Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Acupunctuur voor honden

blog-header

De vooruitgang van de moderne geneeskunde heeft de kwaliteit verbeterd en de levensduur van zowel mens als dier ​​verlengd. Nieuwe medische vooruitgang is buitengewoon, maar veel dierenartsen wenden zich tot een vorm van oude geneeskunde om honden te helpen. Het gebruik van eeuwenoude technieken van acupunctuur en acupressuur kan de traditionele diergeneeskunde verbeteren en de hondengemeenschap verder ten goede komen.

Wat is acupunctuur?

De oude Chinese geneeskunde is gebaseerd op de filosofie dat ziekte wordt veroorzaakt door een onbalans van vitale energieën in het lichaam. Acupunctuur is een aspect van de traditionele Chinese diergeneeskunde (TCVM) dat zich richt op het herstellen van de energiebalans in het lichaam en het bevorderen van genezing. Met andere woorden, acupunctuur wordt gebruikt om het lichaam te helpen zichzelf te genezen door onbalans in het lichaam te corrigeren.

De techniek vereist het inbrengen van fijne naalden in het lichaam van de hond op gespecificeerde punten, acupunctuurpunten genoemd, waar zenuwen en bloedvaten samenkomen. Deze punten bevinden zich op sites die meridianen worden genoemd, dit zijn energiekanalen die energie door het lichaam van de hond overbrengen.

De ingebrachte naalden geleiden "chi" of vitale energie langs de meridianen. Geplaatst op deze geïdentificeerde punten, verbeteren de naalden de bloedcirculatie die het genezend vermogen verbetert. Acupunctuur stimuleert ook het zenuwstelsel en verhoogt de afgifte van ontstekingsremmende en pijnstillende stoffen om het ongemak van een hond te verminderen.

Net als bij acupunctuur is een andere techniek die acupressuur wordt genoemd en waarbij druk op acupunctuurpunten wordt uitgeoefend in plaats van een naald in te brengen, een andere optie. Deze minder invasieve techniek heeft de voorkeur voor locaties die moeilijk te bereiken zijn met naalden, of voor honden die de naalden mogelijk niet verdragen.

Hoe helpen acupunctuur en acupressuur?

Acupunctuur verbetert de bloedstroom die de zuurstofvoorziening van weefsels verhoogt. Het vermindert ook de hoeveelheid geproduceerde afvalproducten en verhoogt de hoeveelheid metabolisch afval dat het lichaam kan verwijderen, dus er is een systemisch voordeel. Acupunctuur ontspant spieren zowel waar de naald wordt ingebracht als spieren elders in het lichaam, dus het verlicht pijn zowel lokaal als in het algemeen. Door de afgifte van van nature voorkomende pijnstillende en ontstekingsremmende stoffen te stimuleren, kan acupunctuur de hoeveelheid pijnstillers verminderen die nodig zijn om deze honden te behandelen.

De meeste pijnstillers en ontstekingsremmende medicijnen zijn redelijk veilig, maar kunnen de orgaanfunctie beïnvloeden, dus dierenartsen houden de orgaanfunctie nauwlettend in de gaten door routine laboratoriumtesten om het risico te minimaliseren. Acupunctuur heeft geen systemische bijwerkingen, dus het is vooral nuttig voor honden met een slechte gezondheid. Zoals bij de meeste medische protocollen, levert een combinatie van behandelingen vaak de beste resultaten op. Gelukkig kunnen acupunctuur en medische therapie veilig samen worden gebruikt, wat gunstig is wanneer geen van beide methoden alleen de gewenste reactie kan bieden.

Welke aandoeningen kan acupunctuur behandelen?

Acupunctuur wordt vaak gebruikt om honden met artritis en gewrichtsontsteking te behandelen. Honden met heupdysplasie of degeneratieve gewrichtsziekte zijn bijvoorbeeld goede kandidaten voor acupunctuur, die pijn kunnen verlichten en het bewegingsbereik van de gewrichten kunnen verbeteren. Honden met chronische rugpijn en zelfs honden met ernstige ruggenmergaandoeningen profiteren ook van acupunctuur.

Minder ernstige medische problemen worden ook behandeld met acupunctuur. Lik granulomen zijn laesies op de benen van honden die continu een vlek likken en een geïrriteerde pijn veroorzaken en oppervlakkige zenuwuiteinden blootleggen. Deze aandoeningen zijn vaak moeilijk te genezen en acupunctuur kan een goede aanvulling zijn op antibiotica en ontstekingsremmende medicijnen.

Opgemerkt moet worden dat hoewel acupunctuur pijn en ontsteking geassocieerd met veel verschillende medische aandoeningen kan verminderen, traditionele geneeskunde de eerste behandelingslijn is voor infecties, kanker en ernstige orgaanziekten. Sommige problemen in verband met kanker of de bijwerkingen van kankerbehandeling (chemotherapie en bestraling), zoals weefselontsteking, misselijkheid en verminderde eetlust, kunnen echter worden geholpen met acupunctuur.

Veterinaire acupuncturisten hebben patiënten behandeld met metabole ziekten geassocieerd met een verminderde orgaanfunctie. Honden met diabetes, nier- of leverfalen, pancreatitis, de ziekte van Cushing en de ziekte van Addison hebben een afname van misselijkheid en toename van eetlust ervaren na acupunctuursessies. Dus zelfs als acupunctuur of acupressuur een aandoening niet kan genezen, kunnen ze deze meer verdraagbaar maken.

Hoe ziet een typische acupunctuursessie eruit?

De eerste afspraak met een dierenarts acupuncturist omvat een algemene medische beoordeling. De dierenarts van de eerstelijnszorg stuurt medische gegevens met een geschiedenis van de toestand van de hond naar de acupuncturist. Labtests, röntgenfoto's en huidige medische therapie worden gedocumenteerd, zodat de acupuncturist volledig op de hoogte is. De veterinaire acupuncturist zal zijn eigen lichamelijk onderzoek uitvoeren, behandelingsopties bespreken en precies uitleggen wat er gebeurt tijdens een acupunctuursessie.

Hoewel de patiënthond een beetje nerveus kan zijn in een nieuwe klinische setting, worden de meeste zeer ontspannen na het inbrengen van de naald. Afhankelijk van de behandelde omstandigheden kan de daadwerkelijke sessie 20 - 30 minuten duren. De dierenarts schetst een behandelingsprotocol dat een tot drie sessies per week gedurende meerdere weken kan omvatten. Vaak wordt het aantal sessies afgebouwd naarmate de hond verbetert, zodat bezoeken minder vaak worden gepland.

De effecten van acupunctuurbehandeling zijn cumulatief, dus er is een voordeel voor herhaalde sessies, maar het doel is om de grootste mate van verbetering te bereiken en dat niveau te handhaven met de minste noodzakelijke behandelingen. Er zijn weinig bijwerkingen met acupunctuur, maar sommige honden kunnen pijnlijk of stijf zijn na een behandelingssessie, terwijl andere honden eerder moe lijken. Deze symptomen verdwijnen meestal binnen 24 - 48 uur.

hondennieuws
Ontvang het laatste hondennieuws rechtstreeks in je inbox!
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.