Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Alles over dieetvoer voor honden

blog-header

Dieetvoer voor de hond is voer dat voorziet in een speciale behoefte van jouw hond. Zo is er voer dat speciaal is gericht op overgevoeligheid voor bepaalde eiwitten of voer dat helpt bij gewrichtsproblemen of overgewicht.

Overgevoeligheid

We spreken van overgevoeligheid als de hond sterk reageert op een bepaald bestanddeel in zijn normale voer. Deze overgevoeligheid kan op iedere leeftijd ontstaan. Heeft een hond de overgevoeligheid eenmaal, dan hebben ze die voor de rest van hun leven. Dat je hond een voedselovergevoeligheid of voedselallergie heeft, zie je vaak het eerste aan de huid. Deze wordt rood en schilferig. Je hond kan ook last van maag en darmen krijgen (diarree, overgeven). Dit komt omdat de allergenen (bepaalde eiwitten) de huidcellen en de cellen in het maag-darmkanaal stimuleren om antistoffen en ontstekingsbevorderende stoffen af te scheiden.

Soms eet een hond al jaren hetzelfde voer en ontstaat toch plotseling een overgevoeligheidsreactie. De wetenschap is er nog steeds niet helemaal achter hoe dit kan. Overgevoeligheid kan optreden voor heel veel bestanddelen in het voer, maar in de meeste gevallen is het een specifiek eiwit. Dit eiwit is vaak verbonden aan een bepaald soort vlees (kip, lam, rund, enz.). Voor de diagnose van overgevoeligheid is het van belang dat de dierenarts die stelt. Jeuk en problemen aan het maag-darmkanaal kunnen namelijk nog heel veel andere oorzaken hebben.

Gewrichtsproblemen

Als je hond gewrichtsproblemen heeft zoals bijvoorbeeld artrose, dan kan speciale dieetvoeding helpen om de pijn te verlichten en de gewrichten soepeler te maken. Het toevoegen van omega-3 vetzuren helpen de pijn in de gewrichten te verzachten. Vaak zit er ook glucosamine en chondroïtinesulfaat in. Glucosamine en chondroïtinesulfaat zijn bouwstoffen van onder andere kraakbeen. Veel dieetvoer dat is gericht op gewrichtsproblemen is ook calorie-armer dan traditioneel voer omdat een hond met gewrichtspijn minder beweegt en dus meer kans heeft te zwaar te worden, iets dat juist bij gewrichtsproblemen niet moet gebeuren.

Overgewicht

Net als bij mensen is een groot deel van de honden in Nederland te zwaar. Overgewicht veroorzaakt allerlei problemen voor een hond. Gewrichtsaandoeningen, suikerziekte, hartproblemen, ze kunnen allemaal het gevolg zijn van overgewicht. Naast meer bewegen kan een goed dieetvoer, gericht op het terugdringen van overgewicht helpen je hond weer in vorm te krijgen.

De aanpak kan per soort voer verschillen en het is goed om samen met je dierenarts een plan op te stellen om je hond verantwoord af te laten vallen.mSommige voeren richten zich op minder calorieën per voedingseenheid, andere voeren stimuleren het vermogen van je hond om lichaamsvet te verbranden.

Ouderdom

Oudere honden bewegen minder en vooral hun organen, gebit en gewrichten beginnen minder efficiënt hun werk te doen. Maar met een dieetvoer speciaal gericht op de oudere hond kun je jouw hond een hele fijne oude dag geven. Dit voer is speciaal ontwikkelt voor de typische problemen van de hond op leeftijd. Vaak wordt dit voer aangeraden vanaf een jaar of acht, negen. Afhankelijk van het ras en de levensstijl van de hond.

Nog meer dieetvoeren

Er zijn nog veel meer dieetvoeren te koop. Zo zijn er voeren speciaal gericht op gebitsproblemen, diabetes, honden met hartproblemen, lever- en nieraandoeningen, spijsverteringsproblemen en aandoeningen aan de urineweg. Een goede begeleiding bij het voeren van een hond met speciale behoeften is belangrijk. Laat je indien nodig adviseren door je dierenarts.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.