weer terug komt.

Kom nooit terug op momenten dat de hond ongewenst gedrag vertoont. Zo leert de hond dat wanneer hij dit gedrag vertoont, jij weer terug komt en beloon je hem dus voor dit gedrag. Als de hond iets verkeerds heeft gedaan tijdens jouw afwezigheid, dan moet je hem alleen straffen, wanneer hij nog bezig is met het gedrag. Het heeft namelijk geen zin een hond te straffen voor iets dat langer dan een paar seconden geleden is gebeurd.

Dominante honden

Je moet er altijd voor zorgen dat jij de leider bent. Voor de hond is het gezin de roedel. De rangorde moet duidelijk zijn, anders is er geen rust. Wanneer het voor de hond niet duidelijk is dat jij de leider bent, zal de hond deze taak zelf op zich nemen.
Vooral bij dominante honden is het nodig dat er consequent wordt opgetreden.

Een dominante hond moet wat vaker genegeerd worden. Op deze manier word je dominanter zonder conflicten uit te lokken. Negeer de hond vooral de eerste weken veel, vooral als hij om aandacht vraagt. Dit doe je door hem niet aan te kijken, niets tegen hem te zeggen en niets te doen naar de hond toe.
Laat de hond altijd naar je toe komen. Voor een hond geldt dat de mindere naar de meerdere toe komt. Door naar de hond toe te gaan maakt je jezelf ondergeschikt. In de roedel eet de leider het eerst, dus geef de hond pas te eten nadat je zelf hebt gegeten.

Agressie

Er zijn verschillende soorten agressie. Om dit gedrag op de juiste wijze te corrigeren, is het belangrijk de oorzaak van de agressie vast te stellen. Een agressieve hond die op de verkeerde wijze wordt gecorrigeerd, kan hierdoor alleen maar agressiever worden. Bij agressief gedrag is het aan te bevelen, professioneel advies in te winnen. Angstbijters zijn honden die heel onzeker zijn, zich snel bedreigd voelen en reageren door te bijten. Dit zijn zeer gevaarlijke honden. Maar met veel geduld en de juiste methode kan dit gedrag afgeleerd worden.

Een angstbijter heeft behoefte aan een rustige en zeer stabiele leiding. Agressie die uit pijn voortkomt, is niet af te leren. Dit is namelijk een natuurlijke reactie. Het beste is, om er voor te zorgen dat de hond niet bang wordt. Beloon de hond wanneer hij het toelaat als je aan de gevoelige plek komt. De hond moet niet gestraft worden bij dit soort agressie.

Onzindelijkheid

Ook bij oudere honden is dit gedrag nog af te leren. Je moet jezelf er wel eerst van verzekeren dat de hond geen lichamelijke aandoening (zoals blaasontsteking) heeft.

Opvoeding

Het is raadzaam om met je nieuwe hond een gehoorzaamheidscursus te gaan volgen. Hierdoor leer je elkaar beter kennen en krijg je inzicht in het gedrag van de hond. Honden communiceren door middel van lichaamshouding en vaste omgangregels. Door hier rekening mee te houden begrijpt de hond je beter.

Opvangmogelijkheden

Je kunt de hond tijdens de vakantie onder brengen in het pensiongedeelte van onze asielen. De hond moet wel tijdig en voldoende ingeënt zijn. I.v.m. de drukte in het asiel is reserveren noodzakelijk.

Identificatie en registratie

Alle asielhonden worden gechipt en staan geregistreerd bij de Nederlandse Databank Gezelschapsdieren. Op deze manier kunnen verdwaalde of gestolen dieren makkelijker worden teruggevonden. Geef bij verhuizing een adreswijziging door aan de Databank.

De plaatsingsovereenkomst

Tijdens het plaatsingsgesprek teken je een plaatsingsovereenkomst. Deze is met name opgesteld ter bescherming van het dier. Wij willen je hier graag wijzen op enkele voorwaarden:

Je mag de hond niet verkopen, weggeven, zonder gegronde reden laten euthanaseren of met de hond fokken. Mocht de hond binnen 14 dagen na plaatsing ziek worden dan zal hij meestal kosteloos worden behandeld. Overleg voordat je met het dier naar de dierenarts gaat eerst even met de beheerder van het asiel.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.