Adverteren op Woef.nl

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
Search in pages

7 tips voor hondenfotografie

7 tips voor hondenfotografie

De band die een viervoeter met zijn baasje ontwikkelt is er één die onevenaarbaar is. Bovendien is het vaak perfect mogelijk om deze band prachtig op de gevoelige plaat vast te kunnen leggen. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat hondenfotografie een dubbeltje op z’n kant is. Enerzijds is het geweldig leuk om te doen, maar anderzijds vereist het doorgaans een beetje ervaring om de perfecte foto’s te kunnen maken. Wil jij ook graag een leuk fotoalbum maken met daarin de leukste foto’s van je trouwe, kleine (of grote) vriend? Dan kunnen de onderstaande 7 tips je daar uitstekend bij helpen.

Tip 1: Maak gebruik van een snelle sluitertijd

Wil je graag leuke actiefoto's maken van je hond die ook nog eens haarscherp zijn? Dan zal je er rekening mee moeten houden dat je sluitertijd op minstens 1/1600s moet staan. Is er sprake van zeer lichtrijke omstandigheden? Dan kan je de sluitertijd nog sneller instellen. Op deze manier kan je er absoluut zeker van zijn dat je dat ene bijzondere moment perfect hebt weten te "bevriezen". 

Tip 2: Zorg ervoor dat je de focus niet verliest 

Voor honden geldt dat ze vaak zomaar uit het niets iets grappigs kunnen uithalen. Het spreekt voor zich dat je dat moment niet zal willen missen. Omwille van deze reden kan het bij een toestel zoals de Canon EOS 80D zeer interessant zijn om gebruik te maken van de back button focus. Hiermee wordt één van de knoppen aan de achterkant van het toestel ingesteld als scherpstelknop. De ontspanknop die in eerste instantie zowel dienst deed om scherp te stellen als om de foto te nemen maakt nu nog uitsluitend de foto. Op deze manier wordt het mogelijk om de one-shot modus en de zogenaamde AI-servo modus op hetzelfde moment te gaan gebruiken. Dit is natuurlijk ideaal voor het "capturen" van snelle bewegingen evenals onverwachte momenten. 

Tip 3: Een zoomlens is eigenlijk een absolute must 

Niet alleen voor het fotograferen van honden, maar wel van alle dieren geldt dat een zoomlens eigenlijk onmisbaar is. Een 70-200mm lens is op dit vlak een absolute aanrader. Zo kan je alle springende en vliegende kunstjes van je favoriete viervoeter op de gevoelige plaat vastleggen. Wil je vooral een fotoboek maken van je viervoeter gevuld met portretfoto's? In dat geval kan je kijken in de richting van een lens zoals de 85mm f/1.8. 

Tip 4: Maak je foto’s vanaf de grond 

Het is nu eenmaal een feit dat de meeste huisdieren niet bepaald grote loebassen zijn. Dit zorgt ervoor dat je vaak de mooiste beelden maakt wanneer je… plat op de grond gaat liggen. Dit is één van de vaakst gehoorde tips onder ervaren dierenfotografen. Eenmaal je op de grond gaat liggen zie je de wereld pas echt vanuit het perspectief van je viervoeter. Dit levert je niet zelden uiteindelijk ook de meest leuke en boeiende foto’s op. Probeer het maar eens! 

Tip 5: Attributen zijn een absolute must om bij te hebben

Deze vijfde tip is er één die zeer belangrijk is wanneer je de leukste foto’s wil kunnen maken van je hond. Vergeet namelijk niet om een aantal leuke attributen mee te nemen. Deze kunnen de fotoshoot een behoorlijk stuk eenvoudiger maken. Enkele zaken waar je op dit vlak aan kan denken zijn onder meer wat snoepjes, een leuk balletje en eventueel wat andere favoriete speeltjes.

Tip 6: Ga op zoek naar een rustige omgeving 

Bij het maken van hondenfoto’s is het belangrijk dat je viervoeter de focus kan houden. Dat is lastig wanneer de foto’s worden gemaakt in een drukke omgeving boordevol met storende elementen. Het is mede omwille van deze reden dat veel gespecialiseerde fotografen verkiezen om de hondenfoto’s te maken in een natuurlijke, stille omgeving zoals een bos. 

Tip 7: Begrijp wanneer je hond er genoeg van heeft

Last but not least, de mooiste foto’s maak je wanneer zowel jij als de hond er zin in hebben. Heb je al een lange dag boordevol met fotoplezier achter de rug? Dan is de kans groot dat zowel jij als je hond er niet veel zin meer in hebben. Begrijp wanneer dat moment is aangebroken zodat iets leuks uiteindelijk niet uitmondt in iets dat eigenlijk vervelend aanvoelt voor de betrokken partijen. 

Woef.nl scoort een 4,7 / 5 op basis van 1132 beoordelingen