Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Alles over je hond wassen

hond wassen

Wij mensen wassen ons dagelijks, en het is dus logisch dat onze lieve viervoeters zich ook moeten wassen. Ze doen dit deels zelf maar toch zal jij eens je hond in bad moeten steken. Nu vraag je je misschien af wanneer precies en hoeveel keer? Geen probleem, in deze blog bespreken we alles over honden wassen, wanneer, hoe vaak en nog veel meer.

Wanneer moet ik mijn hond wassen?

 • Als je pup in iets vuil heeft gerold
 • Wanneer je hond in modder heeft gelegen
 • Als hij onaangenaam ruikt
 • Wanneer hij diarree heeft en zichzelf niet voldoende kan wassen
 • Bij huidproblemen of parasieten waarbij meer verzorging nodig is

Hoe vaak moet ik mijn hond wassen?

Dit zal afhangen van hond tot hond. Te veel wassen is zeker niet goed voor de vacht, de hond heeft van nature een beschermlaag op de huid en als je dan te veel wast dan tast je deze aan. Als jouw hond zich vaak vuil maakt dan zul je hem iets meer moeten wassen.

Voor lang/krullend haar is ongeveer 1x per maand zeker genoeg, hoe minder hoe beter. Voor kort haar zou 2-4x per jaar voldoen. Als het mogelijk is was dan je hond zo weinig mogelijk, stinkt hij heel hard of heeft hij in modder gelegen dan kan je het uiteraard niet vermijden.

Welke honden shampoo?

Gebruik zeker geen shampoo voor mensen of baby’s. In de dierenwinkel kan je shampoo’s vinden speciaal voor honden, heb je een puppy dan vind je er ook puppy shampoo's. Je hebt ook een aantal webshops waar je veel verschillende honden shampoo’s kan vinden: https://www.medpets.be/wassen+vachtverzorging+hond/.

Hoe was ik mijn hond?

Je benodigdheden:

 • Slipmatje
  - Zodat hij niet uitschuift
 • Grote handdoek
  - Om af te drogen en eventueel een haardroger als hij hier niet bang van is
 • Hondenshampoo (en eventueel ook honden conditioner)
 • Borstel
  - Om knopen en klitten voor het wassen uit te kammen en eventueel ook voor na het drogen
 • Eventueel andere verzorgingsproducten
  - Zoals oorreiniger
 • Washandje
  - Om je hond in te zepen als je dit niet graag doet met je handen
 • Beker
  - Om je hond nat te maken en uit te spoelen als de hond de douchekop eng vindt.
 • Beloningen
  - Je kan beloningen geven aan je hond tijdens het wassen. Bij Just Russel kan je iedere maand lekkere, natuurlijke snacks voor je hond gratis aan huis laten leveren. Je kan het aanbod hondensnacks hier bekijken.

Stap 1:
Borstel eerst even je hond voordat je hem in bad zet om de haren te ontwarren en te ontklitten.

Stap 2:
Laat de hond eerst wennen aan het bad en aan het water. Gebruik lauwwarm water.

Stap 3:
Maak je hond rustig nat en beloon ondertussen.

Stap 4:
Als je hond goed nat is kan je gaan inzepen. Hou de kop, oren en ogen zeepvrij. gebruik hier eventueel het washandje

Stap 5:
Spoel daarna je hond grondig uit, kijk goed na of er geen shampoo achterblijft. Als je hond bang is van de douchekop dan doe je dit best met een beker. Er mag geen water in de oren lopen.

Stap 6:
Droog je hond erna goed af met een grote handdoek, je kan ook gebruik maken van een haardroger (mag niet te warm zijn en hou niet te dicht bij de hond) als de hond dit niet eng vind. Laat je hond binnen totdat hij droog is.

Stap 7:
Borstel je hond eventueel nog even na het drogen.

Puppy wassen: Mijn puppy zijn eerste bad

Voor de meeste pups is dit een nieuwe ervaring. De meeste pups vinden dit wat eng en spannend. Het is belangrijk dat je zelf rustig bent en rustig overkomt. Laat je pup eerst eens kennismaken met water, laat het water lopen (als hij niet in het bad zit) en laat hem er naar kijken. Maak het wat leuk voor hem, speel wat in deze ruimte en speel wat met het water.

De eerste keer dat je jouw pup wilt wassen kan je dit best doen met alleen een spons of washandje. Introduceer het washandje ook zoals je met een borstel zou doen. Als je de 2de keer met water in het bad of waterstraal gaat wassen dan doe je best niet de kop en oren omdat deze gevoelig zijn. Gebruik warm water, maar het mag niet te warm zijn. Gebruik een speciale shampoo voor puppy’s. Gebruik na het wassen een zachte handdoek. Ga niet buiten met de pup als hij nog vochtig is.

Samengevat:
Probeer je hond niet te veel te wassen, dit is niet goed voor de vacht en huid, vaak is het al genoeg om grondig te borstelen of even met een nat washandje over de vuile plekken op je hond te gaan. introduceer het bad op een rustig tempo en positieve manier, zo zal hij het misschien zelfs leuk vinden. Veel wasplezier!

Dit artikel werd geschreven door Lisa van Just Russel. Just Russel levert gepersonaliseerde hondenvoeding gratis aan huis in België en Nederland. Leer meer over honden en hondenvoeding op www.justrussel.com

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen