Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Allergie voor honden, verplicht afscheid nemen of toch niet?

Allergie voor honden, verplicht afscheid nemen of toch niet

Veel mensen hebben er last van: een allergie voor honden. Dat is heel vervelend, helemaal als je graag de gezelligheid van een huisdier om je heen hebt. Gelukkig is allergie goed te behandelen en worden de klachten vaak minder met het klimmen der jaren.

Is het elke keer raak als de hond van een vriend of vriendin bij je op schoot zit? Niezen, snotteren, rode ogen. Grote kans dat je allergisch bent. Een schrale troost: je staat niet alleen in de allergie voor dieren. Katten en honden zijn de populairste huisdieren en daarmee ook de belangrijkste veroorzakers. Naar schatting 6% van de mensen is allergisch voor katten en een iets kleiner percentage voor honden.

Allergie is vooral een kwestie van genetische aanleg of ‘atopie’. Atopische mensen lijden vaak aan meerdere allergieën tegelijk. Heb je hooikoorts, dan is de kans extra groot dat je ook gaat niezen en snuiten van huisdieren. Ben je allergisch voor katten, dan loop je meer risico om ook een allergie voor honden en andere huisdieren te ontwikkelen.

Allergenen

De boosdoeners die de reactie uitlokken, heten allergenen. Bij dieren zitten die, anders dan de meesten denken, meestal niet in de haren of veren van een dier, maar in de huidschilfers. Ook zitten ze wel in speeksel, meestal van katten. Bij knaagdieren zorgt de urine voor de klachten. Een categorie apart vormen vogels, zoals duiven en papegaaien. Daar horen andere allergieklachten bij. Koorts, een grieperig gevoel, hoesten en kortademigheid ontwikkelen zich een paar uur na het contact met de vogel. Helaas voor dierenliefhebbers bestaat er op de hele wereld geen dier voor wie je geen allergie kunt ontwikkelen. Met één uitzondering: de vis.

Bij een huisdierenallergie is afscheid nemen van het huisdier, hoe moeilijk ook, onvermijdelijk. Alleen dan raak je klachtenvrij en voorkom je dat het van kwaad tot erger gaat. Naast neus- en oogklachten kan zich op den duur ook allergisch astma ontwikkelen. Wanneer het dier uit huis is, zijn de klachten niet gelijk weg. De minutieuze allergenen blijven nog lang ‘naplakken’. Maak het huis daarom grondig schoon.

Afscheid, of toch niet?

Wanneer je geen afscheid kan nemen van de hond, moet je op z’n minst voor een huisdiervrije slaapkamer zorgen. Ook omkleden kun je voortaan beter buiten de slaapkamer doen. Houd katten en knaagdieren als het even kan buitenshuis. Zorg voor een inrichting met zo min mogelijk bekleding op vloeren en meubels. Stofzuig het huis dagelijks en laat iemand anders de hond regelmatig borstelen en wassen.

Met medicatie kunnen de klachten tot een minimum worden beperkt. De huisarts schrijft meestal tabletten of een neusspray met antihistaminica voor. Dit onderdrukt de onstekingsreactie. Is een verstopte neus de hoofdklacht, dan verkiest de huisarts soms een corticosteroïdneusspray. Allergisch astma is meestal goed te behandelen met een combinatie van luchtwegverwijders en ontstekingsremmers.

Oud-President Obama

Oud-President Obama zocht voor zijn allergische dochtertje Malia een hond die ze goed verdroeg. Hij liet zijn oog vallen op de Portugese Waterhond, een van de tientallen ‘hypo-allergene’ (zonder allergenen) hondenrassen. Hoe Malia en haar hond het nu maken, is niet bekend. Maar een hypo-allergene hond of kat is beslist niet zaligmakend. Het zou kunnen dat sommige rassen minder allergenen verspreiden, maar totaal allergeenloos bestaat niet. Ga daarom altijd eerst een paar keer bij de aanstaande hond op bezoek.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen