Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Artrose bij honden voorkomen met goed hondenvoer

blog-header

Net als bij mensen kunnen honden helaas te maken krijgen met artrose. Artrose is slijtage van de gewrichten en kan op verscheidene manieren veroorzaakt worden. Waar twee botten samenkomen in het gewricht, zit een laagje kraakbeen. Dit kraakbeen kan vergeleken worden met een stootkussen.

Tussen deze laagjes kraakbeen zit een vloeistof dat de gewrichten smeert en ervoor zorgt dat bewegingen soepel gaan. Wanneer de laagjes kraakbeen beschadigd raken, kan men spreken van artrose. Artrose bij honden kan in sommige gevallen voorkomen worden door goed hondenvoer.

De symptomen van artrose

Je weet wanneer een hond artrose heeft als de volgende symptomen optreden:

  • Startstijfheid. Wanneer de hond net wakker wordt en probeert op te staan, is het duidelijk zichtbaar dat hij/zij hier moeite mee heeft en het zelfs pijn doet.
  • Niet meer goed kunnen meekomen
  • Wankel lopen
  • Duidelijk ongemak met voortbewegen

Als je vermoedt dat de hond beginnende artrose heeft, kun je dit vast laten stellen door de dierenarts. Deze zal een röntgenfoto laten maken zodat je gauw duidelijkheid hebt.

Artrose bij honden voorkomen

Er zijn verschillende oorzaken als een hond kampt met artrose.

  • Een trauma opgelopen door iets uit het verleden
  • Erfelijke kwalen
  • Verkeerde beweging
  • Overgewicht
  • Verkeerde voeding

In de laatste twee gevallen is het vrij makkelijk om artrose te voorkomen bij de hond.

Goed hondenvoer

Artrose kan bij een hond in dit geval voorkomen worden door goed hondenvoer. Goed hondenvoer bevat belangrijke elementen die zorgen voor een goede gezondheid en dus artrose bij de hond kunnen voorkomen. Goed hondenvoer bestaat uit belangrijke vitaminen, mineralen, aminozuren en sporenelementen.

Over het algemeen bestaat veel soorten hondenvoer uit deze belangrijke elementen maar er zijn zelfs hondenbrokken die precies bieden wat de hond nodig heeft, afhankelijk van de grootte, gewicht, ras en eventuele aandoeningen. Op het internet kun je hier veel over lezen en zo bepalen welke hondenbrokken uitermate geschikt zijn voor de hond. Ook kun je een dierenarts raadplegen of een medewerker van een dierenspeciaalzaak om advies vragen.

Toch artrose. En nu?

Goed hondenvoer kan artrose voorkomen bij de hond maar leeftijd kan natuurlijk ook een (grote) rol spelen. Mocht de dierenarts artrose hebben geconstateerd dan kun je het de hond alsnog zo geriefelijk mogelijk maken en de pijn verminderen.

Dit kan bijvoorbeeld door de hond op een speciaal dieet te zetten. Het voer dat je de hond dan kunt geven bevat een zeer hoog gehalte aan omega-3-vetzuren welke ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Ook voorkomt het de afbraak van gezond kraakbeen en verzacht het de pijn.

Naast een dieet zijn er ook alternatieve therapieën zoals acupunctuur en fysiotherapie welke speciaal zijn ontwikkeld om de pijn te verzachten. Je ziet dat er dus wel degelijk manieren zijn om de hond te kunnen helpen. Maar het beste is natuurlijk om artrose te voorkomen bij de hond door hem of haar goed hondenvoer te geven. En uiteraard is voldoende beweging tevens van groot belang zodat de hond geen last krijgt van overgewicht en stijve spieren.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.