Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Allergiebehandeling bij de hond

blog-header

Bij 10% van onze honden komt een erfelijk bepaalde allergische huidaandoening voor. Een allergie wil zeggen dat de huid overdreven gevoelig reageert op normale omgevingsstoffen (zoals huisstofmijten en pollen) of voedingsbestanddelen (meestal eiwitten).

Atopie

De meest gevoelige rassen zijn de Duitse Herder, Sher-pei, Golden en Labrador Retriever, Dalmatier en de terriers. De klachten jeuk en roodheid/ontstekingen van de huid met name aan de kop. in de oksels/liezen, op de buik en aan de poten. Er zijn vaak steeds terugkerende oorontstekingen, soms is dat zelfs het enige symptoom. De eerste verschijnselen treden meestal op tussen het eerste en derde levensjaar.

Diagnose

Het vaststellen van een allergie vergt tijd. Het verhaal van de eigenaar, het beeld van de patient en het ras moetsen passen. Andere oorzaken van huidontsteking, zoals parasitaire infecties, moeten worden uitgesloten. Een huidtest en/of bloedonderzoek laten zien voor welke allergenen de hond gevoelig is.

Behandeling

Indien mogelijk kunnen de allergenen uit de omgevng van het huisdier verwijderd worden. Ook kan gekozen worden voor de allergeenspecifieke immunotherapie. Er worden onderhuidse injecties gegeven met speciale vloeistof met daarin de allergenen waar de hond gevoelig voor is. Zo kat het lichaam wennen aan die allergenen. De therapie is meestal levenslang en in de meeste gevallen kan de eigenaar dit zelf thuis doen. In de 70% van de gevallen heeft de behandeling resultaat. De symptomatische behandeling bestaat uit het onderdrukken van de jeuk (met corticosteroiden, cyclosporine of antihistaminica) en het in conditie houden van de huid (met antibiotica, Omega-3 vetzuren en shampoos). Aangezien de therapie levenslang is, zal de keuze onder meer gebaseerd zijn op het voorkomen van bijwerkingen en het kostenplaatje.

Het behandelen van een atopische hond vergt een goed overleg tussen eigenaar en dierenarts om die therapie te kiezen en te handhaven die voor de hond een zo jeuk-vrij mogelijk leven garandeert.

Voedselovergevoeligheid

De klachten zijn identiek aan de atopieklachten en de diagnose is dus nietop basis van het beeld te stellen. Dat gebeurt door middel van een eliminatiedieet, waarbij de hond gedurende 6-8 weken strikt gevoerd wordt met een zelfbereid of commercieel testdieet. In deze periode mag er niets extra's worden gegeven. Indien de klachten verdwijnen en na 8 weken weer terugkomen bij het geven van het 'oude' voer, is de diagnose duidelijk en zijn er voldoende hoogwaardige voeders op de markt om de hond klachtenvrij te houden.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.