Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

Aanschaf van een hond

blog-header

Wanneer je een puppy wenst te kopen moet dit een weloverwogen beslissing zijn. Houd er rekening mee dat je behoorlijk wat tijd in het nieuwe diertje zal moeten steken en deze een aantal jaar in het gezin zal blijven. Koop geen puppy om die de volgende vakantie aan een boom in het bos achter te laten of naar het asiel te brengen omdat hij in huis plast. Houd er rekening mee dat je de hond moet opvoeden, zindelijkheid moet maken en dat jonge hondjes veel spelen en vaak moeten worden uitgelaten.

Neem de dierenarts mee

Wanneer je toch beslist een puppy te gaan kiezen uit een nestje, dan kan je ook besluiten om je dierenarts mee te vragen. Hij weet welke jonge honden later zullen uitgroeien tot brave huishonden, welke geschikt zijn voor waakhonden, welke dominant zullen zijn en nog veel meer. De dierenarts zal je vaak met veel plezier begeleiden op deze zoektocht en voor jou wordt het makkelijker als je er zicht op heeft welk soort hond je in huis haalt.

De meeste pups zullen bij het zien van een nieuw gezicht actief bewegen, elkaar achtervolgen en opspringen om geliefkoosd te worden. Tijdens het bezoek aan een nestje kunnen uiterlijke kenmerken bekeken en opgemerkt worden. Als de eerste indruk goed is, inspecteer de pup dan van dichtbij: spartelt de pup tegen bij het optillen, jankt of gromt hij, reageert de hond op geluiden, enzovoorts.

Heeft het dier een gezond uitziende vacht, heldere ogen en schone oren? Vraag de fokker welk eten de hond krijgt en houd hier rekening mee. Indien je de hond wat anders wilt geven, doe dit niet abrupt maar geleidelijk aan. Meng het oude voer met het nieuwe en verander de verhouding steeds meer totdat enkel het nieuwe voer overblijft. Een plotse verandering van voeding kan namelijk diarree met zich meebrengen. Ook moeten de dieren wennen aan de nieuwe smaak.

Acclimatiseren

Wanneer de nieuwe pup in huis komt is het verstandig om met het hele gezin aanwezig te zijn. Het begin van een vakantie of weekend is een ideaal moment, omdat dan veel tijd aan het nieuwe dier kan besteed worden om hem in de gaten te houden. De overgang van een leven tussen soortgenootjes naar de nieuwe omgeving kan veel pups moeilijk vallen, daarom moet die overgang zo geleidelijk en rustig mogelijk plaatsvinden.

Jonge pups slapen veel en willen dan met rust gelaten worden in hun eigen mand. Leer kinderen dat ze de slapende hond alleen moeten laten. Neem de hond niet constant op maar laat hem rustig wennen aan al het nieuwe in zijn nieuwe woning. Houd er rekening mee dat de pup niet direct zindelijk is. Maak zijn verblijf op een gemakkelijk schoon te maken plaats. Zorg ervoor dat de pup lekker warm ligt, zodat hij de eerste nacht knus kan doorbrengen zonder trauma. Laat de jonge hond in het begin ’s nachts niet langer dan zes uur alleen en toon hem telkens de tuin om zijn behoefte te doen. De hond zal het fijner vinden om dicht bij zijn nieuwe eigenaars te overnachten.

De mand meenemen naar de eigen slaapkamer kan een oplossing bieden in het begin, zodat de hond zich goed voelt. Terwijl de pup geleidelijk aan gewend raakt aan de nieuwe manier van leven, zal hij ook accepteren dat hij overdag een paar uur alleen wordt gelaten. Wanneer de hond te vroeg en te vaak alleen gelaten wordt, zal hij hierop reageren door aan alles te kauwen en te janken. Een gevoel van vertrouwen en veiligheid creëren is noodzakelijk voor de verdere goede ontwikkeling van de hond.

Vaccineren

De pup werd normaal reeds voor het eerst gevaccineerd in het nest op de leeftijd van zes weken. Deze vaccinatie moet op 8 en 12 weken herhaald worden. Dan is de pup klaar met de puppyvaccinaties en kan hij er een jaar tegen aan. Ieder jaar moet de hond daarna opnieuw gevaccineerd worden. Dit is een vaccinatie tegen verschillende ziektes. Laat de hond ook identificeren.

Dit is wettelijk verplicht maar ook erg handig wanneer de hond op de vlucht is. Een elektronische chip in de hals bied je de hulp om de hond altijd terug te vinden.

Halsband en uitlaten

De hond moet zeer snel leren wennen aan een halsband en vervolgens aan een riem. Je kunt met het wandelen aan de riem beginnen in huis, meerdere keren per dag en nooit erg lang na elkaar. Praat ondertussen vrolijk tegen hem, en beloon hem als hij het goed gedaan heeft. Als de hond weigert verder te lopen, dan lok je hem even en beloon je hem onmiddellijk als hij weer een paar kleine pasjes zet. Sla de hond nooit met een riem; deze moet hem doen denken aan wandelen en blijdschap, niet aan straf.

Voor de wet moet een hond die in de stad uitgelaten wordt, altijd aangelijnd zijn. Als bijvoorbeeld een hond door een auto wordt aangereden terwijl hij niet aangelijnd was, is de eigenaar van de hond aansprakelijk voor de veroorzaakte schade. Hetzelfde geldt als hij een andere hond of een persoon bijt.

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen.