Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Agressie bij honden

blog-header

Agressie is een gedragsuiting die elke hond bij zich draagt. Het is dan ook een fabeltje dat bij sommige rassen (volgens de rasstandaard) agressie niet voor mag komen. Dit zou gezien worden als een fout. Echter, als een hond nooit agressie zou mogen tonen kan hij niet functioneren als hond. Agressie bij honden is in dat opzicht dus niet af te leren.

Uiterlijke kenmerken

De uiterlijke kenmerken van agressie bij honden zijn (in volgorde van hevigheid):

  • Fixeren (strak aankijken)
  • Borstelen (net- en/of rugharen overeind zetten)
  • Tanden laten zien (met uitzondering van lachen wat niet veel honden doen)
  • Grommen (alle varianten)
  • Uitvallen (intentie tot bijten)
  • Bijten
  • Vechten
  • Doden

Agressie kent dus vele variaties. Sommige honden laten veel van deze kenmerken zien, anderen enkele of soms maar één. Alle gedragskenmerken die vooraf gaan aan het bijten, zijn serieuze waarschuwingen en dienen dus als zodanig gezien te worden.

Hoge bijtdrempel

Bij honden met een hoge bijtdrempel (zij bijten niet snel en blijven lang waarschuwen) kan het lang duren voordat zij echt gaan bijten. En sommige honden bijten nooit maar blijven waarschuwen. Honden met een hoge bijtdrempel zijn bijvoorbeeld retrievers.

Lage bijtdrempel

Honden met een lage bijtdrempel waarschuwen ook maar bijten sneller. Voorbeelden hiervan zijn herders en terriërs. Het kan soms lijken alsof ze uit het niets bijten maar meestal is dat niet het geval. In uitzonderlijke gevallen is er sprake van abnormaal gedrag, in dit geval idiopatische agressie genoemd.

Vooral honden die ook gefokt zijn voor het vechten met andere honden lijken soms aan te vallen zonder waarschuwing. Vaak gaat hier toch fixatie aan vooraf gevolgd door bijvoorbeeld pootheffen (intentiebeweging om tot aanval over te gaan). De rest van de waarschuwingen zijn stelselmatig uit deze honden gefokt.

Spelagressie

Een hond die gromt tijdens het spelen vertoont spelagressie. Dat is dus ook een vorm van agressie en niet geheel onschuldig. Je ziet dit voornamelijk bij spelletjes waarbij krachtmeting aan de orde is zoals een trekspelletje. Zowel bij honden onderling als tussen hond en mens. Bij een hond die een lage bijtdrempel heeft is het dus zaak dit goed in de gaten te houden. Hij kan namelijk op enig moment kiezen om “per ongeluk” ook in jouw hand te bijten. Niets is per ongeluk, hij kiest hiervoor. Beter om dit soort spelletjes met deze honden niet te doen.

Agressie (ook spelagressie) moet nooit gestimuleerd worden. Het heeft namelijk ook een fysiologisch aspect: het verhoogt het adrenaline-gehalte in het bloed wat een kick geeft en er worden endorfines aangemaakt die de pijngrens verlagen. Dit werkt belonend en uiteindelijk verslavend.

Dominantie

Helaas wordt dominantie en agressie bij honden vaak verward. Met dominantie wordt in de volskmond een hoge houding bedoeld. Agressie bij honden kan zowel in een hoge (zelfverzekerd) als in een lage (angst) houding getoond worden.

In principe heeft een dominante hond (of beter gezegd: een hond die een dominante houding aanneemt) geen agressie te vertonen. Agressie is een vorm van machteloosheid en onzekerheid. Wij herkennen dit ook bij mensen. Een dominant persoon heeft geen agressie nodig om zijn zelfverzekerdheid te tonen.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.