Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Angst voor de dierenarts

blog-header

Angst voor de dierenarts komt helaas maar al te vaak voor. Omdat je met je pup regelmatig naar de dierenarts moet voor een inenting, kan dit een erg lastig probleem zijn. Voorkomen is beter dan genezen.

Bang zijn voor de dierenarts is echt niet nodig. Dierenartsen zijn dierenvrienden en gaan zorgvuldig met je hondje om. Als je pup een inenting moet hebben, kan dit heel even gevoelig zijn. Ook kan je pup ervan schrikken. Je kunt voorkomen dat deze ervaring leidt tot angst voor de dierenarts.

Voorkom negatieve eerste ervaring pup

Voorkom dat de eerste ervaring met de dierenarts een negatieve ervaring is. Wanneer je voor het eerst een afspraak maakt bij de dierenarts, geef dan aan dat het om een pup gaat en dat het voor hem de eerste keer is. Je dierenarts kan hier dan rekening mee houden en desnoods wat extra tijd uittrekken.

Maak dierenartsbezoek leuk voor pup

Als je het bezoek aan de dierenartsenpraktijk leuk maakt door je hond wat lekkers te geven zodra je binnen bent, is de eerste indruk van de praktijk positief. Als je in de wachtkamer even moet wachten, zorg er dan voor dat je zelf ook ontspannen bent. Houd je pup niet op schoot.

Gedraag je niet anders dan gewoonlijk. Ga niet ineens veel tegen je pup praten of veel meer dan anders aaien. Je draagt hiermee je eventuele spanning op je hondje over. Neem eventueel een klein speeltje mee en laat je pup plezier hebben.

Eenmaal in de spreekkamer zul je merken dat de dierenarts je pup eerst op z'n gemak stelt. Bij een eerste consult zal je dierenarts het hondje eerst even willen bekijken. Hij luistert naar de hartslag, kijkt naar het gebit en in de oortjes. Dan pas volgt de enting. Dit alles dient kalm te gebeuren. Tussendoor kun je je pup af en toe iets lekkers geven. Op die manier blijft het leuk voor hem.

Wen pup aan lichaamscontact

Je doet er goed aan je pup thuis regelmatig na te kijken. Besteed aandacht aan ieder lichaamsdeel. Kijk in de oortjes en naar het gebit. Betast een voor een de voetjes, til ook de staart een keer op, enzovoort. Je houdt hiermee niet alleen de conditie van je hondje in de gaten, je leert hem ook dat er regelmatig aan hem gezeten moet worden en dat dat niet eng of vervelend is.

Immers, je beloont de pup tussendoor steeds voor het stilstaan en het toelaten van het betasten. Noem het een dierenartstraining. Houd het wel kort, zeker in het begin. Een paar minuutjes per keer is lang genoeg.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.