Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Afvaltips voor honden

blog-header

Helaas kampen veel honden en katten met overgewicht. Overgewicht heeft een negatieve invloed op de gezondheid: ook honden en katten kunnen allerlei aandoeningen krijgen als gevolg van overgewicht. Denk hierbij aan last van de gewrichten, hart- en vaatziekten, suikerziekte etc. Niemand die dat zijn hond of kat aan wil doen… Maar waarom hebben zoveel dieren dan overgewicht?

De invloed van tussendoortjes

Een hond of kat is voor de eigenaar vaak meer dan gewoon een dier. Het is een maatje, een huisgenoot en wordt door velen zelfs gezien als een volwaardig gezinslid. Vooral honden krijgen regelmatig 'iets lekkers' tussendoor. Wanneer de hond zijn eigenaar met smekende ogen aankijkt als die iets aan het eten is, dan is het moeilijk om hem geen stukje van de cake of koek te geven.

Bedenk echter dat een hond een stuk minder weegt dan een mens. Wat voor ons 1 koekje is, is in vergelijking voor een hond van 15 kg wel vijf koekjes! Als wij alle tussendoortjes voor onszelf met een factor vijf zouden vermenigvuldigen, dan zouden we ook snel overgewicht krijgen.

Daarnaast is het ook zo dat een hond van 20 kg NIET twee keer zo veel energie nodig heeft als een hond van 10 kg. Dit heeft te maken met de verhouding tussen lichaamsoppervlakte en gewicht. Een kleine hond heeft in verhouding meer energie nodig voor het op temperatuur houden van het lichaam. Ter vergelijking: een groot stuk vlees blijft langer warm dan twee kleinere stukken van samen hetzelfde gewicht.

Vergelijk je de benodigde hoeveelheid energie met de energie van sommige tussendoortjes dan kun je je vast wel voorstellen dat het met bepaalde tussendoortjes hard kan gaan. Sommige tussendoortjes bevatten zelfs evenveel calorieën als een volledige maaltijd!

Verantwoord afvallen

Het is eigenlijk logisch: om van het overgewicht af te komen is het belangrijk om de hond of kat voldoende beweging te geven en tevens de voeding aan te passen. Er zijn echter mensen die hun hond laten afvallen door de reguliere voeding te halveren en dit aan te vullen met bijvoorbeeld sperziebonen.

De sperziebonen dienen dan als vulling om het hongergevoel tegen te gaan. Maar door de voeding te halveren wordt niet alleen de energie die de hond binnen krijgt gehalveerd, maar ook de hoeveelheid vitaminen en mineralen én de hoeveelheid eiwitten. En juist van die laatste groep, de eiwitten dus, wordt het belang tijdens het afvallen vaak onderschat.

Om een goed effect te verkrijgen van het dieet is beweging erg belangrijk. Om goed te kunnen bewegen zijn spieren op hun beurt weer belangrijk, en spieren worden voor een zeer groot deel opgebouwd uit eiwitten. Als een eigenaar dus simpelweg de reguliere voeding halveert, kunnen er dus minder goed nieuwe spieren opgebouwd worden en kan het zelfs zo zijn dat het lichaam spieren gaat afbreken. De hond valt dan wel af in gewicht, maar niet op de goede manier: de spieren worden afgebroken in plaats van het lichaamsvet!

Bij een kat kan zelfs een levensbedreigende situatie ontstaan(leververvetting) als deze op een te streng rantsoen wordt gezet. Het is en blijft natuurlijk moeilijk om die smekende ogen van een trouwe viervoeter te weerstaan. Maar bedenk: het is voor de gezondheid van de hond of kat, dus voor hun eigen bestwil!

Benodigde aantal kcal. voor verschillende honden naar gewicht

Voorbeeld ras: Shih Tzu (6kg)
Benodigde kcal. per dag: 506
Kcal. per maaltijd (3 maaltijden per dag): 169

Voorbeeld ras: Beagle (16 kg)
Benodigde kcal. per dag: 999
Kcal. per maaltijd (3 maaltijden per dag): 333

Voorbeeld ras: Labrador Retriever
Benodigde kcal. per dag: 1464
Kcal. per maaltijd (3 maaltijden per dag): 488

Voorbeeld ras: Rottweiler
Benodigde kcal. per dag: 2125
Kcal. per maaltijd (3 maaltijden per dag): 708

Tussendoortjes

1 snee brood met halvarine, belegd met kaas: 180 kcal.
1 plakje cake: 140 kcal.
1 snee brood met pate: 130 kcal.
1 gekookte aardappel met 1 lepel jus: 80 kcal.
1 blokje kaas: 75 kcal.
1 plakje worst: 75 kcal.
1 koekje gemiddeld: 55 kcal.
1 plakje vleeswaren gemiddeld 15 gram: 30 kcal.
1 rijstwafel: 35 kcal.
1/4 appel: 15 kcal.
1 stukje wortel: minder dan 5 kcal.
1 plak komkommer: minder dan 5 kcal.

hondennieuws
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.